Besparen op boodschappen

Je hebt het vast al gemerkt, de boodschappen zijn duurder geworden. Bleh. Van een aantal lezers kreeg ik de vraag om hierover te bloggen. Hoe kun je in deze tijd met hoger wordende prijzen, de uitgaven binnen de perken houden?

Toevallig kreeg ik ook een mail van Jasper. Hij heeft een app ontwikkeld, Promo App, die omgekeerd naar aanbiedingen zoekt. Voeg jouw favoriete producten toe en de app vertelt je waar het in de aanbieding is.

Screenshot uit mijn Promo App
Een screenshot uit mijn Promo App.

Nu raad ik je niet aan om een enorme lijst met producten toe te voegen, dan verdwijnt het overzicht. En ik vind het zelf ook niet heel erg ontspannend om mijn boodschappen te verspreiden over meerdere winkels. Dat kost zoveel tijd en tijd is ook geld ;-). Ik heb aan mijn app daarom vooral de duurdere producten toegevoegd die je wat langer kan bewaren. Denk aan deodorant, tandpasta en wasmiddel.

Op dit moment kun je aanbiedingen zoeken van: Albert Heijn, Etos, Coop, Kruidvat, Trekpleister en DA. In de app kun je zelf aanvinken welke winkels je mee wilt nemen. Binnenkort worden er nieuwe winkels toegevoegd.

Wat kun je nog meer doen om te besparen op boodschappen?

Als afsluiter heb ik nog een aantal tips die je kunnen helpen bij het besparen van kosten op boodschappen:

  • Maak een boodschappenlijstje en koop alleen de producten die daarop staan. Laat je niet verleiden door de marketing ;-).
  • Maak grotere porties en kook voor meerdere dagen, ook handig als je alleen bent.
  • Doe zoveel mogelijk zelf. Voorgesneden producten zijn vaak duurder en hebben minder smaak.
  • Kijk ook eens verder dan de supermarkt. Ga naar de markt of naar de Turk. De producten zijn daar misschien wat minder lang houdbaar, maar worden verkocht voor een mooie prijs.
  • Durf ook eens naar budgetsupermarkt te gaan. Ik heb er zelf helemaal geen problemen mee om even bij de Lidl naar binnen te lopen. Prima producten voor een prima prijs.
  • Kijk naar de kiloprijs. Ik heb al een paar keer meegemaakt dat een voordeelverpakking duurder was dan een normale verpakking.
  • Als je dan toch geen zin hebt om te koken en iets online bestelt, kijk of je daar dan meerdere keren van kan eten. Voeg zelf wat extra groenten toe of kook wat extra rijst. Voel je ook vooral niet schuldig, geniet ervan.
  • Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Iedereen maakt weleens een foutje. Check dus het bonnetje. Is de sticker van 35% korting wel gescand? Staan de aanbiedingen wel goed in de kassa?

In ieder geval als laatste de tip: gezond eten hoeft echt niet duur te zijn. Kijk niet alleen maar naar de prijs, maar zorg ook dat je gevarieerd en voedzaam eet. Hoe ga jij om met de stijgende boodschappenprijzen? Heb jij nog tips?

P.S. Twee jaar geleden deelde ik ons boodschappenbudget. Dat waren nog eens prijzen ;-).

Foto: Tara Clark

10 gedachten over “Besparen op boodschappen”

  1. Hoi Tom,
    Goeie bespaartips!

    Wat mij daarnaast nog helpt is zoveel mogelijk het fruit en de groenten eten die het seizoen biedt. Dan heb je automatisch de meest voordelige verse dingen in je winkelmandje.

    Een vraag die bij me opkomt mbt de promo-app is in hoeverre een gebruiker voor toegang tot die aanbiedingen ‘betaalt’ met (meta)data. Zoals ik het zie is dat, net als de door jou terecht genoemde tijd die je besteedt aan meerdere winkels bezoeken, een vorm van verborgen kosten.
    Hoe kijk jij daar tegenaan?

    Beantwoorden
    • Goede tips, Mariken. Thanks!

      Vaak ben je inderdaad het product als een dienst gratis is. Nu denk ik dat het in dit geval mee zal vallen, omdat dit als een hobbyproject ontstaan is. Maar zeker weten doen we het niet natuurlijk :)

      Beantwoorden
  2. Via Instagram gaf Evelien nog de tip:
    – Eet bonen en linzen uit blik
    – Koop eten uit het seizoen en eten dat uit de buurt komt

    Kirsten zei:
    – De vriezer is je beste vriend
    – Doe samen met iemand anders boodschappen, zodat je de aanbiedingen kunt delen

    Beantwoorden
  3. Groenten uit het seizoen eten, kijk in de groentekalender :) ik ben een fan van biologisch voedsel omdat dieren dan ook eten hebben. We delen de wereld met anderen.

    Beantwoorden
  4. Het is juist voordeliger om bonen en linzen niet uit blik te kopen, maar zelf te koken :-) Zet ze s avonds in de week, volgende dag uurtje koken en je hebt voor dezelfde prijs minstens 3x zoveel. Ook in te vriezen per portie.

    Beantwoorden

Plaats een reactie