Ontspullen voor het nieuwe huis

Deze week mochten we voor het eerst ons huis van binnen bekijken. Dus hesen we onszelf in de bouwschoenen, een veiligheidshesje en een bouwhelm. We werden enorm verrast dat de ruwe binnenmuren er al staan. Ook de plekken van de stopcontacten waren ingetekend.

Na afloop spraken we nog even met de kopersbegeleiders. De oplevering staat nu gepland voor eind dit jaar, met uitloop naar begin volgend jaar. De bouw gaat erg snel, het klinkt bijna niet realistisch dat er nog zoveel tijd nodig is. Maar de bouwer wil de termijn nog niet bijstellen. Of anders gezegd: ze willen er niks over kwijt. Jammer, want een beetje zekerheid is wel fijn.

Ergens snap ik het. Er moet nog best wel wat gebeuren. De vloerverwarming moet aangelegd, daar moet weer een vloer op gestort. De stopcontacten en leidingen moeten nog worden gefreesd en daarna de muur behangklaar afgewerkt. De warmtepomp en WTW-ventilatie moet worden aangesloten. De badkamer moet geïnstalleerd… En de plafonds moeten worden gespoten. Dan ben ik vast nog een aantal zaken vergeten.

Gelukkig wonen we tijdelijk in een huurhuis, dat we elke maand kunnen opzeggen. We zijn dus flexibel. Verderop in het jaar zal de opleverdatum wel steeds gerichter worden. De afspraak is ook dat 3 maanden voor oplevering de warmtepomp voor de helft gefactureerd wordt. Dus zodra die rekening binnenkomt weten we al een beetje waar we aan toe zijn. Ondertussen hebben we natuurlijk wel dubbele woonlasten. Maar dat is helaas niet anders…

We werden enorm blij van het nieuwe huis. Dat doet ons natuurlijk ook al een beetje aan verhuizen denken. Wat wilden we eigenlijk wel meenemen en wat niet? We gingen thuis kamer voor kamer af en stelden onszelf de vraag: willen we dit inpakken, verhuizen, uitpakken en er in een nieuw huis weer een plek voor zoeken?

Na een aantal uur hadden we een mooie oogst. Er waren twee verhuisdozen voor de kringloop. Die was nog een half uur open, dus we sprongen gelijk in de auto om het weg te brengen. Dan stond het niet meer in de weg en konden we ons niet meer bedenken.

Verder waren er vier vuilniszakken gevuld. Daarin zat bijvoorbeeld afgedragen kleding (alleen redelijk uitziende kleding doe ik in de kledingbak), rommeltjes en oude keukenspullen die niet naar de kringloop konden.

Marktplaats probeer ik zoveel mogelijk te ontlopen. Maarja, sommige dingen zijn toch zonde om zomaar weg te doen. Vriend plaatste zijn Xbox online. Die werd dezelfde avond nog opgehaald en het geld staat inmiddels op zijn spaarrekening.

Ook mijn papieren administratie kwam aan de beurt. Ik deed bijna alles weg dat 7 jaar of ouder was. Dat gooi ik maandag in de container voor vertrouwelijk papier. Als particulier is er geen officiële bewaartermijn, maar het is verstandig om administratie in ieder geval 5 jaar te bewaren.

Op naar de volgende ontspulronde! 🥰

4 gedachten over “Ontspullen voor het nieuwe huis”

 1. Wat dapper om al die spullen weg te doen. Zou niet weten waar ik moet beginnen met het ontspullen. Om maar te zwijgen over alle ‘schatten’ van je pa🙈

  Beantwoorden
  • De truc is om te beginnen op een makkelijke plek, waarvan je weet dat je er veel weg van zou kunnen doen. Dat helpt je op weg en dan krijg je de smaak te pakken. Maar je moet het als partners natuurlijk wel met elkaar eens zijn. Begin eens bij je eigen spullen, dat kan de ander onbewust inspireren :-)

   Beantwoorden
  • Denk dat het begint bij de vraag: waarom wil je ontspullen?

   En dan is het een kwestie van periodiek onderhoud :-). Of je gaat weer ‘ontruimen’ zodra je je aan spullen irriteert. Een aankomende verhuizing helpt ook! :)

   Ht belangrijkste is: je hoeft in principe van niemand te ontspullen. Doe het alleen als je er zelf behoefte aan hebt (of je jouw partner tegemoet wil komen ;-))

   Beantwoorden

Plaats een reactie