Een social media pauze

Nee hoor, ik heb je niet geblokkeerd. En het klopt dat je mij even niet op Instagram kan vinden. Ik zal het je uitleggen.

Social media heeft een mooie kant. Het is een laagdrempelige manier om met mensen in contact te komen. Het kan je inspireren, motiveren en verbinden met gelijkgestemden.

En tegelijkertijd kan het een negatief effect hebben op jouw mentale gezondheid, bijvoorbeeld jouw eigenbeeld. Omdat mensen sneller geneigd zijn het positieve uit hun leven te delen, wat een vertekend beeld geeft. Want het wekt de illusie dat iemand een fantastisch leven heeft.

Daar ga je weer. Uit automatisme pak je je telefoon. Voordat je het weet scroll je alweer door social media apps. Daar kun je niet veel aan doen. Die apps zijn ontwikkeld met dezelfde verslavende methodes van gokken.

Ik wil meer in het moment leven, dus deactiveerde ik Instagram en logde ik uit van Facebook. Volgens mij lukt dat aardig nu! Het goede nieuws is dat ik zelfs meer energie en tijd overhoud. Niet vreemd ook, want je krijgt op socials veel indrukken te verwerken. 

Hoe lang gaat dit experiment duren? Ik heb eigenlijk geen idee. Voor nu vind ik het heerlijk. Eindelijk tijd voor een boek. En een blogje typen… 👀

Hoe actief ben jij op social media?

6 gedachten over “Een social media pauze”

 1. Ik had Facebook ook een tijd gedeactiveerd en moest voor een cursus groep weer activeren maar daarna gaat het weer uit. Vooral Facebook scheelt veel negativiteit.
  Op Instagram scroll ik veel te veel. Daar wil ik eigenlijk ook paal en perk aan stellen. Misschien toch maar doen 🤔

  Beantwoorden
  • Als het je geen inspiratie of energie oplevert, dan is het misschien wel beter. Lastig, hè? Facebook vind ik weer wel een fijne tool om even te kijken hoe het gaat met mensen die je niet dagelijks ziet.

   Beantwoorden
 2. Goed bezig Tom.
  Zelf heb ik nog nooit Facebook, Instagram en X geactiveerd, dus tja ik weet ook niet wat ik mis:)
  Wel LinkedIn, dat dan wel..

  Beantwoorden

Plaats een reactie