Ons boodschappenbudget

Als finance nerd vind ik het altijd leuk om uitgaven van anderen uit te pluizen. Daar hoort dan natuurlijk wel bij dat je zelf ook met de billen bloot durft te gaan. In ons budgetsheet hebben we 400 euro per maand aan boodschappen begroot. Het leek me leuk en leerzaam om de uitgaven per winkel op een rij te zetten. Waar gaat dat geld nu eigenlijk heen? ;-)

Data verzamelen

Natuurlijk ga ik dit niet allemaal handmatig zitten berekenen.  Alle boodschappen worden met pin betaald vanaf de gezamenlijke rekening. Even inloggen dus en de transacties downloaden. Ik heb er nu voor gekozen om de transacties van de afgelopen 3 maanden te downloaden.

Filteren

Bij het downloaden van je transacties uit internetbankieren krijg je meestal een ‘leuk’ csv-bestand. Even importeren in Excel, aangeven wat de scheidingstekens zijn (in dit geval komma’s) en klaar. Daarna heb ik de automatische incasso’s en de bijschrijvingen verwijderd, totdat alleen de boodschappen overbleven.

De categorieën

Mijn vriend en ik doen voor 2 personen boodschappen bij verschillende supermarkten. Daarnaast halen we lekker volkoren- en rozijnenbrood bij Bakkerij Hartog. Voor onze kaas, yoghurt en karnemelk fietsen we elk weekend naar Kaasboerderij Geingenoegen. Aanrader :-).

Conclusie

In april hadden we een aardige uitschieter naar boven. Toen kwam er wat familie lunchen om mijn 28e levensjaar in te luiden. Het lukte ons de andere 2 maanden om rond de 300 euro te blijven. Begin mei konden we natuurlijk nog wel ‘genieten’ (niet meer van die grote bakken tonijnsalade kopen, Tom! ;-)) van al het verjaardagseten dat over was.

Om een betere conclusie te maken, moet ik eigenlijk wat meer maanden met elkaar vergelijken. Maar daar is het nu te lekker weer voor :-).

Wat geef jij uit aan boodschappen per maand? Ik ben benieuwd.

11 gedachten over “Ons boodschappenbudget”

  • Wij hebben overigens een budget van €650,-. Dat is incl. 1x in de week uit eten. Een fors budget, maar we peinzen er niet over om op ons eten te bezuinigen.

   Beantwoorden
   • Dat klinkt ook goed! Als jullie hier plezier uit halen dan is dat helemaal goed toch :-). De kaasboerderij is op donderdag, vrijdag en zaterdag open. Ben benieuwd naar wat je er van vindt!

    Beantwoorden
 1. Wij zitten ook rond de 300 euro pm met zijn 2e. Best economisch dus. Of uh… Moet ik de etentjes buiten de deur meetellen?;)

  Beantwoorden
  • Netjes! Nee hoor, dat zijn geen boodschappen. Lunch onderweg is in dit overzicht ook niet meegenomen. Vooral omdat dat weinig het geval is.

   Beantwoorden
 2. Ik probeer de boodschappen te doen voor EUR 50 per week, af en toe mag het EUR 75 zijn. Dat is excl. 1x per week uit eten (gemiddeld ook EUR 50-75 per keer). Ik vind t een sport om lekker en bijzonder te koken en toch binnen budget te blijven. Het lukt me aardig :)

  Beantwoorden
 3. Wat valt er bij jullie allemaal wel en niet onder boodschappen? Zelf heb ik nog een scheiding in de vorm van boodschappen vs huishoudspullen. Maar ik vraag mij steeds vaker af of dat wel echt zinvol is. Onder boodschappen valt alles afgerekend bij alle supermarkten en onder huishoudspullen vallen bijvoorbeeld de grote aankopen 10 flessen deo bij de kruidvat (1+1 gratis), schoonmaakmiddelen bij de blokker en ga zo maar door. Voor mijn gevoel zijn dat niet direct boodschappen.

  Het is ooit zo gegroeid omdat ik een goed beeld wilde hebben van wat wij nu precies bij de supermarkten uitgaven (400-500). Huishoudspullen komt ook ergens uit bij 100-200 per maand afhankelijk van wanneer de 1+1 aanbiedingen er zijn.

  Beantwoorden
  • Ha M.s., leuk dat je reageert.

   Wasmiddel en persoonlijke verzorgingsproducten rekenen we ook onder de boodschappen. Daar koop ik vaak veel van als het 1+1 gratis is. Dat zorgt dat voor een maandelijkse uitschieter naar boven.

   De Van Dale zegt over ‘Boodschappen’: “het kopen van huishoudelijke artikelen: boodschappen doen”.

   Groetjes Tom

   Beantwoorden

Plaats een reactie