Hoera! Daar is het vakantiegeld

Mei is de maand van Moederdag, de maand van bomen en planten die in bloei komen én natuurlijk de maand van vakantiegeld. ?

Heb jij het salaris van mei al binnen? Grote kans dat het bedrag hoger is dan de maand hiervoor, er zit nu namelijk vakantiegeld bij. Dat is zo’n 8% van jouw brutoloon.

Verschil bruto en netto

In gesprekken kom ik nog regelmatig tegen dat mensen niet goed snappen wat bruto en netto betekent.

Bruto is jouw loon vóórdat de belasting en andere premies (tegen bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of pensioen) er vanaf getrokken zijn.

Netto is het bedrag dat je daadwerkelijk op jouw bankrekening gestort krijgt. Een ezelsbruggetje dat ik op een forum las: je houdt nog NET wat over. ?

Hoeveel blijft er over van het vakantiegeld?

Vakantiegeld is een extraatje, maar het kan ook een gevoel van teleurstelling geven. Over dit extra inkomen moet je namelijk gewoon belasting betalen. En dat is soms net wat meer dan je denkt.

Verdien je per jaar tot €69.399, dan gaat er 37,07% van jouw belastinggeld af. Vanaf €69.399 betaal je 49,5% belasting over het vakantiegeld.

Het NIBUD heeft een handige tabel gemaakt, waarin je op basis van jouw salaris kunt zien hoeveel vakantiegeld je ongeveer krijgt.

Jaarlijks of per maand

Als je niets doet, wordt vakantiegeld elk jaar dus in mei uitbetaald. Krijg je een andere baan? Dan krijg je het geld al zodra je weggaat bij je huidige werkgever.

Op mijn werk kan ik een voorschot vakantiegeld aanvragen. Dat doe ik elke maand door in te loggen op mijn persoonlijke omgeving. Twee keer klikken en het is gebeurd. ?

Mijn maandelijkse inkomen is daardoor constanter en hoger. Hier voel ik me prettiger bij, omdat ik dan meer vrijheid heb. Wel is het belangrijk om genoeg discipline te hebben. Want als je al het geld standaard gaat uitgeven, blijft er natuurlijk geen geld over voor vakantie.

Weet jij al wat je met het vakantiegeld gaat doen? In een eerder blog deelde ik wat ideeën.

Foto: Jesse de Backer via Unsplash