De rust van twee betaalrekeningen

Een lijst met vaste lasten geeft inzicht. Je weet wat jouw kosten zijn en wat je daarna nog vrij te besteden hebt. Zo’n lijstje heb ik uiteraard. Maar hoe weet je nu hoeveel je de rest van de maand kan uitgeven, zonder dat je in de knoop komt?

Daarvoor heb ik geen app of innovatieve hippe bank. Ik heb gewoon een extra betaalrekening. Van die rekening worden de vaste lasten betaald. Daar heb ik verder geen omkijken naar.

Mijn salaris komt uiterlijk de 24e van de maand op mijn rekening binnen. Op de 25e wordt automatisch het bedrag aan vaste lasten naar de extra betaalrekening overgemaakt. En vanaf daar gaat er een stukje van mijn geld naar beleggingen.

Af en toe checken

Aan de tweede rekening kom ik verder niet. De pinpas gebruik ik ook niet. Ik check alleen af en toe wat het saldo is en of de automatische afschrijvingen en periodieke overboekingen goed zijn gegaan.

Zodra de kosten omhoog gaan (van internet bijvoorbeeld) pas ik dat aan in mijn spreadsheet. Die telt de kolom met kosten voor me op. Zo weet ik hoeveel er maandelijks overgemaakt moet worden naar de rekening voor vaste lasten. Dat bedrag hoef ik dan alleen nog aan te passen in mijn bank-app. En klaar is Kees!

Het saldo mag uitgegeven worden

Het voordeel is dat ik zie hoeveel ik de rest van de maand nog kan uitgeven. Gewoon door het saldo van mijn eerste betaalrekening te bekijken. Wat erop staat, mag uitgegeven worden.

Een extra bankrekening kost wel een paar euro, maar het geeft mij rust. En dat is ook wat waard.