Huishoudboekjes die je helpen geld over te houden

Wil je meer geld overhouden? Dan zal je eerst moeten weten wat er per maand binnenkomt en wat er per maand uitgaat. Ik heb 3 verschillende huishoudboekjes en maandbegrotingen voor je op een rij gezet waarmee je dit gratis kunt doen. Van makkelijk, naar steeds geavanceerder.

Wat zijn je vaste lasten en inkomsten?

Wil je geld overhouden of weten hoeveel je per maand vrij kan besteden, dan moet je twee dingen weten. Als eerste: hoeveel komt er per maand binnen? En als tweede: wat zijn je vaste lasten per maand? Hoeveel wordt er sowieso uitgegeven, zonder dat je ook maar iets doet? En wat plan je verder om uit te geven?

Maandbegroting in Excel
De gratis maandbegroting van Leukegeit werkt in Excel, maar kun je ook openen met Google Spreadsheets.

De maandbegroting van Leukegeit bestaat uit drie kolommen. In de eerste vul je je inkomsten in. Dat zijn salarissen, maar kunnen ook toeslagen zijn.

In de middelste kolom vul je al je maandelijkse uitgaven in. De afbeelding hierboven laat al zien wat je daar in kunt zetten. De lasten van je woonruimte, kosten van je telefoon, internet, verzekeringen, sportschool, etc.

De laatste kolom vertelt je wat je inkomsten zijn, wat je uitgaven zijn en wat er daarna nog over blijft. Je kan er zelf voor kiezen om dat bedrag wat ‘over blijft’ zo te laten, of om het te verdelen in andere categorieën over de rest van de kostensoorten in de middelste kolom.

Wil je met dit makkelijke huishoudboekje aan de slag? Download het hier.

FOB Huishoudboekje

Wil je nog een stapje verder en al je uitgaven bijhouden, ga dan aan de slag met het huishoudboekje van Mr FOB. Dit Excel-bestand bestaat uit verschillende tabbladen, elke maand heeft een tabblad, en geeft je in grafieken meer informatie over je uitgaven. Zo is er een grafiek met jouw uitgaven per categorie (zoals in onderstaande afbeelding), een grafiek met je spaarquote (hoeveel procent van je inkomsten spaar je) en een gecombineerde grafiek met inkomsten, uitgaven en het spaarsaldo.

Huishoudboekje van mr Fob
Screenshot van het tabblad ‘Verdeling uitgaven’ van Mr FOB

Wil je aan de slag met dit huishoudboekje? Je krijgt het gratis per mail als je je inschrijft voor de nieuwsbrief van Mr FOB.

Geldnerd Administratie-spreadsheet

Ben je goed met Excel en wil je er helemaal voor gaan? Kies dan voor het geavanceerde huishoudboekje onder de huishoudboekjes van Geldnerd. Het heeft automatische functies zoals importeren van banktransacties, maar natuurlijk ook gewoon een kasboek. Deze spreadsheet om je financiële administratie bij te houden is niet voor beginners.

Screenshot van Administratiespreadsheet van Geldnerd
Screenshot van het Dashboard, een overzicht van hoe je er voor staat.

Je kan de administratiespreadsheet van Geldnerd gratis downloaden, zonder je in te schrijven voor een nieuwsbrief :-).

Houd jij je inkomsten en uitgaven bij? Mocht je het fijner vinden, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor ‘ouderwetse’ papieren huishoudboekjes. Ik ben benieuwd!

Mensen vragen me weleens hoe het toch komt dat ik zoveel weet over financiën. Omdat ik er veel over heb gelezen! ? Wil je meer lezen over een financieel vrij en een gelukkig leven?

 

16 gedachten over “Huishoudboekjes die je helpen geld over te houden”

 1. Hoi Tom,
  Leuk artikel!
  Ik hou al 47 jaar mijn administratie / huishoudboekje bij in een gezellige ringband, gewoon ouderwets schrijven, makkelijk en voordelig.

  Beantwoorden
 2. Ik denk voor veel mensen erg handig.
  Het verbaast me soms als ik hoor hoeveel mensen niet weten hoeveel erin en eruit gaat.
  Vroeger hield ik het op de cent bij, dan weer je ook precies waar je het (teveel) aan uit geeft.

  Beantwoorden
  • Ja! Ik heb het ook een hele tijd tot aan de cent bijgehouden. Toen iets minder en nu doe ik het weer even voor een paar maanden. De uitgeef APK, zal ik maar zeggen :-)

   Beantwoorden
 3. Huishoudboekjes reviewen stond ook op mijn drafts, Tom. We denken hetzelfde :)
  Dit zijn vooral zelfgebouwde excel sheets. Ja je ook nog “professionele” boekjes reviewen?

  Beantwoorden
  • Haha! Heb ik wel aan gedacht, maar vond het overzicht dan te groot worden. En ik vond het leuk om zelfgemaakte creaties uit te lichten :-). Behalve AFAS en YNAB ken ik niet veel online huishoudboekjes. Jij wel? Ga je gang hoor :-). Misschien schrijf ik er ook nog weleens over.

   Beantwoorden
 4. Ja dit is fantastisch. Mijn partner heeft al lang geleden zichzelf een Excel spreadsheet van ons financiën gemaakt die alles in de gaat houdt. Alles is ingesteld zodat als je een regel het bedrag verandert, past alle andere betrokkene regels aan. Op zo en manier weten wij how wij zitten bijvoorbeeld in 2030 met ons pensioen tot b bijna de laatste eurocent LOL. Ons individuele salaris, hoe veel wij moeten uitgeven, hoe veel wij kunnen sparen, ezv. De zelfde principe wat je hier hebt gedeeld Tom. Geeft wel rust allemaal he?
  Succes allen!!
  Gr Dave

  Beantwoorden

Plaats een reactie