Een retro flipklok op je beeldscherm

Bij mijn zoektocht naar inspiratie voor mijn nieuwe werkplek, kwam ik veel foto’s tegen van computers met een flipklok erop. Je weet wel, zo’n retro klok die je als kind zag bij je opa en oma, en de klapperborden van de NS. Ik ging op onderzoek uit en vond de screensaver die je computer in een retro klok verandert.

Screensaver

Een screensaver was vroeger nodig om ervoor te zorgen dat oude monitoren niet zouden inbranden bij een voor langere tijd stilstaand beeld. Nadat de computer enkele minuten niet was gebruikt, kwam de screensaver in beeld, die zorgde voor beweging. Alhoewel een screensaver vandaag de dag bij de nieuwe beeldschermen niet meer nodig lijkt te zijn, vind ik het nog steeds een leuke oplossing.

De retro flip klok screensaver

Oké, ik kom to the point. De flipklok screensaver heet Fliqlo en is gratis te downloaden voor Windows en Mac. Na installatie kies je zelf de grootte van de klok en kies je een 12-uurs of 24-uurs klok. De klok is zoals gezegd gratis, maar als je er blij mee bent kun je ervoor kiezen een bedrag te doneren. De ontwikkelaar weet dan dat je zijn werk waardeert en kan zo ook tijd reserveren om de klok te blijven updaten.

Echte flipklok

Zo’n screensaver is natuurlijk hartstikke tof. Maar in het écht is een retro klok met klapcijfers natuurlijk nog leuker. Echte retro klokken kun je makkelijk bestellen bij Bol.com. Dit vind ik bijvoorbeeld een mooie klok.

 

17 gedachten over “Een retro flipklok op je beeldscherm”

 1. Leuk idee, maar klapperen de cijfers ook net als in het echtTom?
  Momenteel heb ik een screensaver die zelf beslist wanneer hij gaat veranderen, er zitten meen ik 4 op, het meest komt het winterlandschap tevoorschijn.

  Beantwoorden
 2. Hoi hoi!
  Ik heb de fliqlo gedownload maar ik heb allemaal andere software ontwikkeld, waaronder Mackeeper. Nu is mijn vraag waar de klok is gebleven.
  Hopelijk kan iemand me helpen.

  Beantwoorden
 3. Hoi Tom,

  Vraagje; deze klok toont ook nog een extra keer de tijd in het klein wanneer de screensaver aanstaat. Weet jij hoe ik dit kan veranderen?

  Groetjes,
  Carolien

  Beantwoorden
   • Hoi Tom,

    Ik heb ook zojuist de klok geïnstalleerd, maar heb hetzelfde probleem als Carolien. Ik werk op Apple (10.14.2).

    Dank je wel voor je antwoord!

    Beantwoorden
    • Hoi Evelien,

     Leuk dat je reageert! Je kan dit oplossen via systeemvoorkeuren > bureaublad en schermbeveiliging.
     Vink onder in het scherm “toon met klok” uit. Je kan bij “schermbeveiligingopties” in dit scherm ook kiezen of je een 12-uurs of een 24 uurklok wilt.

     Groetjes Tom

     Beantwoorden
 4. Hallo Tom,
  Ik heb ‘m gedownload en het werkt… maar half…. na twee minuten verschijnt de klok om vervolgens na een paar minuten helemaal te verdwijnen en zit ik met een zwart scherm…. enig idee hoe ik dat kan aanpassen?

  Beantwoorden

Plaats een reactie