Zo word je een spaarkoning(in)!

“Ik spaar niet, want je leeft maar één keer.” – Anonieme levensgenieter.

Dat klopt! Maar je kunt nog meer van het leven genieten als je een financiële buffer hebt. In deze tip leg ik je in 6 stappen uit waarom en natuurlijk hoe je dit bereikt.

Kopen, kopen, kopen. Daar is onze maatschappij op gebaseerd. En natuurlijk houd ik daar ook van. Maar ik vind het zelf ook erg prettig om een financiële buffer te hebben. Gaat mijn iPhone, wasmachine of koelkast kapot? Ik weet dat ik geld heb om direct een nieuwe te kopen. En dat voelt fijn.

1. Sparen?

Maar wat is sparen nu eigenlijk? Sommige mensen sparen specifiek voor een tastbaar item, zoals een computerspel, een MacBook, een auto of een huis. Anderen mensen willen het liefst een boel geld bij elkaar hebben, die ze gebruiken als buffer om de ‘klappen’ op te vangen die ik in bovenstaande alinea al beschreef.

Waar je ook voor spaart, je kunt het alleen als je inkomsten hoger zijn dan je uitgaven. Wat we ook anders kunnen zeggen: je kunt alleen sparen als je minder geld uitgeeft dan de hoeveelheid geld die je binnenkrijgt. Om daar volledig inzicht in te krijgen, is het belangrijk dat je een overzicht maakt van jouw maandelijkse inkomsten en maandelijkse uitgaven. Zet om te beginnen eerst maar eens jouw maandelijkse vaste lasten onder elkaar. Hoeveel geld houd jij maandelijks naast je vaste lasten over om vrij te besteden?

2. Laat je niet meer verrassen door jaarlijkse lasten

Neem in jouw maandoverzicht ook je jaarlijkse uitgaven op, zoals gemeentebelastingen, reisverzekeringen en zorgkosten. Al deze jaarlijks te betalen bedragen tel je bij elkaar op en deel je door twaalf, zodat je weet wat deze jaarlijkse rekeningen je per maand kosten. Als je dit bedrag iedere maand aan de kant zet, heb je na twaalf maanden het geld bij elkaar gespaard waarmee je in één klap de grote rekeningen kunt betalen en hoef je als de grote rekeningen op je deurmat vallen niet de hele maand op water en droog brood te leven. Dat voelt toch top?!

3. Wees kritisch op je uitgaven

Heb je winst onder aan de streep? Dan ben je goed bezig! Heb je verlies? Neem je uitgaven dan kritisch door. Je geeft op dit moment namelijk meer geld uit dan je maandelijks binnenkrijgt en leeft dus bóven je standaard. Heb je echt dat abonnement op die drie tijdschriften nodig? Is het echt nodig om elke dag voor 4 euro een kop koffie bij de Starbucks te kopen? Kun je misschien als lunch brood van huis meenemen? Kun je vaker met de fiets? Kun je overstappen naar een andere zorgverzekering? Kun je nog iets langer met je smartphone doen in combinatie met een Sim Only abonnement, waarbij je alleen voor het abonnement zelf en niet voor een nieuwe telefoon betaalt?

4. En nu moet je ervoor zorgen dat je het spaargeld apart houdt

Aan de hand van je inkomsten en uitgaven kun je bepalen hoeveel geld je per maand kunt en wilt sparen. Komt je salaris binnen? Maak dan élke maand direct na binnenkomst jouw spaarbedrag over naar je spaarrekening. Je zorgt er dan voor dat je het geld niet uit kunt geven. En in het begin is het wellicht even wennen, maar alles went. Zodra je je spaardoel maar voor ogen houdt. Niet opgeven!

5. Gééf om je spaargeld!

Nu zet je elke maand braaf een bedrag opzij, maar is de spaarrente om te huilen. Voor de komst van online bankieren moest je om over te stappen een bank nog fysiek bezoeken. Tegenwoordig is een overstap vaak al in enkele minuten online geregeld. Nu zul je denken: de rente is al laag, wat maakt het dan uit waar mijn spaargeld staat? Dat leg ik je uit. Lees de onderste case maar eens.

Case:
Stel je hebt nu een spaarrekening met een rente van 0,8%. De nu hoogste rente is 1,3%. Het verschil tussen de twee banken is 0,5%. Wat heeft het dan voor zin om over te stappen, zou je denken. Nou, zin! Voor elke 1.000 euro die op je spaarrekening staat, krijg je namelijk bij de bank met 1,3% rente 5 euro extra per jaar. Daar hoef je verder niets voor te doen.

De banken met de hoogste rentes vind je op Sparen.nl. Kijk altijd goed naar de voorwaarden van een product. Ik vind het zelf fijn als ik mijn spaargeld altijd zonder beperkende voorwaarden kan opnemen, dus ik sluit geen deposito’s voor meerdere jaren af.

6. En wat als je nu toch in de verleiding komt om spaargeld uit te geven?

Als je je doel hebt bereikt waarbij je spaarde voor een nieuwe iPhone, mag je dat geld natuurlijk uitgeven. Dat heb je verdiend! Maar je kunt ook nog even wachten totdat jouw huidige telefoon het écht niet meer doet of totdat je je mateloos aan de snelheid irriteert ;-).

Spaar je voor een concreet doel en wil je in een opwelling héél graag dat stoere jack kopen dat je vandaag tegenkwam in de Kalverstraat? Of wil je toch ineens heel graag die iPod hebben? Wees dan streng voor jezelf en kijk of je het over een week nog steeds wilt. Je kan het kopen, maar deze impulsactie zorgt er wel voor dat je jouw eerder gestelde spaardoelen minder snel haalt. Je kunt je geld namelijk maar één keer uitgeven.

Jouw geld is jouw geld en jouw leven is jouw leven. Bepaal daarom zelf waar jij je prettig bij voelt. Leef je van dag tot dag, waarbij je al je geld uitgeeft? Of geniet je verstandig van het leven, waarbij je soms dingen moet laten, zodat je “financieel elastisch” bent? Ik kies voor het laatste.

Veel succes!

11 gedachten over “Zo word je een spaarkoning(in)!”

  1. Bij mij zijn gemeentebelastingen, reisverzekeringen en zorgkosten maandlasten, geen jaarlasten. Ik snap dat je deze bedragen in één keer kunt betalen, maar dat vind ik nogal veel.

    Beantwoorden

Plaats een reactie