Hoe internetbankieren mij helpt om slechte gewoontes aan te pakken

Gemak dient de mens. Tenminste, diende de mens. Iedere dag gaf ik makkelijk 6 euro uit door onderweg een lunch te kopen. Als je dat vermenigvuldigt met 22 fulltime werkdagen per maand, dan is dat 110 euro per maand. Ik wilde snel (be)sparen, dus daar moest iets aan gebeuren.

Dit moét anders

Oké, die lunch moest dus echt anders. Daarom begon ik met een voor mij simpele truc. Om een spel van mijn besparingen te maken opende ik via internetbankieren een digitale spaarpot. Iedere keer dat ik brood van huis meenam maakte ik daar 5 euro (een symbolisch bedrag, want brood van huis meenemen kost ook geld) naar over. Zo werd de dagelijkse besparing snel inzichtelijk en kon ik het geld ondertussen niet aan iets anders uitgeven. En met de mobiele app is een overboeking in internetbankieren zo gepiept.

‘Ik heb geen tijd om brood klaar te maken’

En dan nog de smoes aanpakken. Ik mocht van mezelf niet meer zeuren dat ik geen tijd had om brood klaar te maken ’s ochtends. Op internet las ik een leuke tip: maak voor meerdere dagen broodpakketjes en vries deze in. ’s Ochtends hoef je dan alleen een pakje belegd brood uit de vriezer te halen. De hele ochtend heeft dit de tijd om te ontdooien in je tas. Waardoor het brood tussen de middag nog lekker koel is en vers smaakt. Wil je je brood niet invriezen? Sta dan 10 minuten eerder op en maak je brood klaar! Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik verdien op mijn werk geen 5 euro in 10 minuten ;-).

Op naar het volgende doel

Inmiddels neem ik dankzij deze inzichtelijke tool dagelijks brood mee naar mijn werk. Nu is het tijd om mijn volgende kostenpost aan te pakken: Openbaar Vervoer. Ik wil graag voldoende beweging hebben en ik vind de metro en tram duur. Daarom wil ik vaker fietsen. Elke keer dat ik de fiets pak in plaats van het OV, maak ik de euro’s die de rit me met het OV zou kosten over naar mijn speciaal ingerichte potje: “OV-besparing-pak-de-fiets”. En het werkt! De kleine bedragen tellen zich snel bij elkaar op en vormen een groter bedrag, waardoor ik word aangemoedigd om nog vaker te fietsen.

Besparingen direct inzichtelijk maken werkt

Wil je dus slechte gewoontjes aanpakken en besparen? Maak de besparing inzichtelijk door het bespaarde bedrag direct op een aparte bespaarrekening te zetten. Ook leuk als je minder wilt roken of minder wilt drinken in de kroeg! :) Is dit voor jou nog niet voldoende? Je kan natuurlijk ook met jezelf afspreken dat je deze nieuwe goede gewoonte de helft van de tijd uitvoert, waarna je de goede gewoonte stap voor stap verder opbouwt.

Op zoek naar meer bespaartips? Lees dan ook deze post: Zo word je een spaarkoning(in)!

Welke stappen neem jij om slechte gewoontes aan te pakken? Ik ben benieuwd.

 

11 gedachten over “Hoe internetbankieren mij helpt om slechte gewoontes aan te pakken”

  1. Ik heb een vast cash potje waaruit ik mezelf verwen met koffie, thee, gebak, lunch etc. Als het leeg dreigt te raken, neem ik iets niet of neem ik bv broodje mee. Wordt anders wel érg Spartaans..

    Beantwoorden

Plaats een reactie