Lekker opruimen. Waarom je nooit klaar bent met ontspullen.

Hoeveel spullen kan een mens hebben? Ik ben al jaren aan het minimaliseren. Elke keer denk ik: nu is het wel goed. Toch kom ik als ik iets zoek altijd weer iets tegen wat ik niet gebruik. En met veel spullen is de kans groot dat je blíjft opruimen. Zonde van de tijd en van de ruimte.

Lades vol spullen

Begin deze maand was ik gezellig bij mijn familie. Daar vroeg iemand of ik even wilde helpen met opruimen. In de loop der jaren waren daar allerlei dingen verzameld die bewaard ‘moesten’ worden. Je wist immers niet wanneer het nog nodig was.

Zulke lades en kasten ken je vast wel. Je kijkt daar in als je iets zoekt en daarna doe je ‘m zo snel mogelijk weer dicht. We zijn af en toe net struisvogels. ?

Alles eruit en stapels maken

De la heb ik omgekeerd en stapels gemaakt van dingen die bij elkaar horen. Zoals CD’s met software, kabels, oude webcams, dvd’s, administratie, foto’s, kladblokken. Bijna 90% is weggegaan. Spullen die niet op die plek hoorden, zoals een ruitenkrabber, hebben we gelegd op plekken waar je ze meestal wel zoekt.

Nu is er een fijne la, die gebruikt kan worden om dingen op te bergen die wel makkelijk gevonden kunnen worden.

Zet jouw schuldgevoel opzij

? Voel je niet schuldig over spullen die je wegdoet. Het is erger om kostbare ruimte in je huis bezet te houden. Jij bent de baas over de spullen, de spullen mogen niet de baas zijn over jou. Bewaar dus niets uit schuldgevoel. Ook niet iets wat je cadeau hebt gekregen. Je kan er altijd een foto van maken en het dan alsnog wegdoen.

30 dagen ontspullen challenge

Een tijd geleden deed ik mee aan een challenge van The Minimalists. Dit kun je gewoon zelfstandig doen en je kunt ermee beginnen wanneer je wilt. Het doel hierbij is om het aantal spullen in huis te verminderen, zodat je minder moet opruimen.

In 30 dagen doe je elke dag één extra ding weg. Op dag 1 neem je afscheid van 1 item, op dag 2 van 2 items, op dag 3 van 3 items, etc. De bedoeling is wel dat je de spullen zo snel mogelijk afvoert, zodat je je niet bedenkt of laat overhalen om het te bewaren. Dat wordt dus vaak naar de kringloop, milieustraat en papierbak ?.

Klik hier voor meer info over de gratis 30 dagen ontspullen challenge.

Hoeveel spullen mag je hebben?

Of je jezelf nu een minimalist noemt of niet, het maakt niet uit. Het gaat erom waar jij je fijn bij voelt. Als jij blij wordt van een huis vol spullen, dan is dat zo. Maar mij niet bellen.

Natuurlijk komen er bij mij ook nieuwe dingen het huis in. Allemaal de schuld van onze jagende en verzamelende voorouders. Nee hoor. We bewaren vaak spullen omdat ze nog van pas zouden kunnen komen. Dat mag je vanaf nu dus loslaten.

Om te voorkomen dat mijn huis volstroomt, bekijk ik regelmatig of ik alles nog gebruik of op korte termijn ga gebruiken. Anders gaan ze weg. Naar de kringloopwinkel, zet ik ze op straat (zodat iemand het nog kan meenemen) of in de vuilnisbak. En af en toe is het bij mij natuurlijk ook gewoon nog een ouderwetse t*ringzooi. ?

Ben jij ook al aan het opruimen en ontspullen geweest dit jaar?

Foto: Weiye Tan / Unsplash

12 gedachten over “Lekker opruimen. Waarom je nooit klaar bent met ontspullen.”

 1. Een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd. Voor mij in ieder geval wel.
  Pas weer een zwikkie spullen naar de kringloop gebracht. O.a. een grote plantenpot die ik járen niet heb gebruikt en nooit dacht te gebruiken. Maar een maandje later… jawel, ik kan de pot toch goed gebruiken. Binnenkort nog wat spullen bij de kringloop brengen en kijken of ie er nog staat ;)

  Beantwoorden
  • Haha ja, dat is het risico van het vak. Af en toe kun je toch ineens iets nog gebruiken. Gelukkig is dat voor het grootste deel van de spullen niet het geval :)

   Beantwoorden
 2. Ik vind het prettiger om thematisch te ontspullen, zoals bij de d’r uitdaging van Yourganize. Ik heb een jaar of 7 meegedaan in oktober; nu ontspul ik soort van voortdurend, in samenhang met de ruimtes in huis die via Flylady aan de beurt zijn. Wat me opviel was dat ik het ieder jaar makkelijker vond om zaken weg te doen. Jaar na jaar kwam ik bijvoorbeeld een voorwerp van sentimentele waarde tegen en ergens in jaar 6 mocht het weg van mezelf (en werd niet gemist). Doordat ik oog voor dat proces kreeg, kreeg ik meer geduld met mijn man, die eigen tempo ontspulde. In het begin was ik heel rigoreus want het was toch een challenge? Vervelend voor mijn huisgenoten, realiseer ik me nu.

  Beantwoorden
  • Dat klinkt goed, Nona. Ik ga er ook eens naar kijken! Dank voor het delen van jouw ervaring.

   Het is belangrijk om je niet met de spullen van huisgenoten te bemoeien. Dat wekt vooral veel irritatie op, weet ik uit ervaring. Gewoon rustig je gang gaan met eigen spullen, dan kan je wel iemand inspireren.

   Beantwoorden
 3. Nou ik ben bezig met ontspullen op heeeele grote schaal. Niet eens thuis. Mijn ouders gaan verhuizen van ruim 250m2 naar nog geen 100m2.

  Allerlei (crea) spullen die ik heb weggegeven, zie ik nu uit kastjes en lades weer terugkomen. Erg confronterend.

  En ik neem zelfs weer dingen mee naar mijn eigen huis hahaha.

  Hier slipt de opgeruimde zolder dus langzaam weer vol. Dus zal vandaag weer een begin maken met het (ver)minderen.

  Beantwoorden
 4. Ik zelf ben wel van dingen wegdoen die niet meer gebruikt worden, hoewel ik ook wel dingen bewaar die nog van pas kunnen komen. Wat het voor mij moeilijk maakt is dat mijn partner het liefst op donderdag alle weggegooide dingen bij het grofvuil vandaan haalt (en niet alleen onze spullen maar ook die van anderen). Zodra ik hier ergens ruimte heb gemaakt ziet mijn partner het als een plek om nieuwe (oude) spullen op te slaan. Vechten tegen de bierkaai.

  Beantwoorden

Plaats een reactie