Wat kun je doen met (een deel van) je vakantiegeld?

Zoals bij de meeste mensen in loondienst, kreeg ook ik bij mijn salaris van mei vakantiegeld betaald. Een fijn extraatje. Wat kun je ermee?

Elke euro één keer uitgeven

Voor de een is het een open deur, voor de ander niet: je kan elke euro die er binnenkomt maar één keer uitgeven. Bij extra inkomsten stel ik mezelf dan altijd de vraag: waar ga ik dit aan uitgeven? Moet ik ergens de prioriteit aan geven?

Überhaupt ben ik blij dat ik vakantiegeld heb gekregen. Vanwege de Coronacrisis krijgen sommige mensen dit jaar later of zelfs helemaal geen vakantiegeld. Dat lijkt me echt vervelend.

Bestemmingen voor jouw vakantiegeld

Twijfel jij nog waar je jouw vakantiegeld aan kan besteden? Ik maakte een lijstje voor je, met een aantal opties waar je stukjes van jouw vakantiegeld aan kan besteden:

 • Schulden afbetalen
 • Hypotheek extra aflossen
 • Sparen voor een grote uitgave
 • Beleggen in indexfondsen
 • Uit eten gaan
 • Op vakantie
 • Bewaren voor een vakantie later dit jaar
 • Doneren aan een goed doel
 • Spullen kopen waarmee je jouw leven makkelijker maakt, zoals een robotstofzuiger

Waar gaf ik mijn vakantiegeld aan uit?

In mijn financiële administratie werk ik eigenlijk niet meer met echte potjes. Er is dan ook geen vakantiepotje of een plukje geld met het label ‘vakantiegeld’. Meestal gooi ik het gewoon op de grote hoop.

Mijn vakantiegeld gebruikte ik dit jaar niet voor één doel. Ik heb delen ervan gebruikt voor verschillende dingen. Zo maakten we een extra aflossing over naar onze hypotheekverstrekker. Daar moesten we vanwege de lage rente die er nu is wel een hogere boete betalen. Dus achteraf was dat niet zo slim. ? Maarja, de hypotheek is wel weer iets lager. In een later blog zal ik daar op terugkomen.

Ook gebruikte ik het voor een weekje vakantie op één van de Waddeneilanden, waar ik binnenkort ook over blog. We twijfelden enorm of we vanwege alle maatregelen wel moesten gaan. Maar het was heerlijk om na weken ‘opgesloten’ te zitten, toch weer even in een andere omgeving te zijn.

Later dit jaar hopen wij ook nog op vakantie te gaan in Frankrijk. We zouden eigenlijk met de Zon-Thalys gaan, maar die trein is geannuleerd. Het is nu afwachten of de grenzen met Frankrijk daadwerkelijk open gaan, zodat we met de auto kunnen. Dus houden we de website van Nederland Wereldwijd goed in de gaten.

Heb jij al een bestemming voor je vakantiegeld?

Fotocredits: Vincent van Zalinge

12 gedachten over “Wat kun je doen met (een deel van) je vakantiegeld?”

 1. Ik heb ongeveer alles gedaan wat je hebt opgenoemd.
  nieuwe tv gekocht
  nieuwe kasten gekocht
  hypotheek afgelost
  en een vakantie in eigen land geboekt.
  lekker alles uitgeven, het heeft in mijn ogen niet veel nut om het te sparen dat levert niets op.
  De robot stofzuiger heb ik al dus dt hoefde niet meer.
  En ben mijn werkkamer nog aan het opleuken met planken en nieuwe gordijnen enz. maar dat zie ik meer als gewone uitgaven. Moet hier voorlopig nog wel zitten dus mag het best wat gezelliger worden vond ik zelf.

  Beantwoorden
 2. Wij gaan zeker niet naar het buitenland op vakantie met al die restricties en de kans om daar ziek te worden.
  Dus het vakantiegeld gaat naar vakantie in Nederland, een paar daagjes hier en een paar daagjes daar fietsen in het mooie Nederland.
  Ook beter voor de Nederlandse economie i.p.v. van het uit te geven in andere landen die al ons geld over de balk smijten :-(

  Beantwoorden
 3. Wat jammer van die “hogere boete”. Was je hiervan op de hoogte? De waddeneilanden, een van de vele bestemmingen die prachtig zijn in ons land!

  Hier “labelen” wij ook nooit de inkomsten. Het vakantiegeld gebruiken dan ook niet specifiek voor vakantie.

  Beantwoorden
 4. Ik heb planten voor mijn balkon gekocht
  Mijn spaarrekening aangevuld
  Mijn extra hypotheek aflossings spaarpot aangevuld
  Een nieuwe FitBit met korting gekocht omdat de andere ermee ophield onder warranty en ik het verschil tussen de oude en de nieuwe kon betalen en daarmee een goede deal kreeg

  Beantwoorden
 5. Ik heb een loopband gekocht en gewichten, ofwel, geïnvesteerd in gezondheid en thuissporten. Die loopband is super, een desk-loopband, dus ik doe veel werk achter de laptop en telefoontjes nu wandelend.

  Beantwoorden
 6. een deel sparen doe ik zo wie zo altijd,zelfs al brengt het financieel niets op het geeft zeker rust een buffer te hebben en voorraad,klein deel gebruikte we voor interieur verbeteringen,schulden of hypotheek hebben we niet,voor grotere uitgaven is er al geregeld.koken doe ik meestal zelf en uit eten gaan ff niet zoals de wereld nu is,beleggen doen we dagelijks(de boterhammen dan wel te verstaan)even geen trek in vakantie en zeker dit jaar al niet meer,we waren net voor de lockdown geweest.goede doelen prima maar er gaat teveel naar de directeuren en aanhang,ook geen behoefte aan nieuw speeltjes,eerder alles minderen,,,maaaaaaar heb wel div zaden gekocht voor de moes(tuin) en bloemen gedeelte.we zijn happy met het mooie weer in Tuinesie en verblijven tevreden in Villa Netflix,met hapjes en drankjes.

  Beantwoorden
 7. Een nieuw matras, ik maak reclame kan me niks schelen. M Line cool motion 5. Heerlijk. Een goed matras, daar doe je, jezelf echt een plezier mee. Kost wel een paar duiten maar dan heb je ook wat. De rest van het vakantie geld, uhhh welke rest grapje……

  Beantwoorden
 8. De zon Thalys? Jammer dat het niet doorgaat! Als ik aan de Thalys denk denk ik al snel aan Parijs maar dat bedoel je hier vast niet. Interessant want aangezien wij geen auto hebben maken we veel gebruik van het OV.

  Beantwoorden
 9. Een nieuw notebook , zijn met de tuin bezig oa nieuwe hekken, tuinplanten en de tuinverlichting aangepakt met 10 Philips hue tuinlampen ,een Dyson draadloze stofzuiger en we moeten nog op vakantie ?. Voordeel dat de horeca een paar maanden dicht zat konden sparen in combinatie met vakantiegeld ?

  Beantwoorden
 10. We gaan dit weekend (morgen) naar Assen. Hotelletje, Drents museum, natuur. Zul je net zien dat het slechtste weer in maanden is, grr.
  En wat extra investeringen. Dat is het dan wel weer.

  Beantwoorden

Plaats een reactie