Hoe ik vaker van mijn telefoon probeer los te komen 

Toen ik in de jaren ‘90 het daglicht zag, had ik niet (zoals de huidige generatie) gelijk een telefoon in mijn handen. Pas bij de examens op de middelbare school kwam de eerste smartphone in beeld. De iPhone 3GS. Als ik mijn diploma haalde, mocht de telefoon uit het doosje komen. Vanaf dat moment was ik verkocht. 

Maarja, 15 jaar geleden gebeurde er nog niet zoveel online als nu. Je kon mailen, Twitteren (nu X’en) en als je veel geduld had ook websites bezoeken. Het toen chronisch overbelaste mobiele netwerk van T-Mobile was zooooo traaaaaaaag. Het maakte het in ieder geval niet verleidelijk om uren op je telefoon te zitten.

Ik ben nog steeds blij met alle technologie. Maar ondanks dat merk ik ook dat ik er onrustig van kan worden. Daarom probeer ik wat vaker los te komen van mijn telefoon. Gewoon even onbereikbaar zijn. De ene dag lukt het beter dan de andere dag. Dit is hoe ik dat doe. 

1. Telefoon op een vaste plek leggen

Ik leg mijn telefoon vaak op een vaste plek in huis. Dat is eigenlijk net zoals de huistelefoon of vaste computer vroeger, die je ook niet constant naast je had liggen. Mijn telefoon leg ik nu in de keuken of in de gang. Of het nu een pak koekjes is of een telefoon, als je het naast me legt kan ik het niet negeren. Deze tactiek werkt goed voor mij.

2. Social media apps verwijderen

Vanuit gewoonte open ik vaak mijn social media apps. Nu kijk ik gewoon af en toe naar Instagram, Facebook en X op mijn laptop. De gebruikerservaring is vaak niet zo fijn als van de app, dus blijf ik er ook minder lang hangen. Als (tijdelijk) verwijderen van apps jou te ver gaat, kun je de apps natuurlijk ook wegstoppen in een mapje. Of bij instellen dat je bijvoorbeeld maar een kwartier per dag de app mag openen.

3. Mobiele data uitzetten

Als ik buiten ben, dan ben ik lekker buiten. En heb ik aandacht voor degene met wie ik afspreek. Of voor de omgeving. Ook kan ik door onbereikbaar te zijn dingen beter van me laten afglijden. Je kan de mobiele data altijd weer even aanzetten als je het toch nodig hebt. Om een route te plannen of contact te houden met de vriend die je gaat zien. Het klinkt raar misschien, maar het geeft mij rust als een melding helemaal niet binnenkomt. Een melding negeren is lastig.

4. Meldingen op je telefoon uitzetten

Op mijn telefoon heb ik de meldingen van de meeste apps uitgezet. Belangrijke meldingen komen wel op mijn horloge binnen. Als ik gebeld word bijvoorbeeld. Dat is wel handig als mijn telefoon niet in de buurt is.

5. Op jezelf focussen

Toen ik een tijdje geen social apps meer op mijn telefoon had staan, kwam ik erachter dat het me eigenlijk steeds minder boeit wat andere mensen de hele dag doen. Natuurlijk vind ik het van vrienden en andere dierbaren leuk om te weten, maar ik hoef alles niet van dag tot dag te volgen. Dat had ik niet gedacht van mijzelf. Grappig hè?

Het zal vast een dingetje blijven. Telefoon en apps zijn nu eenmaal gemaakt om nieuwsgierig te blijven. Hoe is jouw relatie met je telefoon? En heb jij nog andere tips? Ik ben benieuwd. Het boek Digital Minimalism staat ook nog op mijn leeslijst.

 

Foto: Jonas van der Meiren via Unsplash.

3 gedachten over “Hoe ik vaker van mijn telefoon probeer los te komen ”

  1. Ik ben wat ouder en misschien daardoor minder bezig met wat er allemaal gebeurd op de sociale media apps. Ik vind het ook niet moeilijk om mijn telefoon even te laten voor wat het is, een telefoon ;-)
    Ik heb alle meldingen uitstaan, behalve Whatsapp. Om 1800 uur gaat de niet storen stand aan (uitzondering mijn vader en mijn man) en om 0700 uur ben ik weer bereikbaar.
    Ik heb geen detox van de telefoon nodig, ik vind dat ik er goed mee om ga. En ik ben erg blij met alles wat ik er mee kan doen natuurlijk!

    Beantwoorden
  2. Ik heb een groot deel van m’n eindeloos scrollende social media vervangen met blogs en nieuwsbrieven. Meer kwaliteit, minder advertenties, en als je door je lijstje heen bent is het ook klaar!

    Beantwoorden

Plaats een reactie