Wat kost mijn persoonlijke tech per dag?

De moderne mens draagt vandaag de dag veel persoonlijke tech met zich mee. Een telefoon, een laptop, een slim horloge, een tablet… Ik was erg benieuwd naar hoe oud mijn spullen precies zijn en wat ze me omgerekend per dag hebben gekost. We beginnen met de gadgets die ik het langste heb.

E-reader 📚

Mijn e-reader werd in juni 2014 bezorgd. Met een leeftijd van 3.337 dagen heb ik het al bijna een derde van mijn leven. Wie zegt dat apparaten snel stuk gaan? Ik heb er al heel wat boeken op verslonden. Natuurlijk is hij niet meer zo snel als in het begin, maar ik vind het zonde om ‘m te vervangen. Hij werkt nog goed. Kosten per dag: €0,06.

Laptop 💻

De laptop kocht ik in augustus 2018. Hij doet het na 1.826 dagen nog goed! Mijn vorige laptop is volgens mij 8 tot 10 jaar meegegaan, dus ik geef deze ook nog een aantal jaartjes. Een criterium is wel dat de snelheid werkbaar blijft. Als ik eindeloos moet wachten dan is het tijd voor vervanging. Ik ben snel, dus dat moment zal bij mij wat eerder komen dan bij de gemiddelde gebruiker. Kosten per dag: €1,36.

Smartwatch ⌚️

Mijn smartwatch helpt me al 1.209 dagen om voldoende te bewegen. Ik kocht ‘m in april 2020. Ik heb er al weleens aan gedacht om ‘m te vervangen, maar waarom eigenlijk? Hij doet het nog goed. Pas als hij traag wordt en de accu geen dag meer meegaat, is het tijd voor vervanging. Een horloge laad je niet zo snel op tussendoor. Kosten per dag: €0,40.

Telefoon 📱

Mijn huidige telefoon heb ik nu 582 dagen. Volgende maand worden de nieuwe iPhones aangekondigd. Mijn smartphone heeft me tot nu toe per dag een kleine 2 euro gekost. Voor een product dat ik heel wat uur per dag gebruik, vind ik dat prima. Maar ik wil toch nog kijken of ik dat bedrag nog wat omlaag kan brengen. Sorry, Apple! Aan mij hebben jullie niks dit jaar ;-). Kosten per dag: €1,99.

Draadloze oortjes 🎧

Sinds april vorig jaar heb ik een nieuw setje draadloze oortjes, omdat de vorige stuk waren gegaan. Mijn huidige versie heeft ruisonderdrukking, waarbij ik het geluid om mij heen wat kan dempen. Heel handig en fijn in het OV of als ik op kantoor goed moet focussen. Alleen de belkwaliteit is wat teleurstellend, mensen horen me niet duidelijk als ik met oortjes in bel. Ik heb ze nu 493 dagen en hoop dat ze nog minstens een jaar meegaan. Kosten per dag: €0,57.

Tablet 🖊️

Mijn tablet is 470 dagen oud. Eigenlijk gebruik ik ‘m niet super vaak en kan het bijna alles wat een laptop ook kan. Het is wel fijn om snel aantekeningen op een PDF te krabbelen. En in de trein pak ik een tablet er wat makkelijker bij dan een laptop. Maar of de tablet dit bedrag waard is en of ik ‘m echt nodig heb? Ik weet het niet… Kosten per dag: €2,21.

In een tabel ziet het er zo uit…

Wat?AankoopdatumBedragLeeftijd (dagen)Kosten per dag
Kindle Paperwhite23-06-2014€ 184,893.337 dagen€ 0,06
Macbook Pro (2018)12-08-2018€ 2.489,001.826 dagen€ 1,36
Apple Watch 520-04-2020€ 479,001.209 dagen€ 0,40
iPhone 13 pro07-01-2022€ 1.159,00582 dagen€ 1,99
Airpods Pro06-04-2022€ 279,00493 dagen€ 0,57
iPad 13 pro (2021)29-04-2022€ 1.038,00470 dagen€ 2,21
Kosten per dag = Bedrag / Leeftijd (dagen).

Aankopen uitstellen of juist aanmoedigen

Aan de ene kant helpt het berekenen van kosten per dag mij om een aankoop uit te stellen. Want hoe langer je met een product doet, hoe lager de kosten per dag zijn. Maar het kan ook, zoals bij de e-reader die maar 6 cent per dag kostte, aanmoedigen om al iets nieuws te kopen terwijl het nog goed werkt. 

Geen reservering of afschrijving

Voor vervanging reserveer ik geen bedragen. Ik werk niet zoals Geldnerd met potjes of reserveringen. De meeste aankopen kun je plannen, dus zou ik er dan alsnog voor kunnen sparen.

Bijvoorbeeld: ik wil over een half jaar een nieuwe laptop kopen van 2.000 euro, dan moet ik (2000 gedeeld door 6 =) € 333,33 euro per maand opzij leggen. Als een apparaat onverwachts stuk gaat, dan kan ik het gelukkig alsnog van mijn buffer betalen. En die vul ik dan gewoon later weer aan.

Duurzaamheid, zuinigheid en blijheid

Natuurlijk kijk ik niet alleen naar de prijs per dag. Ik weet dat het ook beter voor de wereld is als ik zo lang mogelijk met een product doe. Daarnaast is het ook beter voor mijn portemonnee. Maar van goedwerkende technologie kan ik ook wel weer heel erg blij worden. 

Heb jij weleens berekend hoe lang jouw telefoon & co meegaan en wat ze je per dag gekost hebben?

 

Foto: Dennis Brendel, Unsplash

4 gedachten over “Wat kost mijn persoonlijke tech per dag?”

 1. Hi. Leuke berekening ik reken bij aanschaf wel eens uit wat zo’n product grofweg per jaar kost …en denk dan ‘als je het zo bekijkt valt het wel mee’. Nou zijn dit wel veel producten, maar totaal Eur 6,59 per dag is Eur 198,- per maand en bijna Eur 2.400,- per jaar. Dat klinkt dan wel weer als veel…. Maar goed, je iPhone en iPad gaan nog wel een stuk langer mee dus die kosten gaan nog wel flink omlaag. Leuke gedachtenoefening in elk geval zo.

  Beantwoorden
 2. M’n vorige telefoon (moto g4 play) heb ik viif jaar gehad. Die had ook de optie om de batterij te vervangen dus dat was fijn.

  En dat was nog een vrij goedkope telefoon, helemaal niet zo snel. Nu heb ik een snellere, dus die moet van mij ook minstens 5 jaar mee, liever nog langer.

  Beantwoorden
 3. Zelf reken ik niet met dagelijkse kosten, maar deel de aanschafkosten wel door het aantal te verwachte jaren. Ik gebruik veel dingen ‘op’ of zo goed als ‘op’ en houd rekening met een restwaarde van €0. Maandelijks reserveer ik voor vervanging. Zo spreid ik de uitgave over de (verwachte) gebruiksduur en houd ik mijn maandelijkse ‘uitgaven’ constant. Voor de maandelijkse reservering reken ik de jaarlijkse kosten dus nog wel even om per maand (en dat rond ik zeer ruim af naar boven omdat hetzelfde product jaren later waarschijnlijk duurder is, er tussentijds wellicht reparaties nodig zijn en vervanging weleens iets eerder zou moeten gebeuren). Reserveren doe ik niet per product, maar voor de hele productgroep ‘gadgets’ op een hoop.

  Beantwoorden

Plaats een reactie