Minder opruimen: de kracht van ontspullen

De laatste dagen vertelden meerdere vriendinnen mij dat ze moeten opruimen. Alleen zagen ze er tegenop. Bij de één lag het huis vol. En bij de ander was er een kamer die gebruikt werd als opslag. Ik stuurde ze natuurlijk een linkje naar mijn site. 

Laten we eerst nog eens kijken naar het verschil tussen opruimen en ontspullen. Als je opruimt, orden je de spullen. Door bijvoorbeeld zoveel mogelijk uit het zicht te halen. En binnen de kortste keren struikel je er dan toch weer over. Ontspullen doe je, zodat je daarna minder vaak hoeft op te ruimen. Je houdt alleen over wat waarde voor je heeft en wat je gebruikt.

Ben je vaak dingen kwijt? Als spullen een vaste plek hebben, kun je ze niet kwijtraken. Hoe vaak we vroeger niet op tijd weg konden van huis, omdat mijn moeder haar sleutels weer eens kwijt was. Pffff… Mijn sleutels liggen altijd in mijn tas of op het dressoir in de gang. Het heeft misschien even tijd nodig om jezelf dat aan te leren, maar het is uiteindelijk niet meer dan dat. Uiteindelijk heeft mijn moeder nu ook een haakje waar de sleutels aan hangen.

Wil je hier meer over lezen of geïnspireerd raken? Lees dan Minimalisme en ontspullen: 13 tips en inzichten

Van mij hoef je trouwens helemaal niets weg te doen hoor. Het is jouw huis, ik heb er geen last van. Je moet het zelf willen. Als je het wilt, geef jezelf tijd, maar wacht ook niet te lang. Open die kast waar je tegenop ziet. En kom rustig aan in actie. Een speelse manier om te ontspullen is de 30 dagen ontspulchallenge.  

Een aantal argumenten om jezelf aan het werk zetten:

 • Duurzaamheid: vaak kunnen andere mensen spullen gebruiken die jij niet nodig hebt. Daardoor hoeven geen nieuwe spullen gemaakt te worden. Misschien vind je het dan ook een minder erg bezwaar om het weg te doen?
 • Ruimte: wonen in Nederland is duur. Hoe meer spullen je hebt, hoe meer ruimte er nodig is. Spullen die je niet nodig hebt, kosten jou onnodige ruimte. Ruimte waar je ook van kan genieten. Of je kan zelfs kleiner wonen!
 • Minder opruimen: als je ontspult en spullen een vaste plek geeft, dan ben je minder tijd kwijt aan opruimen. Zo blijft er dus meer tijd over voor leuke dingen!
 • Minder kopen: uiteindelijk ben je ook minder gevoelig om nieuwe zaken te kopen. Goed voor je portemonnee ook, kun je daar andere dingen mee doen! Ik moet je wel eerlijk zeggen dat ik dat met een poes toch best een uitdaging vind. Ze heeft nu genoeg speeltjes… Maar de verleiding is groot om er meer te kopen.

Hoe zorg je er vervolgens voor dat het opgeruimd blijft in huis en dat je niet chronisch aan het opruimen bent? Als je alles hebt opgeruimd is het tijd om het dagelijks kort bij te houden. 

Zorg er bijvoorbeeld elke avond voordat je naar bed gaat voor dat tafels, kastjes en werkbladen netjes zijn. Ruim de vaat af, haal een doekje over het blad als je nog zin hebt. Dat hoeft maar een paar minuten te duren. Ik vind het fijn, want je wordt wakker in een opgeruimd huis, met een opgeruimd hoofd. 

 

4 gedachten over “Minder opruimen: de kracht van ontspullen”

 1. Zelf ben ik inmiddels weer met opruimen bezig en ga behoorlijk drastisch te werk , vooral mijn boekenkast word steeds leger al vind ik dat nog wel een lastige. Ik verzamelde een tijdje boeken van bepaalde thrillerschrijvers/sters, maar toen ik na ging denken over een 2e boekenkast bedacht ik dat het eigenlijk een soort gewoonte was geworden en de boeken stonden op mijn logeerkamer stof te verzamelen en de meeste boeken zijn niet van het genre waar mijn dochter blij van zou worden mocht ik er niet meer zijn. Dus ze mogen weg en bij de kringloop van het goede doel in mijn wijk zijn ze er erg blij mee, want mijn boeken zien er uit of ze zo uit de winkel komen. Deze donderdag gaat er weer een tas met boeken heen en ach als ik dan toch bezig ben gaat er ook een tas met spullen mee die al een jaar ongebruikt in de kast staan . En als het dan eenmaal de deur uit is geeft dat toch weer een voldaan gevoel. En valt er minder op te ruimen en schoonmaken is ook leuker als je niet eerst van alles op moet ruimen of verplaatsen.

  Beantwoorden
  • Dat drastische herken ik wel! Lijkt ook alleen maar erger te worden als je eenmaal ziet wat voor spullen er stof staan te happen. Heel fijn ook dat je anderen blij kunt maken met jouw boeken.

   Beantwoorden
 2. Het valt me op dat huizen steeds groter (en dus duurder worden). En de meeste ruimte hebben mensen over het algemeen nodig voor hun spullen. Dit soort gesprekken voer ik regelmatig met mensen: Ze zeggen dan “Ik wil wel een huis met een zolder, een garage, een kelder en vijf slaapkamers.” “Hebben jullie zo’n groot gezin dan?” is dan mijn eerste vraag, waarbij het antwoord toch vaak is “Nee, we zijn met z’n vieren”.

  Waarom moet je dan zo’n kast van een huis vraag ik me dan altijd af. Als we met z’n allen eens flink zouden ontspullen, zouden we een stuk minder ruimte nodig hebben. Beter voor onszelf, onze omgeving en de planeet.

  Beantwoorden

Plaats een reactie