Erfpacht eeuwigdurend afgekocht

Erfpacht in Amsterdam wel of niet afkopen? Dat was de vraag. We hielden na alle berichten in de media van de onbetaalbare bedragen ons hart vast. Deze week was het dan zover en zaten we bij de notaris.

Wat is erfpacht?

Laten we even beginnen bij het begin. Wat is dat erfpacht nu eigenlijk? Als je een huis koopt, dan koop je in de meeste gevallen ook de grond erbij waar het huis op staat. Bij erfpacht is dat niet zo. Je huurt de grond dan van de eigenaar en bent jaarlijks een bedrag verschuldigd, ook wel canon genoemd.

De meeste huizen in Amsterdam zijn gebouwd op erfpachtgrond. Ook als je geen huis bezit maar huurt, betaal je indirect mee aan erfpacht die de woningcorporatie aan de gemeente moet betalen.

Onze erfpacht

Onze erfpacht is nu nog een aantal jaar afgekocht. Dat hebben de bewoners voor ons al gedaan. Maar wat moeten we nu gaan betalen zodra dat tijdsvak afloopt? Dat is de grote vraag en kan, zeker in de verhitte woningmarkt in Amsterdam, voor onzekerheid en hoge prijzen zorgen.

Om zekerheid te geven, biedt de Gemeente Amsterdam de mogelijkheid om de erfpacht eeuwigdurend af te kopen. Je betaalt daarmee in één keer de erfpacht af of zet een jaarlijks te betalen bedrag vast. En gul als Amsterdam is kreeg je als je voor 2020 een aanbieding opvroeg als ‘vriendelijk cadeau’ een flinke korting.

Is de erfpacht wel eerlijk?

Je leest over de hoogte van de erfpacht wel zeer verschillende reacties. Zo moeten mensen die wat centraler in de stad wonen tienduizenden euro’s betalen. De NOS maakte onderstaand rekenvoorbeeld.

Als rekenvoorbeeld nemen we een appartement van 400.000 euro in de populaire wijk De Pijp, waarvan de erfpacht tot 2040 is afgekocht. De erfpacht voor eeuwig afkopen kost je 45.600 euro. Als je het erfpachtbedrag vastklikt, betaal je vanaf 2040 jaarlijks zo’n 1900 euro plus de inflatie tussen 2017 en 2040.

Je kan als woningeigenaar ook niks doen, dan geldt het oude erfpachtsysteem. Maar als je dan volgend jaar of later alsnog wil overstappen, ben je veel duurder uit. En als je nooit overstapt en de periode van 50 jaar afloopt, kun je opeens geconfronteerd worden met een veel hogere erfpacht.

Bron: Erfpacht? In Amsterdam het gesprek van de dag.

Pardon? Ruim 45.000 euro? Ook nu ben ik weer blij dat we een aantal jaar geleden kozen om in de rand van de stad te wonen. Want onze afkoopprijs is fors lager en bedraagt zo’n 10% van dat bedrag.

Wachten duurt lang

Al in 2017 vroeg ik een aanbieding aan. Toen bleef het heeeeel lang stil. Daarna kwam er ineens een ander systeem, waarin de aanvraag opnieuw gedaan moest worden. En twee jaar later kwam dan toch ineens de aanbieding binnen. Die hebben we geaccepteerd. Toen bleef het weer stil en kwamen we er na een aantal maanden achter dat het dossier allang bij de notaris lag te verstoffen. Het ging al niet soepel, dus dat kon er ook allemaal nog wel bij! ;-) Altijd blijven lachen.

Deze week hebben we dus de erfpacht afgekocht. We hadden ook kunnen kiezen voor een jaarlijkse betaling met indexatie, maar dit voelde prettiger voor ons. Van de erfpacht hebben wij nu, eeuwigdurend, geen last meer.

20 gedachten over “Erfpacht eeuwigdurend afgekocht”

  1. Hoi Tom,

    Ik heb het vlak voor het einde van 2019 aangevraagd. Er moest nog iets nagekeken worden i.v.m. WOZ waarde en dat zou enkele weken of maanden in beslag nemen. Wordt vervolgd hoop ik.

    Groet Josephien

    Beantwoorden
  2. Nogmaals gefeliciteerd! Ook wij begonnen in 2017 met vervolgens dezelfde wachttijd en te nemen actie als jullie. Naar aanleiding van jouw foto (bij de notaris) heb ik onze notaris gebeld. Ons dossier ligt daar ook al een tijdje dus. Nu maar afwachten wanneer ze daar tijd voor ons hebben?. Maar binnen 14 dagen hang ik weer aan de lijn… ?

    Beantwoorden
    • Oei! Fijn dat mijn bericht ervoor zorgde dat je ook weer een stapje verder bent gekomen. Die arme notarissen hebben het veel te druk. Gelukkig verdienen ze veel aan alle erfpachtcontracten. ;-) Ruim 1.000 euro inclusief btw. Brrr.

      Beantwoorden
  3. Wat goed! Ik heb net mijn erfpacht akte ontvangen van de notaris. Woon in een 5% BSQ gebied en heb mijn canon eeuwigdurend vastgezet. Aangevraagd in nov 2018. Heeft dus even geduurd maar ik ben blij dat het klaar is.

    Beantwoorden
  4. In mijn Amsterdamse jaren woonde ik in C (eigen grond). (Erf)pacht vind/vond ik 3x niks, een melkkoe van/voor, in dit geval, de gemeente, nog steeds!!
    Gefeliciteerd met jullie beslissing, geen gezeur meer en wellicht een zekere (on)zekerheid.

    Beantwoorden
  5. Ben zelf nog aan het wachten voor een aanbieding. Net nog even gecheckt, bij mij staat stap 2, oriëntatie, nog op “wacht op beoordeling”. Afkopen is waarschijnlijk niet zinvol voor ons, vastklikken wel. De erfpacht is namelijk al afgekocht tot 2057… Dan ben ik 81!
    Gefeliciteerd met je afkoop, hopelijk verdien je het uiteindelijk terug in een hogere verkoopprijs. Als je ooit gaat verhuizen.

    Beantwoorden
  6. Tja erfpacht, een nachtmerrie voor mij!
    Ooit een appartement gekocht begin jaren 90, daar zat een erfpacht op van 39 gulden.
    Dat was te doen en na 20 jaar zou die aflopen en hooguit verdubbelen, maar het werd 165 euro oftewel 364 gulden!
    En daardoor werden de appartementen onverkoopbaar en daalde dus de helft in waarde.
    Gelukkig had ik ‘m relatief goedkoop gekocht en de hypotheek afbetaald en 5 jaar geleden zonder verlies verlies verkocht, want de erfpacht termijn loopt in 2027 weer af.
    Dat wilde ik niet afwachten, stel je voor dat ze dezelfde grap uithalen :-(

    Beantwoorden
  7. Supergoeie actie Tom! Niet alleen een overwinning voor “Team Lage Lasten”, ook het op enig moment in de (verre) toekomst verkopen van jullie huis wordt er beter van, omdat een eventuele koper niet meer op hoeft te zien tegen het over een aantal jaar moeten verlengen of alsnog afkopen van de erfpacht. En dat zullen jullie mogelijk tzt in de vraagprijs terug kunnen zien. Ook geen slecht vooruitzicht lijkt me ;)

    Beantwoorden
      • Op Funda vind je best huizen in Amsterdam die op eigen grond staan. Of de grond eigendom of erfpacht is staat er meestal wel bij. Je moet wat langer zoeken naar huizen op eigen grond, maar ze bestaan. Vaak juist niet bij nieuwbouwprojecten als bij de houthavens. Goed zoeken en je bent goedkoper uit.

        Beantwoorden

Plaats een reactie