De persoonlijke kant van financiën

Financiën zijn zo persoonlijk. Wat voor de een normaal is, is voor de ander niet normaal. Dan heb ik het over sparen, beleggen, schulden maken, maar natuurlijk ook over het laten rollen van geld. Hoe je met geld omgaat kan ook van de een op de andere dag veranderen.

Zelf merk ik dat mijn Money Mindset (hoe je over geld denkt en ermee omgaat) aan het veranderen is. Vanaf mijn afstuderen heb ik een tijd zuinig geleefd. Via de pay your self first methode, waarbij je zodra je je salaris ontvangt direct automatisch een deel naar je spaarrekening overmaakt, heb ik veel kunnen sparen.

In mijn vorige blog vertelde ik dat ik dat vaste sparen ga loslaten, omdat ik me structureel arm voelde. Ik leefde te veel in de toekomst door automatisch maandelijks een groot deel van mijn salaris te sparen en weinig over te houden om leuke dingen mee te doen. Dat hoefde van niemand, dat legde ik mezelf op. Ook het doel van elk jaar 10% op de hypotheek aflossen laat ik nu wat meer gaan. Het is super om extra af te lossen, maar het hoeft niet.

Van kniepert naar big spender?

Ik weet nu hoe het voelt om je vaste lasten en uitgaven zo laag mogelijk te maken, jarenlang heb ik van dat spel genoten. Nu wil ik ook graag de andere kant voelen. Dat betekent natuurlijk niet dat ik van een kniepert in een big spender verander. Ik zou ook niet weten waar ik het allemaal aan uit moet geven. Maar misschien komt dat nog? Haha.

Keeping up with the Joneses

Ken je de uitspraak ‘Keeping up with the Joneses’? Dat betekent dat je je best doet om te laten zien dat je even veel geld als de ander hebt. Dus als de buurman een nieuwe auto koopt, heb jij het gevoel dat je ook een nieuwe auto moet kopen. Gewoon om te laten zien dat jij het jou ook kan veroorloven.

Dat gevoel had ik dus op een ander gebied, met het spaarpercentage. Ik had het gevoel dat ik zoveel mogelijk moest sparen. Pietje spaart 60% van zijn salaris, dan moet mij dat ook lukken. Maarja, daarbij is natuurlijk ook de hoogte van je salaris belangrijk. Hoeveel houd je bijvoorbeeld over per maand als je 60% van je salaris spaart?

Als je 5.000 euro per maand verdient, dan houd je nog 2.000 euro om van te leven.
Als je 2.000 euro per maand verdient, dan houd je nog 800 euro over om van te leven.

Dat is natuurlijk wel een heel verschil. Stoppen met vergelijken dus en doen wat goed voelt voor jou. Het zijn persoonlijke financiën en jouw mogelijkheden op dat gebied zijn van zoveel factoren afhankelijk. Je woonsituatie, je werksituatie, je gezondheid…

Wisselende reacties

Aan de reacties op mijn vorige blog wil ik ook nog wel wat aandacht besteden. Sommige mensen vonden het zonde dat ik het periodieke sparen loslaat. Anderen vonden dat ik mezelf gewoon wat meer budget moest geven en door moest blijven sparen en anderen waren het weer helemaal met me eens.

Alleen aan die verschillende reacties zie je maar weer hoe persoonlijk geldzaken kunnen zijn. Ik heb natuurlijk niet gezegd dat ik helemaal niet meer spaar, ik ga gewoon sparen wat over is. Niet meer op de automatische piloot, maar met de hand. Dat hoeft dus niet, het mag op. En daarbij ga ik me niet meer gek laten maken door spaarpercentages.

Hoe denk jij over je persoonlijke financiën? En vergelijk je jezelf vaak met anderen?

P.S. Meer lezen over spaarpercentages? Lees dan dit blog van Geldnerd.

P.P.S. Met dank aan de fijne FIN-X groep op Slack voor het sparren.

11 gedachten over “De persoonlijke kant van financiën”

 1. Jezelf met anderen vergelijken gaat meestal niet zo lekker. Om één of andere reden neemt de mens dan altijd iemand als voorbeeld die het ‘beter’ heeft. Betere baan, beter inkomen, betere partner, betere kinderen en ga zo maar door. Persoonlijk probeer ik vooral tevreden te zijn. En nee, dat valt lang niet altijd mee.

  Mooi trouwens om te zien hoe jij van kniepert naar spender gaat. Ik ben net begonnen de andere kant op te bewegen.

  Beantwoorden
  • Je hebt gelijk, Chris. Het helpt me ook weleens om meer tevreden te zijn door mezelf te vergelijken met mensen die het minder hebben.

   Uiteindelijk hoop ik een goede balans tussen kniepen en spenden te vinden :-).

   Leuk blog heb je trouwens, ga ik volgen!

   Beantwoorden
 2. Leuk artikel! Ik ben zelf ook een spaarder, maar denk inderdaad dat het ook wel gaat om balans. Want wanneer heb je voor jezelf genoeg gespaard? (Ik merk bij mezelf dat ik naarmate ik meer spaar die lat steeds wat verder bijstel naar boven). Ik denk wel dat het goed is om te blijven sparen voor de toekomst, maar geloof ook dat dat best samen kan met genieten in het nu. Het is ook weer niet de bedoeling er in ‘door te slaan’. En wat je zegt over het vergelijken met anderen ben ik het ook mee eens. Iedere (geld)situatie en persoon is anders en ik denk ook dat vergelijken daardoor weinig zin heeft en houd mezelf er niet echt mee bezig. Al vind ik het wel leuk en inspirerend om inzicht te krijgen hoe anderen ermee omgaan en denk ik dat je, ongeacht je inkomen, altijd wel iets zou kunnen sparen. Dat hangt ook wel samen met je mindset denk ik.

  Beantwoorden
 3. Ik spaar al jaren maandelijks ongeveer 40% van mijn inkomen via het pay yourself first principe, maar daar haal ik ook regelmatig wat van terug naar mijn betaalrekening. Uitgaven die ik wil doen, kunnen altijd, die haal ik gewoon van mijn spaarrekening, dat is zo fijn van een ruime buffer! Die 40% is voor mij zeker niet heilig!

  Beantwoorden
 4. Iedereen doet het op zijn/haar eigen manier. Als we het allemaal op dezelfde manier zouden doen, zou het zó saai zijn dat ik nooit meer zelf blog of andere blogs lees.
  Ik zou zeggen: doe vooral wat goed voelt. Volgens mij mag je jezelf ook wel eens lekker verwennen met iets leuks! Het is al lastig genoeg met het nieuwenormaalgezeur.
  Wat vindt Tomas ervan?

  Beantwoorden
  • +1
   Kan alleen maar beamen wat hier staat. Iedereen volgt zijn eigen pad. Vergelijken met de buren is het grootste gevaar wat er is, gezien je dan meegaat doen aan de rat race. Wees tevreden met wat je hebt en ga je eigen weg!

   Beantwoorden
 5. Ik heb wel een vast spaarbedrag (37%) en ik denk dat ik dat zo aanhoud. Ik hoef er niet echt iets voor te laten.
  Volgend jaar ga ik mijn hypotheek afbetalen. Ik denk dat ik het geld dat ik daarvoor spaarde (elke maand) voorlopig even doorspaar voor een pensioen buffer. Ik weet het nog niet zeker. Gewoon uitgeven aan “spullen” heb ik niet zo zin in

  Beantwoorden
 6. Vergelijken heeft geen zin voor mij.
  Ik ontvang 1450,- per maand en daar moet ik het mee doen.
  Zestig procent sparen gaat zeker niet op voor mij.
  Ik doe mijn best om elke maand iets over te houden om te sparen. Dat is meestal niet zoveel maar dat geeft niet. Ik red me, kom niets te kort en daar ben ik al blij mee.

  Beantwoorden

Plaats een reactie