Wat valt er nog te ontspullen?

Op een druilerige dag zocht ik in een rommelig huis naar informatie over opruimen. Al die spullen om me heen maakten mij onrustig. Toen ik over minimalisme en ontspullen las, kon ik het niet meer loslaten.

Misschien herken je het wel. Je trekt een la of kast open, zoekend naar dat ene item. Maar je vindt het niet. Als ik iets in huis zocht, kwam ik dingen tegen die ik nauwelijks gebruikte. En zodra ik had opgeruimd, was het een tijdje later weer een bende. Zo blijf je aan de gang… Minimalisme kan helpen om hier een einde aan te maken.

Minimalisme betekent niet dat je geen dure spullen mag hebben of helemaal niets meer koopt. De essentie is dat je alleen spullen hebt die echt belangrijk voor je zijn, omdat je ze bijvoorbeeld vaak gebruikt. Het is dan ook logisch om te kiezen voor de beste kwaliteit, ook al kost het wat meer.

Op de lange termijn betaalt dit zichzelf terug, omdat je niet steeds nieuwe spullen hoeft te kopen. Daarmee is het ook beter voor het milieu, omdat het uiteindelijk zorgt voor minder productie en minder afval. En hadden we het er al over dat je dan ook meer geld overhoudt?

De afgelopen jaren heb ik flink geminimaliseerd. Onder andere door de 30 dagen ontspullen challenge te volgen. Hierbij doe je elke dag één extra item weg (doneren, weggooien of recyclen). Door het spelelement en de duidelijke deadline (je hebt één maand de tijd) is het leuker en makkelijker om aan de slag te gaan.

Als je het ontspullen elk jaar of half jaar herhaalt, zal je zien dat dingen die je eerst wel bewaarde, nu toch ook weg kunnen. En daarmee krijg je steeds meer ruimte om je heen, maar ook in je hoofd.

Nu ben ik zelf op een punt gekomen dat ik niet veel meer te ontspullen heb. Het heeft mijn leven veranderd en ik heb nu veel meer rust in huis. Opruimen is elke dag binnen een paar minuten gedaan. Wel moet ik blijven opletten om niet te kopen wat ik niet nodig heb. Zo is minimalisme toch een werkwoord.

Hoe gaat het bij jou? Als je wil beginnen met opruimen en ontspullen, kan ik je de gratis 30 dagen ontspullen challenge aanraden!

Foto: Laura Mitulla

1 gedachte over “Wat valt er nog te ontspullen?”

  1. Leuk om weer nieuwe blogs van je zien te verschijnen!

    Ik ben momenteel bezig met m’n halfjaarlijkse opruimactie van het huis. Ik merk dat er elke keer toch weer spullen zijn die ik ben ontgroeit en met een potentiële verhuizing in zicht vind ik het extra fijn om te weten dat we alleen de spullen houden die we echt gebruiken. Zelfs m’n man was deze keer enthousiast te krijgen en ik vind het heerlijk hoeveel ruimte we ervoor terugkrijgen!

    Beantwoorden

Plaats een reactie