Minimalisme en ontspullen: 13 tips en inzichten

Minimalisme doet je al snel denken aan hippe jongemannen die leven in een strak huis, met nauwelijks spullen. Misschien wil jij wel leven met minder spullen, maar ben je ook weer niet van plan om alles weg te doen. In dit artikel deel ik de inzichten met je die ik de laatste jaren opdeed over minimalisme en ontspullen.

1. Spullen wegdoen is niet het doel

Ga je aan de slag met minimalisme? Dan is spullen wegdoen niet het eerste doel. Het doel is om de spullen over te houden die voor jou belangrijk zijn. Omdat je ze vaak gebruikt of omdat je er oprecht blij van wordt. Het komt er hierdoor inderdaad wel op neer dat je spullen die je niet gebruikt wegdoet, maar betekent niet dat je niets meer mag hebben.

2. Minimalisme is anders voor iedereen

Voor de een is minimalisme leven in een strak huis met lege muren en een lege vloer, een ander kan weer blij worden van alle spullen die hij/zij heeft. Misschien zit jij daar wel tussenin? Ga gewoon eens op ontdekkingstocht en zoek een vorm die voor jou werkt. Heb je een kickstart nodig? Ok! Komt ‘ie. Pak een doos of een zak, loop een rondje door je huis en doe daar nu 15 spullen in die je niet meer nodig hebt en waar je iemand anders blij mee kan maken.

3. Minimaliseren kan jaren duren

Zelf begon ik meer dan 5 jaar geleden met minimaliseren. Ik merkte dat ik allerlei spullen had die al twee keer waren meeverhuisd, maar ik tussen de verhuizingen door niet gebruikt had. Die dingen kwam ik alleen maar tegen als ik op zoek was naar iets anders. Het zorgde ervoor dat ik wat ik nodig had minder makkelijk kon vinden. Nu heb ik de afgelopen jaren steeds meer weggedaan. Spullen die ik in eerste instantie bewaarde, gebruikte ik blijkbaar toch ook niet.

4. Spullen wegdoen is niet erg

Wat denk jij dat erger is? Spullen ongebruikt in jouw bezit houden, omdat je het zonde vindt om het weg te doen? Of spullen beschikbaar stellen voor een ander die er wel heel blij mee gaat zijn en het gaat gebruiken? Als je boeken hebt met verouderde informatie, bijvoorbeeld van jouw studie, kun je ze ook in de papierpak doen. Dan kunnen er nieuwe producten mee gemaakt worden en hoeven er minder bomen gekapt :-).

5. Verkopen of doneren?

Een versleten jas doe je in de kledingbak, dat is duidelijk. Maar niet van alle spullen is het direct duidelijk of je er iemand nog blij mee kan maken. Of misschien wil je wel wat geld verdienen, omdat je ergens voor spaart? Sommige spullen zet ik eerst een aantal weken op Marktplaats of Vinted (ja, van die irritante reclames). Zo heb ik vorige week een tas verkocht voor 45 euro. Daar was iemand heel blij mee! Als iets na een aantal weken niet verkocht is, gaat het naar de kringloopwinkel. De gedachte dat iemand dan iets moois vindt voor een zacht prijsje, maakt mij heel blij.
 Als je snel van je spullen af wil, raad ik je sowieso aan om het direct naar de kringloop te brengen.

6. Je hebt alleen invloed op jezelf

Mijn partner Tomas houdt erg van zijn spullen. Toen ik met hem ging samenwonen, hoopte ik dat ik hem kon veranderen. Vaak was ik negatief over de hoeveelheid spullen die hij heeft. Dat was natuurlijk de verkeerde aanpak, want zo gaat iemand met zijn hakken in het zand. Nu richt ik me op mijn eigen spullen. Tot mijn verrassing merkte ik dat Tomas daardoor ook een aantal spullen naar de kringloop wilde brengen. Waarschijnlijk omdat ik nu niet meer zo zat te zaniken? :-)

7. Geef alles een vaste plek

Hoe zorg je ervoor dat je spullen makkelijk kan terugvinden? Geef het een vaste plek. Mijn sleutels hangen altijd aan het haakje bij de voordeur. De schaar hangt altijd aan hetzelfde haakje in de keuken. De nagelknipper ligt altijd in het medicijnkastje. En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar je snapt het vast :-). Heb je iets gebruikt? Dan leg je het terug op de vaste plek. Opruimgoeroe Marie Kondo is hier erg fan van en dat begrijp ik wel.

8. Ontdubbelen is ook al fijn

Weet je in eerste instantie niet welke spullen je weg kan doen? Begin dan eens met ontdubbelen. Van de meeste dingen heb je genoeg aan één of twee exemplaren. Er zijn hier de afgelopen tijd scharen, pannen, nietmachines, perforators en weet ik nog wat naar de kringloop gegaan. Zo gaat dat als je samen gaat wonen :-). Hoeveel heb je echt nodig?

9. Voer het snel af

Heb je een kledingzak vol? Breng het het liefst dezelfde dag nog naar een kledingbak. Zijn er weer een aantal kratten of dozen vol? Breng ze binnen een paar dagen naar de kringloop of milieustraat. Door spullen zo snel mogelijk weg te brengen zorg je ervoor dat je het ontspulproces in gang houdt. Je ziet ook direct resultaat en zal merken dat je meer rust in je hoofd krijgt. En nog belangrijker: je voorkomt dat de spullen weer ergens anders in huis belanden. Dan moet je weer opnieuw beginnen…

10. Zet een doos of krat klaar

Vooral de afgelopen weken ben ik af en toe wat aan het ontspullen. Bijvoorbeeld twee boeken die ik gelezen heb, maar niet nog een keer zal gaan lezen en een pannetje dat eigenlijk te klein is en telkens van het fornuis valt. Boven op zolder heb ik direct naast de deur een ‘kringloopkrat’ staan. Daar kan ik spullen waar ik afscheid van neem direct indoen. Zodra ik weer wat kratten vol heb, rijd ik weer naar de kringloop. Je kan dat ook samen met je buren doen (bedankt Wilma en Margreet :-)). Gezellig én praktisch.

11. Tevreden zijn met wat je hebt

Door alleen de spullen over te houden waar ik blij mee ben, waardeer ik nog meer wat ik heb. En het zorgt er ook nog eens voor dat ik minder de drang heb om allemaal extra spullen te kopen. Soms zou ik ook wel zo’n strakke iPad Pro willen kopen of een hippe bluetooth box. Maar waarom? Ik heb al een iPhone en Macbook en kan ook muziek luisteren met mijn draadloze oortjes. Meer spullen betekent alleen meer extra onderhoud: elektronica moet opgeladen worden en de software moet worden bijgewerkt.

12. Door minimalisme houd je meer geld over

Door niet telkens nieuwe spullen te kopen, houd je geld over. Ik merk zelf ook dat ik wat minder gevoelig voor marketing word. Want ja, ik houd wel van mooie spulletjes, maar alleen van spulletjes die ik écht nodig heb. Als ik iets koop, dan kies ik voor kwaliteit. Mijn eerdere laptops moest ik elke 3 tot 4 jaar vervangen. Met mijn vorige laptop deed ik 8 jaar. Dat zorgt ook nog eens voor minder afval!

13. Hoe houd je jouw huis strak?

OK, je hebt lekker geminimaliseerd. Maar hoe zorg je er nu voor dat het strak blijft? Daar zijn verschillende tips voor. Zorg bijvoorbeeld dat je alleen iets mag kopen ter vervanging. Dus koop je een nieuwe broek? Dan gaat er een andere broek naar de kringloop of kledingbak. Koop je een nieuwe telefoon (van mij mag je!)? Maak een ander blij met jouw oudere model.

Je kan ook elke avond voordat je gaat slapen even 5 minuten door je huis lopen. Ligt er nog van alles op de tafel, op kastjes of op het aanrecht? Haal het weg. Dan word je de volgende ochtend lekker opgeruimd wakker. Een goed begin van de dag!

Oeps, het werd een iets langer blog dan gedacht. Zo zie je maar, ik ben helemaal in de ban van het minimaliseren. Ben jij ook met minimalisme of ontspullen bezig? En heb jij nog een gouden tip die je wilt delen? Ik ben benieuwd.

Meer lezen of in actie komen?

19 gedachten over “Minimalisme en ontspullen: 13 tips en inzichten”

 1. heerlijk. ontspullen is mijn favoriete bezigheid. helaas neem ik altijd ook wat mee van de kringloop, maar dan is het echt de moeite waard. Op mijn lijstje staat dat ik voor het einde van het jaar de gangkast moet opruimen met: schroeven, haakjes, pluggen, blikken verf, schoenen, jassen, campingspullen, enz enz…en ja I love Marie Kondo…weet je dat ze een site heeft met hele dure opruimbakjes…

  Beantwoorden
  • Die dure opruimbakjes kwam ik laatst ook tegen! Op zich wel mooier dan een schoenendoos natuurlijk. Succes met de gangkast! Daar moet ik ook nog eens naar kijken.

   Beantwoorden
  • Mijn collectie oude winterjassen, die ik bewaar omdat ik ze vast nog wel eens aan trek, maar vervolgens nooit draag eindelijk eens opgeruimd en naar de kringloopwinkel gebracht. Scheelt veel kastruimte en hopelijk vinden ze snel een nieuwe eigenaar die ze wel draagt!

   Beantwoorden
 2. Sinds ik de documentaire Minimalisme heb gezien op Netflix ben ik geheel om. Het minimaliseren sprak mij gelijk aan en ben gelijk begonnen met ontspullen. Sindsdien heb ik er veel over gelezen en ben hier erg enthousiast over. Ten eerste ben ik kleiner gaan wonen en heb de afgelopen jaar heel veel spullen gedoneerd, weggegeven en weggegooid. Alles waar ik blij van wordt is nog in mijn huis. De rest is weg. Het geeft ruimte in je huis maar ook in je hoofd. Ik kan het iedereen aanraden eens rond te kijken in je huis en je af te vragen wat heb ik nou werkelijk nodig en wat niet. De keukenla bijv. Ik had 20 vorken, messen en lepels. Wat een waanzin. Van alles heb ik er 8 bewaard en de rest is naar de kringloop. Ik had 6 scharen in mijn keukenla!! Te zot voor woorden. Groeten Wendy

  Beantwoorden
  • Wat goed, Wendy! Te gek dat de documentaire jou zo heeft kunnen inspireren. Sinds wij hier een vaatwasser hebben, moesten we juist wat extra bestek kopen. We zetten hem pas aan als ‘ie vol staat. Gelukkig konden we bij de kringloop wat extra koffielepeltjes kopen :-).

   Beantwoorden
 3. Ik ben aan ontspullen, het zorgt voor meer ruimte en tot de conclusie dat een compacter huis fijner is. Ik ga van 125 m2 voor twee mensen, nu naar 80m2 en we hebben er allebei zo veel zin in! Leve het onspullen ?

  Beantwoorden
 4. Tip 9 is goud! Alleen jammer dat het mij niet lukt. Je wilt niet weten hoe vaak ik iets al van plek A naar plek B heb verhuisd waarna het nog weken op plek B stond. :o

  Beantwoorden
  • Helaas hou ik van “spullen” om mij heen. Ik word overal blij van, kan moeilijk afstand doen. Kan wel altijd alles vinden, breng het gelijk terug na gebruik. Dus ondanks alle spullen, toch een opgeruimd huis.

   Beantwoorden
  • Haha ja. Dus goed om voor jezelf een ’trigger’ te bepalen. Wanneer moet je naar de kringloop toe? Als er 1 doos vol is? Of gewoon binnen een week na het ontspullen van het laatste item?

   Beantwoorden
 5. Hier heb ik het in één keer gedaan toen ik 5 jaar geleden ging verhuizen. Toen ben ik flink aan het opruimen geslagen wat ik in al die jaren had bewaart.
  Ik heb heel wat mensen blij gemaakt en de Kringloop zei al ben je daar alweer.
  Ik denk dat ik in totaal wel zo’n grote container vol heb weg gedaan.
  Gevolgd was wel dat ik in het nieuwe huis nog wel eens wat miste, maar ik had niet zoveel kastruimte meer nodig.
  P.S. Mijn iPad Air is ruim 6 jaar oud en de accu is op, dus eind van het jaar komt er een iPad Pro 12.9 i.p.v. een laptop ;-)

  Beantwoorden
 6. Toen ik 25 jaar geleden van een groot huis verhuisde naar een klein huis moest er heel veel weg. Omdat ik nu een stuk kleiner woon dacht ik dat ik niet meer zo snel veel in huis zou halen. Maar op mijn werk worden heel vaak bruikbare en ook mooie spullen weggegooid. Dat vind ik dan jammer met als gevolg dat ik het mee naar huis sleep en dus werd mijn huisje steeds voller. Nu ben ik het huisje aan het opknappen en kwam ik steeds meer tegen wat ik van beneden naar boven sleepte en weer terug. Dus maar weer eens kritisch gekeken naar wat ik eigenlijk niet gebruik en wat alleen maar in de weg ligt. Resultaat: 3 zakken naar de kledingcontainer. 1 zak naar de glas container en inmiddels staat de 3e zak klaar voor de kringloop. En die zakken voor de kringloop breng ik gelijk weg voor de gedachte door mijn hoofd gaat spelen dat het toch wel leuk is en kan ik er nog iets mee. Nee, zak vol gelijk wegbrengen.

  Beantwoorden
  • Goed bezig hoor! Inderdaad zonde als er mooie spullen worden weggegooid. Kun je niet kijken of jullie op je werk de spullen direct aan de kringloop of een ander goed doel kunnen doneren?

   Beantwoorden
 7. Laatst was ik ook lekker bezig met wat ontspullen. Nu blijkt dat de coronaperiode daar ideaal voor is, want de kringloop wou bijna niets meer hebben… Heb het daarna op marktplaats verkocht en kreeg er dus nog geld voor, ook.

  Beantwoorden
  • Jammer dat de kringloop het niet wilde hebben, maar je hebt er nu alsnog iets mee verdiend dus is het goed afgelopen. Zelf heb ik niet zulke goede ervaringen met marktplaats.

   Beantwoorden

Plaats een reactie