Gewoon blijven beleggen, wat er ook gebeurt

Tot nu toe heeft het Aandelen Wereldwijd Totaal fonds waarin ik beleg dit jaar een rendement behaald van -13,7%. Dat is nu niet echt een verbluffend resultaat.

Je zou er zelfs onrustig van kunnen worden. Het doel is toch om geld te verdienen met beleggen? Je moet het niet kwijtraken! Ook ik krijg af en toe een paniekmomentje. Maar ik ga gewoon door met maandelijks inleggen, want dat is mijn strategie. Mijn doel is om het geld over 15 tot 20 jaar pas in te zetten.

Als je gewoon blijft doorgaan met maandelijks een bedrag inleggen als de beurs lager staat, koop je de aandelen goedkoper dan daarvoor. Zodra de beurs dan weer opkrabbelt, zorgen die goedkope aandelen voor een sneller herstel van jouw portefeuille. Je zou zelfs kunnen zeggen dat lage koersen een voordeel zijn voor de langetermijnbelegger. Aanbiedingen! Daar houden we toch van?

Maar je moet, ondanks de stand van jouw beleggingen, natuurlijk wel lekker blijven slapen. Ik had nog maar 2 maanden aan vaste lasten op mijn spaarrekening staan. Daar voelde ik me niet zo lekker bij. Dus zorg ik er ook voor dat mijn spaarbuffer weer toeneemt.

De beste beleggers zijn overledenen of mensen die niet meer wisten dat ze aandelen hadden. En dat is niet voor niets… Laat je dus niet gek maken door de koersen van gisteren, vandaag of morgen. Blijf rustig je strategie volgen en kijk niet te veel naar RTLZ. Daar hebben ze ook geen glazen bol.

8 gedachten over “Gewoon blijven beleggen, wat er ook gebeurt”

 1. Helemaal mee eens. Ook ik dit jaar -12 procent. Wel 4400 euro aan dividend. Ik beleg met 2022 erbij nu 10 jaar en gemiddelde rendement inclusief 2022 is 3,2 procent.

  Beantwoorden
 2. Besloten komend jaar voor het eerst te gaan beleggen, maar ga me eerst laten voorlichten door een financieel adviseur want snap er nog helemaal niets van 😅

  Beantwoorden
  • Goed dat je bijna begonnen bent! Je mag me altijd appen als je een vraag hebt.

   Ik ben fan van indexfondsen, zodat je niet hoeft te kiezen. Je koopt gewoon telkens een stukje van alle bedrijven wereldwijd. In het fonds dat ik heb zijn het er zo’n 6.000 :)

   Beantwoorden
  • Als je veilig wil beleggen zonder kennis van aandelen kun je dat bij Meesman.nl doen, daar beleggen wij ook in het Wereldwijd fonds, dan heb je aandelen van 1600 bedrijven over de hele wereld dus goed gespreid belegd.
   Je kunt daar ook maandelijks (automatisch) een bedrag inleggen, dus makkelijk.
   En inderdaad niet teveel naar kijken, pas kijken over 10 en dan bijv. een jaar voordat je het echt nodig hebt.

   Beantwoorden
   • Het wereldwijd totaalfonds bij Meesman heeft zelfs 6.000 bedrijven. Daar zit ik ook :)

    “Samen zijn dit ongeveer 6.000 aandelen van grote, middelgrote en kleine bedrijven uit 23 ontwikkelde landen en van grote en middelgrote bedrijven uit 25 opkomende landen. “

    Beantwoorden
 3. Ik ben een heel voorzichtige belegger. Beleg via Semmie 100 euro per maand, en bij de ASN bank beleg ik maandelijks ook nog een bedrag, afhankelijk van wat ik over heb nadat alles betaald is. Dit is niet zelf beleggen, zij doen het dus voor me. Ik blijf het op deze manier doen, en ik kijk bijna nooit naar de waarde van mijn beleggingen. Het is voor de lange termijn.

  Beantwoorden
  • Semmie, daar had ik nog nooit van gehoord! Het ziet er mooi uit, maar ik zie wel dat ze erg hoge kosten hebben. Iets om rekening mee te houden, want dat drukt wel je rendement.

   Beantwoorden

Plaats een reactie