Flat whites met havermelk

Wil je geld besparen? Veel blogs confronteren je dan met de “latte factor”. Kleine dagelijks uitgaven, zoals een dagelijks kopje koffie, kunnen bij elkaar opgeteld toch een hoog bedrag worden.

Zelf drink ik graag een flat white met havermelk. Daar zit minder schuim in dan bij een cappuccino, waardoor het meer naar koffie smaakt. Kosten bij de koffiebar op mijn werk: €3,75. Er is op mijn locatie gelukkig geen extra toeslag voor havermelk, zoals het hoort. Duurzame keuzes moet je niet afstraffen.

En daar komt de latte factor. Bij elkaar opgeteld heb ik in twee maanden voor een paar honderd euro aan koffie uitgegeven. Oeps. Blijkbaar vond ik dat ik recht had op betere koffie dan die uit de automaat. Bij mijn flat white zat ook vaak nog een lekkere koek, voor €2,25. En niet te vergeten: ik trakteerde ook collega’s. Omdat ik dat leuk vind.

Deze week besloot ik om even goed op te letten en geen koffie meer te kopen. Grappig genoeg ben ik sinds die tijd twee keer getrakteerd. Zo had ik toch nog mijn lekkere kop koffie. En zo zie je maar weer: het is goed om te investeren in elkaar, want de kans bestaat dat het op een onverwacht moment weer bij je terugkomt. Al had dat niet gehoeven hoor, maar leuk en gezellig is het zeker!

9 gedachten over “Flat whites met havermelk”

 1. Wat een grappig stukje Tom! Ik heb op school prima koffie. Ik kan zelfs kiezen of ik verse bonenkoffie uit een automaat wil of filterkoffie die wordt gezet van gemalen bonen. Allebei zijn ze lekker. Ik koop nooit een koffie-to-go onderweg, wel drink ik wel eens een kop koffie in een horecazaak. De laatste keer was in het Westerpaviljoen in Rotterdam. Ik trakteerde een vriendin op thee en mezelf op een cappuccino. Ik moest €7,80 afrekenen! Er zat gelukkig wel een lekker koekje bij! ;-)

  Beantwoorden
  • Ja, wij hebben op de verdieping ook wel een apparaat met verse koffiebonen. Die koffie is in principe prima. Maar beneden wordt het gemaakt door een barista en is het toch lekkerder. Niet iets om elke dag te doen :-)

   Klinkt gezellig, jouw koffie in Rotterdam!

   Beantwoorden
 2. Wow, dat is best een boel geld! Dat lijkt me dan ook wel weer een makkelijke besparing. In die zin is het eigenlijk heel fijn. Dan valt er nog wat te beknibbelen.

  Beantwoorden
  • Ja, het is veel geld. Mijn doel is niet om zoveel mogelijk op te potten, er mag ook geleefd worden. Nu weer even opletten dat de ‘duurdere’ koffie een extraatje is, dat moet niet de standaard zijn. Elke dag die dure koffie maakt het te standaard en dat is dan wel weer zonde.

   Beantwoorden
 3. Mooi verhaal, maar 6 euro voor een kop koffie met een koek op je werk?
  Dat is toch belachelijk duur of krijg je zoveel onkosten vergoeding?
  Ik ben jaren geleden al opgehouden om buiten de deur koffie e.d. te kopen, zo bespaar je, als je op je werk iedere dag koffie neemt, €937,- en met koek erbij €1500,- per jaar!

  Beantwoorden
  • Thanks voor de rekensom, naamgenoot!

   Handgemaakte koffie is wel echt duur in Amsterdam ja… En dit is dan nog goedkoop voor Amsterdamse begrippen.

   Zoveel mogelijk besparen is geen doel van me. Wil wel weer even opletten en bewust voor die duurdere koffie kiezen. Dan kan ik er ook extra van genieten.

   Als ik elke dag een koek neem, moet ik straks een grotere maat overhemden kopen. Dus dat is een goede rem.

   Waar geef je wel geld aan uit buiten de deur? :)

   Beantwoorden
 4. Hier ook een flat white met havermelk liefhebber! Ik neem iedere dag een thermomok met mijn favoriete koffie mee naar mijn werk. En daarna ik drink rest van de dag thee, want de automaten cappuccino is niet te drinken. En telkens een koffietje bij een koffiebar is me te duur. Op deze manier kan ik toch iedere dag genieten van een lekkere koffie.

  Beantwoorden

Plaats een reactie