30 dagen ontspullen challenge

Vanochtend kwam ik iets supergaafs tegen. Een challenge, waarbij je in 30 dagen elke dag iets extra’s wegdoet. Met als doel om rustig en opgeruimd aan 2020 te beginnen. Wie daag jij uit om mee te doen?

Hoe werkt de challenge?

Dat spullen om je heen ruis veroorzaken, weten we inmiddels. Al eerder schreef ik over hoe blij ontspullen me maakt. Als we ergens een spel van maken, kan het ons helpen om als mens in actie te komen.

Bij deze challenge doe je elke dag iets extra’s weg.
Dag 1: 1 item
Dag 2: 2 items
Dag 3: 3 items

Dag 30: 30 items
Dag 31: 31 items

Na 30 dagen hebben jij en de personen die je hebt uitgedaagd 465 spullen weggedaan. Heeft de maand 31 dagen, dan komt de teller op 496 spullen. Een heerlijk vooruitzicht! Vind je niet? Ook wel gek, want kun je wel zoveel spullen wegdoen? Geen zorgen, daar kom je vanzelf achter. Trek maar eens een kast open of loop maar eens naar zolder. Degene die de challenge het langst kan volhouden wint.

Wat telt mee?

Alle soorten spullen die je in huis hebt doen mee aan de challenge. Verzamelspullen, decoratie, keukenspullen, souvenirs, electronica, meubels, beddengoed, kleren, handdoeken, tools, fietsen, schoenen…

Een aantal vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

 • Heb ik dit item het afgelopen jaar gebruikt?
 • Word ik hier nog echt blij van?
 • Is het in mijn leven nog van toegevoegde waarde?
 • Kan iemand hier meer plezier aan beleven?
 • Of pak het vast en vraag jezelf zoals Marie Kondo het zo mooi zegt: Does it Spark Joy?

Wat doe je met de spullen?

Wat te doen met de spullen die je wegdoet? Hieronder wat opties.

 • Geef het weg aan een vriend/vriendin, goede buur of kennis
 • Verkoop het via bijvoorbeeld Marktplaats
 • Breng het naar de milieustraat, zodat de grondstoffen gerecycled kunnen worden
 • Doneer de spullen aan jouw lokale kringloopwinkel. Je kan er mensen erg blij mee maken

Meer lezen over ontspullen

Je hebt vast wel van de opruimgoeroe gehoord, Marie Kondo. Als je geïnspireerd wilt raken, dan kan ik je aanraden om haar boeken over opruimen en ontspullen te lezen. Of kijk naar het boek Opruimen voor je doodgaat over de edele Zweedse kunst van döstädning. Uiteindelijk gaan we allemaal… En als je nú begint, ben je ruim op tijd ;-).

Kalender om op te krassen

Als je een kalender wilt hebben waarop je elke dag een vakje kunt wegkrassen, kun je deze download gratis aanvragen bij The Minimalists. Nog minimalistischer is het om het niet te printen, natuurlijk :-).

Wie daag jij uit?

En? Ga je meedoen met ontspullen? Reageer hieronder, ik ben benieuwd! Ik kan niet wachten om te starten.

8 gedachten over “30 dagen ontspullen challenge”

  • Dank, Marion! Ik werd ook blij toen ik de challenge tegenkwam. Ben zelf nog wel benieuwd naar hoe ik aan zoveel spullen ga komen. Maar komt vast goed ;-)

   Beantwoorden
 1. Ik ben al een poosje aan het ontspullen (en Marie Kondo is heel handig daarbij; ook het bewust afscheid nemen van de spullen die je wegdoet).
  Ik weet niet of ik nog 465 dingetjes heb om weg te doen eigenlijk…. Maar ik vind het een goed initiatief!

  Beantwoorden
 2. Hier ben ik deze maand ook weer mee begonnen, heerlijk! Wel m’n eigen bingo-variant, waarbij ik gewoon het getal afstreep van het aantal dingen dat ik wegdoe op een dag, niet speciaal 1 op dag 1 etc. Zelfs als het allemaal kleine dingen zijn, maakt het behoorlijk impact. En als je het dan ook nog eens meerdere keren in het jaar zou doen… (hoewel ik het nu soms al lastig vind om echt tot die 465 te komen)

  Beantwoorden
 3. Het lijkt me wel heel veel! Ik leg mezelf dit soort projecten ook wel eens op, maar dan een ‘light’ variant: bijvoorbeeld een item per dag gedurende een maand.
  Morgen start mijn bespaarjaar op het gebied van kleding, daar heb ik mijn eigen plan van aanpak om uiteindelijk veel minder kleding in de kast te hebben. Leuke uitdagingen om je huis te ontspullen! Succes en een opgeruimd 2020!

  Beantwoorden
  • Het is ook best wel veel! Ik weet ook niet of ik het einde van de challenge ga halen, maar doe wel zo lang mogelijk mee. Tot nu toe voelt het goed :)

   Beantwoorden
 4. Ik heb dit 3 jaar geleden gedaan. Het ging heel gemakkelijk. Het ergste vond ik dat het eigenlijk niet zichtbaar was dat er 465 dingen weg waren…Sindsdien doe ik ieder jaar een opruimronde; ik ga kamer voor kamer door om te kijken of er nog iets weg kan. In december hebben we tijdens het versieren van de kerstboom alle kerstspullen uitgezocht en een deel weg gedaan.

  Beantwoorden
  • Super zeg, wat fijn te horen! Ik merk ergens dat ik het toch ook nog lastig vind om afstand van spullen te doen. We zijn bijzondere wezens ;-).

   Beantwoorden

Plaats een reactie