Geld als merkwaardige hobby

Wat zijn eigenlijk je hobby’s? Afhankelijk van wie ik tegenover me heb, geef ik antwoord. Zingen, daar houd ik van. Ook van theater, technologie en internetten. Maar het meeste ben ik bezig met… Geld en de administratie. Je zou me ook wel kunnen scharen onder de merkwaardige figuren die het leuk vinden om met geld bezig te zijn.

De afgelopen jaren heb ik wel vaker over geld geblogd. Maar ik zou dat eigenlijk nog wel veel meer willen doen. Waarom doe je dat dan niet? Ik denk omdat het toch nog een taboe is en niet echt done is in Nederland. En ik wil ook niet dat jullie denken: daar heb je hem weer, met zijn geldzaken. Terwijl ik aan mijn statistieken zie dat blogs over geld wel heel goed scoren. Conclusie: de komende tijd ga ik gewoon eens wat vaker over geld en de administratie bloggen. Omdat ik dat leuk vind.

Spel

Wat maakt geld voor mij zo leuk? Je kan budgetteren en met geld bezig zijn als een spel zien. Je krijgt elke maand een aantal punten binnen. Die punten kun je zelf aan activiteiten koppelen. Zodra je minder punten uitgeeft dan er binnenkomen, kun je de punten aan je totaal toevoegen. Daardoor zie je je score stijgen op het leaderbord. En dat is toch een te gek gevoel?

Vrijheid

Bewust met geld omgaan geeft mij een gevoel van vrijheid. Een paar maanden aan salaris op je spaarrekening hebben, kan je al zoveel lucht geven. Gewoon omdat je dan niet hoeft te stressen als er iets kapot gaat of als iets verandert in je situatie.

Waar blijft mijn geld?

Je hoeft niet net als Geldnerd een uitgebreid financieel dashboard in Excel te bouwen. Maar als je je afvraagt waar in hemelsnaam jouw geld toch blijft, dan kan ik je wel aanraden om een date met je bankieren app te maken. Een lekkere kop koffie of thee erbij (of bier of wijn, het is jouw leven :-)) en inzicht krijgen. Kun je Excel openen zonder dat je er jeuk van krijgt, dan kan ik je zeker aanraden om je bankgegevens vanuit internetbankieren te exporteren en je uitgaven te sorteren op winkelnamen. Zo zie je in één overzicht waar je geld heen gaat.

Blijf van mijn koffie en lunch af, joh!

Het kan zijn dat je na het bekijken van je afschriften van de afgelopen maand(en) ziet dat je veel geld aan je dagelijkse koffie of lunch uitgeeft. Stel je werkt 5 dagen per week. Wat zijn dan de wekelijkse en jaarlijks kosten van jouw kop koffie en/of lunch die je koopt? Ik heb het voor je berekend in onderstaande tabel.

Per dagPer weekPer jaar
Koffie 2 go€ 4€ 20€ 940
Lunch onderweg€ 6€ 30€ 1.410

De jaarprijs is op basis van 52 weken in een jaar, min 5 weken vakantie.

Ga door als het voor jou van waarde is

Geniet jij nu zo ontzettend van je koffie onderweg en is een dagelijkse lunch in het bedrijfsrestaurant voor jou heel belangrijk, dan blijf je dat toch lekker doen? Niemand houdt je tegen hoor. De kunst is om je er bewust van te zijn dat je voor die gewoontes misschien wel één volledige maand per jaar aan het werk bent. Als dat het voor jou waard is, dan gun ik je dat. Goed dat je jezelf verwent!

Energie!

Van dit soort dingen analyseren krijg ik dus energie. Dat betekent niet dat ik verder een enorme vrek ben die nooit iets uitgeeft. Ik kan genieten van eten buiten de deur, maar dat hoeft van mij niet wekelijks. En ik kan genieten van een nieuwe laptop, telefoon of slimme apparaten. Dure en verre vakanties doen mij weer minder veel.

Wat is bij jou de bodemloze put waar je met plezier geld in stort? Of wil je er binnenkort eens induiken? Ik ben benieuwd.

6 gedachten over “Geld als merkwaardige hobby”

 1. Hoi Tom,
  Ik denk niet dat je een geldnerd bent, zelf kan ik er ook wat van, alleen heb ik mijn systeem niet gekoppeld aan een van bankmogelijkheden.
  Een aantal jaren geleden heb ik een systeem in Excel gebouwd, dat ik keurig bijhoud. Op deze manier kan ik altijd zien wat ik wel of niet kan doen en waar ik rekening mee moet houden.

  Beantwoorden
 2. Hoi Tom,

  Omdat de rente op een spaarrekening te verwaarlozen is, heb ik vanaf 1 januari 2019 mijn salaris op de bankrekening laten staan. Dat doe ik omdat ik dan op 31 december 2019 kan zien hoeveel ik over heb gehouden in 2019 van mijn salaris, vakantiegeld en dertiende maand.
  Dat is de meest eenvoudige manier van boekhouden en je hoeft je niet iedere maand in de administratie te storten. Bespaart enorm veel tijd.
  Je hebt hierdoor een goed overzicht wat je,je wel en niet kan permitteren.

  Groet Josephien

  Beantwoorden
  • Hoi Josephien,

   Leuk dat je reageert! En leuk om verschillende tactieken tegen te komen. Lijkt me wel een gaaf idee om het saldo op je bankrekening te zien groeien. Ik zou zelf alleen wel bang zijn dat er bij skimming of andere vormen van fraude dan een groot bedrag van mijn rekening kan verdwijnen. Daarom stort ik het liever naar een spaarrekening. Hoe kijk jij hiernaar? :)

   Groetjes Tom

   Beantwoorden

Plaats een reactie