Ontspullen #1: weg met al die overbodige rommel!

De afgelopen maanden ben ik flink aan het ruimen geweest. Niet opruimen, waarbij je spullen achter deuren of in laadjes wegstopt. Ik bedoel ontspullen: echt spullen weggooien. Hup, het huis uit!

Geïnspireerd door Tiny Houses, waar je bijna geen bergruimte hebt, en door opruimgoeroe Marie Kondo ging ik aan de slag. Hieronder lees je waar ik zoal afscheid van heb genomen.

Studiemateriaal

Oud studiemateriaal, zoals jaarboeken en readers heb ik in de papierbak gegooid. Als ik contact wil met oud-klasgenoten kan dat via Facebook en de informatie in readers is vaak al verouderd of is online te vinden.

MacBook

Twee jaar geleden kocht ik een MacBook Air. Omdat ik dacht dat ik daar vaker mee ging bloggen en het was heel handig meenemen. Totdat ik me afvroeg wat ik nu toch eigenlijk moest met al die devices. Mijn oude laptop doet het eigenlijk nog prima en omdat ik later nog een goede desktop had gekocht, heb ik afstand gedaan van mijn nieuwe MacBook. Mijn buurman is er nu blij mee. En ik ook, want ik heb weer een apparaat minder om up-to-date te houden :). En mijn oude MacBook Pro uit 2010 kan ik nu goed opgebruiken (heb er wel stiekem een nieuwe snelle harde schijf in gezet).

Boeken

Een kast vol boeken die je de afgelopen jaren niet hebt gelezen. Wees eens realistisch, ga je die boeken de komende tijd wél lezen? Via marktplaats of de kringloop maak je er andere mensen blij mee.

Nieuwe boeken koop ik digitaal. Op een e-reader nemen boeken veel minder ruimte in beslag en ik gooi makkelijk een digitaal boek weg als ik er niks aan vind. Bij mij in de buurt is onlangs een nieuw filiaal van de bibliotheek geopend, dus daar ga ik binnenkort ook maar eens een kijkje nemen.

Schrijfgevallen

Kladblokken en notitieblaadjes, ik had er een hele voorraad van. Knap overbodig, want ik gebruik dat bijna nooit meer. Daarom ligt het grootste deel ervan nu in de papierbak. Lang leve mijn telefoon en laptop!

Rommella

De la die je alleen opent als je iets zoekt, maar waarin je nooit iets vindt. De meeste troepjes zijn weg. Dat lucht op.

Kastkleding

Open je kledingkast en bekijk je kledingstukken een voor een. Wat heb je nooit meer aan en is dus gedoemd tot eeuwige opsluiting in de kast? Ga je het nog wel dragen? Waarschijnlijk is het antwoord nee. Tassen die ik niet meer gebruik en kleding waar ik niet meer blij van werd (en dus nooit meer droeg), heb ik de deur uit gedaan. Kleding kun je in speciale bakken kwijt. Als het nog mooi is (en je daar zin in hebt ;)) kun je het natuurlijk ook verkopen.

Kabels en snoeren

Ken je nog coaxkabels? Daarmee ging het tv-signaal van het kastje aan de muur naar je televisie. Ik heb ze samen met de telefoonsnoeren en oude laders naar het milieudepot gebracht. Kunnen ze in een nieuw leven terugkomen ;-).

Heb jij last van spullen?

Ik kan me ook prima voorstellen dat het voor jou niet uitmaakt hoeveel spullen je om je heen hebt. Misschien word je zelfs gelukkig van veel spullen. Zelf merk ik dat ik het thuis prettiger en rustiger vind zonder overbodige spullen. De emoties en herinneringen die eraan vastzitten bewaar ik natuurlijk wel. Is ontspullen iets voor jou?

Wel of niet weggooien?

Twijfel je of je iets wel of niet weg wil gooien? Mail me, dan denk ik met je mee :)

Dit vind je misschien ook interessant:

8 gedachten over “Ontspullen #1: weg met al die overbodige rommel!”

 1. Leuk Tom! Om exact dezelfde redenen en na het lezen van het boek ban Marie Kondo zijn wij 4 weken geleden ook begonnen. Inmiddels zijn we 120 vuilniszakken verder. Wat een spullen een mens kan bewaren!
  Een deel heeft via verkoop nieuwe eigenaars gevonden, een deel is naar Kringloopwinkel en nog een en ander tenslotte naar grofvuil gegaan. En we dachten dat we niet zoveel hadden… ;o)

  Succes met opruimen !

  Beantwoorden
  • Hoi Barbara,

   Wow! 120 vuilniszakken? Dat is nogal wat. Ik kan me voorstellen dat dat als een hele bevrijding voelt. Nu heb je weer plek vrij om nieuwe spullen te verzamelen. Of je houdt het leeg, dat kan natuurlijk ook :-).

   Jij ook succes nog met opruimen. Maar ik denk gezien jouw prestatie dat je dat eigenlijk niet nodig hebt ;-).

   Groetjes Tom

   Beantwoorden

Plaats een reactie