Hoeveel spaargeld is genoeg?

Sparen? Wat is dat? Eerder schreef ik al over hoe je een spaarkoning of -koningin wordt. Maar tot hoe ver moet je gaan? Hoeveel spaargeld is genoeg? En spaar je wel echt of ben je eerder aan het reserveren?

NIBUD

Het NIBUD heeft een buffercalculator. Wat ik vreemd vind is dat je daar alleen je gezinssituatie, huis, auto en huidige buffer invult. Dat is raar, want als je wilt sparen is het heel belangrijk om te weten hoeveel je in totaal uitgeeft. Kwaad kan het niet, maar die buffercalculator moet je daarom maar met een korrel zout nemen…

Begin met 1x jouw maanduitgaven

Als je nog geen buffer hebt of je bent je buffer aan het opbouwen, stel jezelf dan eerst als doel om één keer je maanduitgaven apart te zetten. Dat zijn al je vaste lasten (zoals huur/hypotheek, auto, verzekeringen, abonnementen) en ook je losse uitgaven (zoals een kop koffie, benzine, kleding) bij elkaar.  Gaat je wasmachine kapot? Je kunt ‘m direct vervangen vanuit je spaargeld. Zit je even zonder werk? Je kan dan nog even je rekeningen betalen. Heb je één maand bij elkaar gesprokkeld? Stel dan 2 maanden als doel. En ga zo verder. Tot… Tja, tot wanneer eigenlijk?

Wat voelt voor jou goed?

In Nederland hebben we natuurlijk een aantal sociale vangnetten. Maar ik vind het zelf wel fijn om één jaar aan uitgaven op een rekening te hebben staan. Daar spaar ik nu dus voor. Daarnaast willen we het comfort van ons appartement verbeteren. Aan de achterzijde is nog enkelglas, dus daar willen we op den duur voorzetramen voor kopen. Ook vinden mijn vriend en ik het hebben van een hypotheekschuld niet prettig, dus sparen we ook voor extra aflossingen van onze annuïteitenhypotheek. Daardoor worden het maandbedrag en de openstaande schuld lager. Ook al is een hypotheek een sociaal geaccepteerde lening (het is ‘normaal’ om er een te hebben), het blijft een lening.

Geef het wel de tijd

Als je net begint met sparen heb je niet van de één op de andere dag een gigantische buffer. Daarnaast moet je je afvragen wat sparen voor jou betekent. Is sparen voor jou geld wegzetten voor de lange termijn of een noodvoorziening? Of spaar je maandelijks 200 euro en geef je dat 6 maanden later alweer uit aan een vakantie? Dat laatste is eerder reserveren voor de korte termijn. Een heel verschil ;-). Begin met een klein bedrag (zoals 25 of 50 euro) sparen, dat kun je dan daarna elke maand een stukje verder ophogen. Maar vergeet ook niet te genieten van het leven! (Dat zeg ik ook een beetje tegen mezelf…) Sparen werkt namelijk ook verslavend.

Nummertjes zien?

Had je gehoopt dat je hier concrete bedragen zou zien? Dat kan natuurlijk ook. Ik kan wel zeggen dat je 12 keer 1.000 euro apart moet zetten als jaaruitgave, maar ik denk niet dat je daar iets aan hebt. Het bedrag is namelijk helemaal afhankelijk van jouw uitgavenpatroon, en jouw wensen en behoeften.

Over geld spreken is taboe

De NPO merkte dat er toch nog een beetje een taboe heerst over het praten over geld. Daarom maakten zij de documentaire: Ons goeie geld. Hier komen wekelijks 2 huishoudens aan het woord die open zijn over hun inkomsten en uitgaven. Je kan Ons Goeie Geld terugkijken op Uitzending Gemist.

Verder lezen:

4 gedachten over “Hoeveel spaargeld is genoeg?”

  1. Wel is het handig om te weten dat er een maximum is wat je op al je bankrekeningen(spaar- en betaalrekeningen) mag hebben belasting technisch gezien, anders moet je nl. ook weer belasting betalen over je verdiende spaargeld.

    Beantwoorden

Plaats een reactie