Puur Suzanne. Van droom naar werkelijkheid

Je vaste baan opzeggen en doen wat je echt wilt. Voor Puur Suzanne is dat geen droom meer. Met ruim 64.000 unieke bezoekers per maand zegde ze haar baan op om zich volledig te richten op haar website. Tijd voor een inspirerend interview.

Suzanne, je bent drie jaar geleden begonnen en hebt nu een erg populaire website. Hoe heb je dat aangepakt?

Mijn blog is ontstaan vanuit Instagram. Ik plaatste daar ruim 3 jaar geleden regelmatig foto’s van de gerechten die ik maakte, gewoon voor de fun. Daar kreeg ik vaak de vraag: Wat is het recept? Ik dacht: als ik nou even snel een website maak, dan kan ik daar iedereen naar doorverwijzen en hoef ik niet steeds alles opnieuw te typen. Ik heb me aangemeld op WordPress.com en ben gewoon begonnen.

In het begin plaatste ik wekelijks een nieuw bericht. Dat klinkt als weinig, maar het zorgde ervoor dat ik een ritme had. Ritme is voor een blog heel belangrijk. Ik zie weleens mensen die in het begin heel enthousiast vijf berichten in één week plaatsen, maar daarna niets meer. Zo zonde. Waarom verspreid je die vijf blogs niet over de komende vijf weken?

Van websites bouwen had ik echt geen verstand. Wat mij vooral zover heeft gebracht is mijn doorzettingsvermogen, leergierigheid en het plezier dat ik in bloggen heb. Ik wist bijvoorbeeld niets van food fotografie. Maar ik heb mezelf allerlei nieuwe vaardigheden aangeleerd. Wij leven in zo’n mooi tijdperk. Er zijn online zoveel gratis cursussen en webinars te volgen.

dsc_1989

Wat onderscheidt Puur Suzanne van ‘de rest’?

Ik ben Puur Suzanne. En dat maakt het verschil. Mijn blog is heel persoonlijk en dat is wat lezers bindt. Ik blijf gewoon heel dichtbij mezelf en dat is wat werkt.

Is bloggen nu inderdaad zo makkelijk als iedereen denkt?

Haha nee. Het is niet makkelijk, maar wel heel erg leuk. Ga bloggen omdat je het leuk vindt en niet omdat je gratis spullen krijgt of het makkelijk geld verdienen is. Ik heb heel veel uren in mijn blog zitten en ja, die zijn onbetaald. Maar dat nu het moment is gekomen dat ik mijn baan heb opgezegd om te doen wat ik het allerleukste vind, is de mooiste beloning die ik me had kunnen bedenken.

Blogs plaatsen op een website is één ding, maar hoe zorg je ervoor dat mensen naar jouw website komen?

Het meeste verkeer komt bij mij via Google. Mensen zoeken recepten en komen dan bij mij uit. Het is daarom belangrijk dat je als blogger kennis opdoet van SEO (Search Engine Optimalisation). Dat zorgt er kort gezegd voor dat je beter vindbaar bent via zoekmachines.

Ook sociale media zijn heel belangrijk. Mijn favoriet is nog steeds Instagram. Alleen trekt Facebook meer bezoekers naar mijn website. Tijd stoppen in Facebook vind ik daarom ook erg belangrijk.

puur-suzanne-aan-het-werk

Wat heb jij nodig om te kunnen bloggen?

Mijn geliefde MacBook en mijn iPhone. Op mijn webhostingpakket heb ik WordPress geïnstalleerd. Verder heb ik niet zoveel nodig om te bloggen en dat maakt het ook zo leuk: ik kan op elke plek werken, als er maar internet is.

Wanneer besloot je dat het tijd werd om je baan op te zeggen?

Toen ik begon met bloggen wist ik niet eens dat er geld mee te verdienen was. Een half jaar geleden haalde ik het voor mij magische punt van 60.000 bezoekers in een maand. Ik kreeg steeds meer aanvragen om aan campagnes mee te werken. Ik had echt meer uren in een dag nodig om alles op niveau te blijven volhouden. Toen dacht ik: de enige oplossing is mijn baan opzeggen. En ja, vijf weken geleden was het moment daar dat ik mijn ontslag indiende.

Tenslotte: heb je tips voor mensen die er ook van dromen om een grote weblog te hebben?

Begin gewoon. Ik krijg regelmatig e-mails van mensen. Hoe begin je een blog? Ik wil dan echt gillen: Begin gewoon! Start met je blog en focus je op de punten waar je je in wilt ontwikkelen. Wil je meer leren van Facebook? Ga op zoek naar een webinar. Wil je leren fotograferen? Volg een workshop. Blijf jezelf steeds uitdagen om nieuwe dingen te leren. En wat ik ook heel belangrijk vind is doelen stellen. Heb je deze maand 1.000 bezoekers? Stel jezelf dan als doel om volgende maand 1.250 bezoekers te hebben. Doelen stellen helpt mij om focus te houden en door te groeien.

En lukt je iets niet? Vraag om hulp! Ik vind Twitter daar nog steeds het perfecte medium voor.

puur-suzanne-portret-suzanne-beekenkamp

Suzanne (29) is eigenaar van PuurSuzanne.nl. Houdt van: goed & lekker eten | reizen | crossfit | festivals | muziek | chocolade | koffie | dromen | kookt graag met groenten en dan het liefst paprika’s.

7 gedachten over “Puur Suzanne. Van droom naar werkelijkheid”

  1. Leuk om te lezen en om eens na te denken over hoe het met mijn eigen, nu nog wat kleine, blogje verder gaat. Goed om te weten dat het ook echt kan om het groot te laten groeien.

    Beantwoorden

Plaats een reactie