Consuminderen (+ gratis boek)

Kortgeleden las ik een boek over consuminderen, geschreven door een echt vrekkenechtpaar. Maar wat is dat nu eigenlijk? En geniet je als je consumindert nog wel van het leven?

Wat is consuminderen?

Consuminderen is de tegenhanger van consumeren, wat staat voor ‘nuttigen, gebruiken, verbruiken‘. In plaats van alleen maar meer te kopen en te willen, let je op de uitgaves die je doet. Jouw totale kosten zijn zo lager, waardoor je nu of in de toekomst meer van het leven kan genieten. Je vraagt je bijvoorbeeld voordat je iets koopt af of je het wel echt nodig hebt en hoe graag je het nu eigenlijk wilt hebben. Anderen besluiten om een jaar lang geen kleding meer te kopen, of verbouwen zelf hun eigen groenten zodat ze daar minder kosten aan hebben.

Kies hoe ver je gaat

Net als bij stoppen met roken, het letten op jouw eetgedrag of sporten, kies je ook bij consuminderen zelf hoe ver je gaat. Misschien heb je wel een spaardoel, waarmee je binnen een jaar een bepaald bedrag bij elkaar wilt sparen. Of misschien wil je een dag minder werken en bereken je hoeveel geld je nu eigenlijk met die ene dag werk per week verdient en wat je ervoor zou moeten laten om het salarisverschil op te vangen.

Consumindeerconjunctuur

Bij mij verschilt het nogal hoe erg ik consuminder. Er zijn maanden bij waarbij ik, zodra mijn salaris gestort is, eerst een groot bedrag naar mijn spaarrekening overmaak: pay yourself first. Maar er zijn ook maanden waarin ik minder spaar en meer geld uitgeef. Dat doe ik dan vooral aan dingen die mijn leven leuker en makkelijker maken.

Zoals de slimme thermostaat die ik recentelijk kocht. We hadden eerst een ouderwetse Honeywell, waarmee je per moment de temperatuur moest instellen door eraan te draaien. Met mijn nieuwe thermostaat maak je per week een warmteschema aan en kun je ook op afstand de verwarming hoger en lager zetten. Zodra deze nieuwe gadget echt zijn werk kan doen (als het koud is) zal ik mijn ervaringen met je delen.

Extra kleding maakt mijn leven op dit moment niet makkelijker of leuker. Ik heb namelijk al een kast vol, dus dan zou ik eerst kleding die ik bijna niet draag moeten wegdoen. En ook word ik er op dit moment niet gelukkig van om meerdere keren per week uit eten te gaan. Dan kook ik liever thuis iets en eet ik gezellig met Tomas op de bank. En als je dan toch uit eten gaat, kun je ook kiezen om bij een simpeler en goedkoper restaurant te eten.

Bekijk eens wat voor jou een fijne consuminderregel is.

Gratis boek

voorkaft_je_geld_of_je_leven_0

Het vrekkenechtpaar Hanneke van Veen en Rob van Eeden schreven jaren geleden het boek ‘Je Geld of je leven‘. Ze begonnen met de Vrekkenkrant en waren jarenlang columnist voor Tros Radar. Inmiddels is dit boek gratis te downloaden vanaf hun eigen website.

Hoewel niet alle tips meer relevant zijn, ben ik blij dat ik het gelezen heb. Een goede tip vind ik bijvoorbeeld om je maandelijkse uitgaven en inkomen in een lijngrafiek te zetten. Je ziet dan heel goed wat je per maand overhoudt of dat je misschien wel veel meer uitgeeft dan dat er binnenkomt.

Meer lezen over boven of onder je stand leven? Kijk dan ook eens naar het artikel: Zo word je een spaarkoning(in)!

Foto: Dagobert Duck.

2 gedachten over “Consuminderen (+ gratis boek)”

Plaats een reactie