Snel verdiend: verlaag je vaste lasten

Geld besparen is leuk. En zodra je er eenmaal aan begonnen bent, wordt het steeds meer een sport. Door contracten te verlengen kun je besparen op vaste lasten. Wat zijn het en hoe bespaar je? Je leest het in deze tip.

Wat zijn vaste lasten?

Vaste lasten zijn kosten die maandelijks of jaarlijks terugkomen. Of je in een maand nu zuinig leeft of veel uitgeeft, de vaste lasten blijven gelijk en zijn er dus altijd. Ook kun je niet snel van vaste lasten afkomen.

Contractperiode

Wat veel vaste lasten namelijk met elkaar gemeen hebben, is dat je de bijbehorende diensten op contractbasis voor bijvoorbeeld een jaar of twee jaar hebt afgesloten. Na het aflopen van dat contract wordt de dienst maandelijks verlengd en zou je dus elke maand kunnen beslissen om over te stappen naar een andere aanbieder.

Beloning bij verlengen

Omdat aanbieders je graag houden als klant, doen ze je bij het aangaan van het een nieuw jaarcontract vaak een voordelig aanbod. Vraag je daarbij altijd eerst af of je echt tevreden bent met de dienst en of je bereid bent om er weer een jaar of twee jaar aan vast te zitten. Heb je dat enorme pakket wel nodig of zou je ook een stapje lager kunnen gaan, zodat de kosten sowieso lager zijn?

Thuis heb ik internet en televisie van Telfort. Ons jaarcontract daarvan liep bijna af, dus ben ik om me heen gaan kijken bij Vodafone en Online. Ik belde Telfort vandaag om te vragen of ze een voordelig aanbod voor me hebben. Natuurlijk willen zij niet dat ik per maand kan beslissen of ik bij ze weg ga of niet, maar leggen ze de diensten het liefst weer opnieuw voor een jaar vast. Ze boden me een mooie korting aan, waarbij ik nu als verlengbonus een aantal keer het maandbedrag op mijn rekening gestort krijg. Leuk meegenomen! Het maandbedrag is voor het komende jaar nu geen 36,50 meer, maar omgerekend 27,38 per maand. Nu kan ik weer een jaar supervoordelig gebruikmaken van internet  en tv ;-).

Dit alles kostte me nog geen 10 minuten. Snel verdiend dus. Aan het einde van dit jaar kijk ik ook of ik mijn zorgverzekering in één keer voor een jaar kan betalen. In ruil daarvoor krijg je een paar procent korting. Op m’n spaarrekening krijg ik het niet… Nu denk je misschien, maar het zijn maar kleine beetjes. Dat klopt, maar alles bij elkaar is het toch weer een mooi bedrag dat je bespaart.

En nu ga jij aan de slag!

Hoe zit het met jouw contracten en lasten? Ga eens na wat de einddata zijn. Noteer in je agenda wanneer je kunt verlengen (bijvoorbeeld 2 maanden voor de einddatum van je contract) en ga dan aan de slag. Heb je geen idee wat je per maand per dienst kwijt bent? Dan is dit een mooi moment om je rekeningafschriften door te spitten en je maandelijkse en vaste lasten in een overzicht te zetten.

Zet ‘m op! Ik ben benieuwd hoeveel jij dankzij deze acties bespaart.

12 gedachten over “Snel verdiend: verlaag je vaste lasten”

 1. Wat ziektekostenverzekering betreft, heb ik nog een tip. Ik neem elk jaar het hoogste eigen risico, ik meen 875€. Sowieso moet je die 375€(nu 385?) eigen risico zelf betalen. Dat hogere risico levert ongeveer 200€ korting op je jaarpremie op. Als je, zoals ik, jaarlijks onder het eigen risico blijft en het restant eventueel uit spaargeld kunt betalen, zeer de moeite waard. Bij pech betaal je weliswaar een hoger eigen risico(nl 500€ meer) maar na aftrek van 200€ korting 300€. Over een jaar uitgesmeerd in het ergste geval dus 25€ pm extra. Maar ik heb dat geld er allang uit. Als je redelijk gezond bent, overwegen waard. Tot nu toe heb ik 80€ eigen risico opgesnoept. Dus nog bijna 200€ te gaan voordat ik aan dat hoger eigen risico toekom – en dat staat op een spaarrekening.

  Beantwoorden
  • Dank voor je waardevolle aanvulling, Monica! Ik had dit jaar pech wat betreft het maximum eigen risico. Wacht nog op de rekening van de spoedeisende hulp na het hechten van het gapende gat bij m’n wenkbrauw.

   Beantwoorden
 2. Goed idee Tom om bedrijven eens op te bellen net voor het contract afloopt. Ik kan me voorstellen dat ze je ineens wel een speciale aanbieding kunnen doen als je ‘dreigt’ weg te gaan. ;)

  Beantwoorden
 3. Na lang wikken en wegen durfde ik het aan om Telfort te vragen om een voordelig aanbod. Helemaal niet zo spannend als ik dacht, bleek achteraf. De medewerker zag dat ik al jaren klant ben en kwam me tegemoet met een zeer leuk voorstel waardoor ik er maandelijks maar liefst 20 euro rijker (of moet ik zeggen: minder arm) van word. De dienst is verlengd met een jaar. Niet erg, want uit mijn bescheiden research blijkt dat bij geen van de concurrerende aanbieders ik zo veel voordeel zou hebben. Ben dan ook erg blij met deze tip, Tom!

  Beantwoorden

Plaats een reactie