Digitaal minimalisme

Ontspullen, daar ben ik al een tijdje mee bezig. Wat heb ik echt nodig en wat veroorzaakt ruis? Minimalisme draait natuurlijk niet alleen om spullen, ook online kun je minimalistisch zijn. Tijd om mijn digitale gedrag weer eens onder de loep te nemen. Lees je mee?

Eindeloos scrollen

Dagelijks ben ik met mijn werk veel met beeldschermen bezig. Je zou toch denken dat je in je vrije tijd dan wat vaker offline bent. Vreemd genoeg merk ik dat ik buiten mijn werk om ook nog vaak naar mijn mobiel grijp of achter de computer duik. Tijdens het koken, tijdens het wachten of tijdens het reizen. Nog even kijken of er iets nieuws op Instagram staat of even checken wat er op Twitter gebeurt. Oh, Wouter* en Lisa* zijn ergens aan het lunchen. Oh, Tanja* is iets op tv aan het kijken en vindt het helemaal niks. Tja, boeiend.

Op de hoogte

Natuurlijk vind ik het leuk om op de hoogte te blijven van wat mensen bezighoudt, maar dit neigt toch meer naar ruis. Gewoon uit verveling en gewoonte kijken of er nog iets op social media gebeurt. Terwijl ik ook even een zen-moment in had kunnen lassen of starend een kop thee had kunnen drinken of even tot rust had kunnen komen met een boek. Volgens mij heb je daar op de lange termijn toch meer aan.

Bye bye

Social media checken is gewoon iets geworden wat moet. En we moeten al zoveel! Daarnaast is een account dat niet goed wordt bijgehouden ook niet echt goede reclame voor me. Dus tja… Tijd voor keuzes! Vandaag heb ik mijn account van Twitter en Instagram verwijderd. Ik blijf wel gewoon actief op LinkedIn, Facebook en natuurlijk blijf ik bloggen. Op mijn blog ben ik -zoals je ziet- de afgelopen weken al heeel minimalistisch bezig geweest. Hihi. Dat krijg je ervan als je druk bezig bent voor anderen :-).

Bewust gebruik

De komende maand ga ik eens kijken hoe het me bevalt als ik de digitale wereld alleen nog bewust gebruik. Niet meer eindeloos op social media scrollen dus, wel interessant materiaal lezen/kijken om meer te leren en voor werk. Natuurlijk snuffel ik ook nog weleens rond op Facebook, maar hopelijk niet meer uit automatisme. De internetloze momenten haal ik ook weer tevoorschijn, waarop ik buitenshuis mijn mobiele data uitschakel en thuis de wifi uitzet. Ik ben vandaag begonnen in het boek Digital Minimalism van Cal Newport. Tot nu toe een erg interessant boek. Een geniale cover, vind je niet?

Digital Minimalism van Cal Newport

Hoe zit dat met jou? Herken je iets van dit verhaal? Ik ben benieuwd.

* in dit blog heb ik random namen gekozen. Voel je vooral niet aangesproken als je zo heet :-).

9 gedachten over “Digitaal minimalisme”

 1. Ik ben ook te veel op mn mobiel bezig.. Leuke artikelen lezen die voorbij komen op fb, reageren op leuke berichten in fb groepen etc. Heb iig vorige week meldingen van fb nu helemaal uitgezet. Ook geen icoontje meer bovenin. Heerlijk. Nu nog zien te minderen qua tijd maar het is echt een gewoonte geworden.. Bizar.. Lezen doe ik dan helaas bewust niet. Want t boek moetuit bij mij, dat gaat ten koste van nachtrust… Ook geen optie dus…

  Beantwoorden
  • Thanks voor je reactie! :-) Ziet eruit alsof je ook goede stappen aan het zetten bent. Misschien kun je af en toe ook een aantal uur je verbindingen verbreken? Is wel even wennen in het begin hoor, maar voelt daarna wel prettig en vrij.

   Beantwoorden
   • wil dat niet als gastouder.. wil bereikbaar zijn voor ouders van mn opvangkids etc, maar ook uberhaupt gewoon via whatsapp. heb ook soms gewoon weinig anders te doen, dus zie t nut er niet zo van is. mn mobiel zorgt er namelijk niet voor dat ik geen tijd heb voor andere dingen.. maar wel dat ik me wat minder verveel ;) maar mobiel uit/geen internet vind ik dan weer niet fijn als gastouder, heb ook via whatsapp contact met ouders (appje dat ze later of eerder zijn etc )

    Beantwoorden
 2. Leuk om te lezen maar waarom Facebook gehouden terwijl dat toch aangetoont een boevencluppie is?
  Ik zit alleen op insta en alleen wanneer ik dat wil. Heeeel spaarzaam…

  Beantwoorden
  • Thanks, Sophie! Fijn dat jij wel goed de controle over Instagram kan houden :-). Facebook heb ik nodig om de zakelijke accounts te beheren. Dus helaas kan dat de deur niet uit.

   Beantwoorden

Plaats een reactie