Je hypotheek aflossen, is dat taboe?

Eerst woon je in een klein huis, dan maak je carrière en hoe ouder je wordt, hoe groter je huis natuurlijk moet zijn. En vergeet de nieuwste auto niet. En we moeten vier keer per jaar op een luxe vakantie. En het huis moet natuurlijk ook regelmatig opnieuw worden ingericht.

Oké. Zonder grappen… Vorige maand deden wij weer een extra aflossing op onze hypotheek. Voordat ik naar mijn hoofd geslingerd krijg: Je leeft maar één keer. Je kan morgen wel dood zijn! We hadden met dat geld inderdaad een aantal andere dingen kunnen doen. De badkamer veranderen, een verre reis maken, of misschien wel een bescheiden nieuwe auto kunnen kopen.

Waarom dan toch die extra aflossing?

Omdat het gewoon supergaaf is om je schuld lager te zien worden. En de maandlasten naar beneden te zien gaan. Door elke 1.000 euro die we extra aflossen, gaan er 4 euro en een paar cent van het maandbedrag af. En daardoor kunnen we het ons op een gegeven moment misschien wel permitteren om wat minder te gaan werken. Tja. Ik heb geen zin om me verplicht tot aan m’n pensioen de kolere te werken. En om pas, zodra ik oud en versleten ben, echt te kunnen genieten. Ik kan dan wel dood zijn! ;-)

Tegelijkertijd ben ik niet iemand die de hele dag stil kan blijven zitten. Maar het voelt goed als de druk wat van de ketel is.

Leef je om te werken? Of werk je om te leven?

Dief van je eigen…

Maar Tom! Je hypotheek aflossen? Je bent dan toch een dief van je portemonnee? Tja. Er zijn natuurlijk nog wat andere manieren waar je meer rendement mee kan maken. Kan ja. Ook al betalen we niet veel hypotheekrente, rond de 3%, ik spek liever de banken niet. Ik vind het belangrijker om de maandelijkse lasten te zien dalen. En me steeds vrijer te voelen. In plaats van 30 jaar mijn hypotheek aan te houden, en het huis dus twee keer aan de bank te betalen, hoop ik binnen 10 jaar van onze hypotheek af te zijn.

Hypotheekrenteaftrek is een korting

En de hypotheekrenteaftrek dan? Dat is toch gratis geld van de belasting? Pak nu je telefoon en maak een euro naar me over. Je krijgt dan 40 cent van me terug. Je krijgt de hypotheekrenteaftrek niet zomaar. Je krijgt alleen een deel terug van de rente die je al hebt betaald. En tja, als je minder rente betaalt, krijg je inderdaad ook minder terug. Je wilt geen euro naar me overmaken, in ruil voor 40 cent? Dan ben je dus een dief van je portemonnee.

Stop! Het moet he-le-maal anders.

Nee hoor. Dit is geen veroordelend blog. Ik wil je alleen inspireren om na te denken over de financiële keuzes die je maakt. Of misschien maak je die keuzes wel helemaal niet en doe je het al jaren zoals je het doet. Waardoor het nu gaat, zoals het gaat. Besef dat je letterlijk aan het werk bent, voor alles wat je doet. Alle etentjes buiten de deur, de lunches, de koffie onderweg, de nieuwe auto, het vijftigste paar schoenen. En als dat goed voor jou is, en het leven wat je wilt, dan moet je dat vooral blijven doen.

Ik kies ervoor om te investeren in een vrijere toekomst. Ook al is het aflossen van je hypotheek een groot taboe.

22 gedachten over “Je hypotheek aflossen, is dat taboe?”

 1. Goed bezig Tom. Financiële vrijheid is niet alleen de kille rekensom, maar ook waar je je vrijer bij voelt. Kan me goed voorstellen dat je hypotheek aflossen daar belangrijk in is. Cool!

  Beantwoorden
 2. Grappig en herkenbaar hoe je jouw blog start…van klein naar grotere huizen en nieuwe auto’s. Echter nu we wat ouder zijn(midvijftigers) zijn we juist weer kleiner gaan wonen en kleinere, niet nieuwe auto, etc etc . Inmiddels minder werken cq afbouwrn en verder sparen en (extra) aflossen. Voelt goed.

  Beantwoorden
  • Hey Pasja, altijd tof om te lezen dat er meer mensen mee bezig zijn. En tof dat jullie ook een behoorlijk tegendraadse stap hebben gezet :-)

   Beantwoorden
 3. Je hebt me zeker aangespoord om deze mogelijkheid ook wat serieuzer te overwegen. Ik laat deze blog morgen aan Jasper lezen. Je maakt het trouwens heel inzichtelijk met het voorbeeld van de €4 per maand minder.

  Beantwoorden
  • Top, Jana. Ik ben benieuwd hoeveel het bij jullie scheelt. Je kan als je het zeker wil weten altijd even de vraag neerleggen bij je hypotheekverstrekker en ook kijken hoeveel % van de som je jaarlijks mag aflossen.

   Beantwoorden
 4. Lekker bezig! Doe het zelf ook wanneer het kan en op dit moment nog maar een hypotheek van 39% van de woningwaarde. Ik heb ervoor gekozen om extra af te lossen, maar wel je maandbedrag gelijk te houden. Zo betaal je minder rente, maar los je wel elke maand meer af. :)

  Beantwoorden
  • Dat klinkt goed, GP! Het fijne van lagere lasten is dat het direct voordeel oplevert. Ook als je door de situatie waarin je zit even niet extra kan aflossen. Succes daar! :-)

   Beantwoorden
 5. Wij willen dit jaar nog een huis gaan kopen. We lopen er nu al tegenaan, dat we een heel ander uitgeef-patroon hebben. Hij geeft snel geld uit, komt ook uit een cultuur waarin status best belangrijk is en ik ben een stuk zuiniger, zonder echter gierig te zijn. Maar om nu ieder weekend ergens te gaan eten en ook anderen regelmatig te trakteren, nee, dat gaat me te ver. Om het midden te zoeken tussen zuinig zijn en genieten van het leven, da’s nog een hele kunst!

  Beantwoorden
  • Dat klinkt als een uitdaging, Ingeborg. Als jij aan de ene kant bewust uitgeeft en je partner het er aan de andere kant met de snelheid van het licht uit laat stromen, dan heb je een lek dat gedicht moet worden :-). Status blijft lastig, vind ik ook hoor. Misschien kunnen jullie jezelf allebei zakgeld geven? Wij maken elke maand hetzelfde bedrag over naar de gezamenlijke rekening. Daar doen we de boodschappen van en worden alle kosten verder betaald. Maar met het geld dat we zelf houden, mogen we doen wat we willen.

   Beantwoorden
 6. Wees scherp op minder renteopslag die je hypotheekverstekker rekent bij de eerste aanbieding. Als je aflost en je huis wordt meer waard ben je minder een gevaar voor je hypetheek verstrekker.
  Dit kan tienden van procenten schelen. Je moet hierzelf om vragen scheelde ons EUR 51/maand.

  Beantwoorden
  • Dank voor je waardevolle toevoeging, Wilbert. In ons geval hebben we geen renteopslag, aangezien we NHG (Nationale Hypotheekgarantie) hebben.

   Beantwoorden
 7. Hoi hoi – eigenlijk wij hebben besloten ons hypotheek NIET af te lossen. Wij hebben geen kinderen voor wie wij een erfenis achterlaten en ons schuld wordt afgelost door het verkoop van ons huis als wij niet meer hier zijn – MET geld over die naar een stichting gaat en wat voor nichten en neef.

  Een andere keus. Gr :) David

  Beantwoorden
  • Wat een geluk hebben die neven en nichten :).

   Wij hebben ook geen nakomelingen en verwachten die ook niet te krijgen. Maar vinden het wel fijn als de maandlasten dalen door aflossingen.

   Beantwoorden
 8. Mooi helder omschreven. Wij hebben ook gekozen voor aflossen, nu zo ver dat eentje met vroeg pensioen is en de andere over maximaal 3 jaartjes met vroeg pensioen gaat. Dan heb je de ruimte om een aantal dingen te doen, zonder druk van werkgever. Heerlijk, al ga ik fluitend naar mijn werk, volgens mij blijf juist de motivatie doordat ik steeds onafhankelijker ben geworden. Ik kies om te werken, zolang ik het kan en leuk vind, zo geweldig.

  Beantwoorden
 9. Ik snap dat het een gevoel van vrijheid geeft en twijfel zelf ook of ik extra zal aflossen, maar aan de andere kant zit het geld wel in de stenen en kan ik er niet meer van genieten.

  Wat gebeurt er dan als ik dood ben en mijn kinderen erven de woning? Zij moeten dan 10% erfbelasting betalen over de overwaarde minus het belastingvrije deel. Waarschijnlijk moet het huis dan verkocht worden omdat zij dat niet kunnen betalen.

  Beantwoorden
  • Dank voor je reactie, Ellen. Ik stop zelf ook niet al het geld in de stenen hoor, want wil inderdaad zoals jij zegt ook nog kunnen genieten. Gezellig uit eten gaan, naar het theater, een koffietje buiten de deur. Je moet je hypotheek alleen aflossen met geld dat ‘over’ is.

   Zelf los ik het huis niet af voor mijn erfgenamen, maar omdat ik het zelf een fijn gevoel vind. Als ik dood ben zou dat spijtig zijn, maar ik ben blij dat anderen er dan nog iets aan hebben. Voor mij is het geen motivatie om iets wel of niet te doen.

   Beantwoorden
 10. Dat het extra aflossen wel degelijk help om makkelijker te leven kan ik beamen.
  In 1974 kocht ik toen 21 jaar jong mijn 1e koopwoning voor € 36000.– kk tegen jawel 13 % rente op 32 jarige leeftijd was de woning afbetaald door extra af te lossen.
  De banken staan op de stoep voor het brutto bedrag en wat je terug krijgt van je betaalde rente, is iets tussen jou en de fiscus.

  Als ik nu zie dat de hypotheek rente zelfs onder de 1% is aangeland en de rente aftrek te verwaarlozen is, kan ik alleen maar zeggen hoe eerder men op nul staat hoe makkelijker het leven wordt.

  Beantwoorden

Plaats een reactie