Je hypotheek aflossen, is dat taboe?

Eerst woon je in een klein huis, dan maak je carrière en hoe ouder je wordt, hoe groter je huis natuurlijk moet zijn. En vergeet de nieuwste auto niet. En we moeten vier keer per jaar op een luxe vakantie. En het huis moet natuurlijk ook regelmatig opnieuw worden ingericht.

Oké. Zonder grappen… Vorige maand deden wij weer een extra aflossing op onze hypotheek. Voordat ik naar mijn hoofd geslingerd krijg: Je leeft maar één keer. Je kan morgen wel dood zijn! We hadden met dat geld inderdaad een aantal andere dingen kunnen doen. De badkamer veranderen, een verre reis maken, of misschien wel een bescheiden nieuwe auto kunnen kopen.

Waarom dan toch die extra aflossing?

Omdat het gewoon supergaaf is om je schuld lager te zien worden. En de maandlasten naar beneden te zien gaan. Door elke 1.000 euro die we extra aflossen, gaan er 4 euro en een paar cent van het maandbedrag af. En daardoor kunnen we het ons op een gegeven moment misschien wel permitteren om wat minder te gaan werken. Tja. Ik heb geen zin om me verplicht tot aan m’n pensioen de kolere te werken. En om pas, zodra ik oud en versleten ben, echt te kunnen genieten. Ik kan dan wel dood zijn! ;-)

Tegelijkertijd ben ik niet iemand die de hele dag stil kan blijven zitten. Maar het voelt goed als de druk wat van de ketel is.

Leef je om te werken? Of werk je om te leven?

Dief van je eigen…

Maar Tom! Je hypotheek aflossen? Je bent dan toch een dief van je portemonnee? Tja. Er zijn natuurlijk nog wat andere manieren waar je meer rendement mee kan maken. Kan ja. Ook al betalen we niet veel hypotheekrente, rond de 3%, ik spek liever de banken niet. Ik vind het belangrijker om de maandelijkse lasten te zien dalen. En me steeds vrijer te voelen. In plaats van 30 jaar mijn hypotheek aan te houden, en het huis dus twee keer aan de bank te betalen, hoop ik binnen 10 jaar van onze hypotheek af te zijn.

Hypotheekrenteaftrek is een korting

En de hypotheekrenteaftrek dan? Dat is toch gratis geld van de belasting? Pak nu je telefoon en maak een euro naar me over. Je krijgt dan 40 cent van me terug. Je krijgt de hypotheekrenteaftrek niet zomaar. Je krijgt alleen een deel terug van de rente die je al hebt betaald. En tja, als je minder rente betaalt, krijg je inderdaad ook minder terug. Je wilt geen euro naar me overmaken, in ruil voor 40 cent? Dan ben je dus een dief van je portemonnee.

Stop! Het moet he-le-maal anders.

Nee hoor. Dit is geen veroordelend blog. Ik wil je alleen inspireren om na te denken over de financiële keuzes die je maakt. Of misschien maak je die keuzes wel helemaal niet en doe je het al jaren zoals je het doet. Waardoor het nu gaat, zoals het gaat. Besef dat je letterlijk aan het werk bent, voor alles wat je doet. Alle etentjes buiten de deur, de lunches, de koffie onderweg, de nieuwe auto, het vijftigste paar schoenen. En als dat goed voor jou is, en het leven wat je wilt, dan moet je dat vooral blijven doen.

Ik kies ervoor om te investeren in een vrijere toekomst. Ook al is het aflossen van je hypotheek een groot taboe.

16 Reacties

 1. Lekker bezig. Wij blijven ook lekker aflossen.

 2. Goed bezig Tom. Financiële vrijheid is niet alleen de kille rekensom, maar ook waar je je vrijer bij voelt. Kan me goed voorstellen dat je hypotheek aflossen daar belangrijk in is. Cool!

 3. Grappig en herkenbaar hoe je jouw blog start…van klein naar grotere huizen en nieuwe auto’s. Echter nu we wat ouder zijn(midvijftigers) zijn we juist weer kleiner gaan wonen en kleinere, niet nieuwe auto, etc etc . Inmiddels minder werken cq afbouwrn en verder sparen en (extra) aflossen. Voelt goed.

  • Tom
   Tom

   03/02/2019 op 22:45

   Hey Pasja, altijd tof om te lezen dat er meer mensen mee bezig zijn. En tof dat jullie ook een behoorlijk tegendraadse stap hebben gezet :-)

 4. Je hebt me zeker aangespoord om deze mogelijkheid ook wat serieuzer te overwegen. Ik laat deze blog morgen aan Jasper lezen. Je maakt het trouwens heel inzichtelijk met het voorbeeld van de €4 per maand minder.

  • Tom
   Tom

   04/02/2019 op 09:04

   Top, Jana. Ik ben benieuwd hoeveel het bij jullie scheelt. Je kan als je het zeker wil weten altijd even de vraag neerleggen bij je hypotheekverstrekker en ook kijken hoeveel % van de som je jaarlijks mag aflossen.

 5. Lekker bezig! Doe het zelf ook wanneer het kan en op dit moment nog maar een hypotheek van 39% van de woningwaarde. Ik heb ervoor gekozen om extra af te lossen, maar wel je maandbedrag gelijk te houden. Zo betaal je minder rente, maar los je wel elke maand meer af. :)

  • Tom
   Tom

   04/02/2019 op 13:38

   Dat klinkt goed, GP! Het fijne van lagere lasten is dat het direct voordeel oplevert. Ook als je door de situatie waarin je zit even niet extra kan aflossen. Succes daar! :-)

 6. Wij willen dit jaar nog een huis gaan kopen. We lopen er nu al tegenaan, dat we een heel ander uitgeef-patroon hebben. Hij geeft snel geld uit, komt ook uit een cultuur waarin status best belangrijk is en ik ben een stuk zuiniger, zonder echter gierig te zijn. Maar om nu ieder weekend ergens te gaan eten en ook anderen regelmatig te trakteren, nee, dat gaat me te ver. Om het midden te zoeken tussen zuinig zijn en genieten van het leven, da’s nog een hele kunst!

  • Tom
   Tom

   04/02/2019 op 13:40

   Dat klinkt als een uitdaging, Ingeborg. Als jij aan de ene kant bewust uitgeeft en je partner het er aan de andere kant met de snelheid van het licht uit laat stromen, dan heb je een lek dat gedicht moet worden :-). Status blijft lastig, vind ik ook hoor. Misschien kunnen jullie jezelf allebei zakgeld geven? Wij maken elke maand hetzelfde bedrag over naar de gezamenlijke rekening. Daar doen we de boodschappen van en worden alle kosten verder betaald. Maar met het geld dat we zelf houden, mogen we doen wat we willen.

 7. Avatar
  wilbert Vesterink

  18/02/2019 op 10:31

  Wees scherp op minder renteopslag die je hypotheekverstekker rekent bij de eerste aanbieding. Als je aflost en je huis wordt meer waard ben je minder een gevaar voor je hypetheek verstrekker.
  Dit kan tienden van procenten schelen. Je moet hierzelf om vragen scheelde ons EUR 51/maand.

  • Tom
   Tom

   18/02/2019 op 10:36

   Dank voor je waardevolle toevoeging, Wilbert. In ons geval hebben we geen renteopslag, aangezien we NHG (Nationale Hypotheekgarantie) hebben.

 8. Hoi hoi – eigenlijk wij hebben besloten ons hypotheek NIET af te lossen. Wij hebben geen kinderen voor wie wij een erfenis achterlaten en ons schuld wordt afgelost door het verkoop van ons huis als wij niet meer hier zijn – MET geld over die naar een stichting gaat en wat voor nichten en neef.

  Een andere keus. Gr :) David

  • Tom
   Tom

   14/04/2019 op 14:36

   Wat een geluk hebben die neven en nichten :).

   Wij hebben ook geen nakomelingen en verwachten die ook niet te krijgen. Maar vinden het wel fijn als de maandlasten dalen door aflossingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2019 Tips van Tom

Thema door Anders NorénOmhoog ↑

Lees meer:
5 handige en inspirerende cadeaus
5 tips voor een goede nieuwsbrief
Navigeren met Waze (gratis)
Sluiten