3x kijken: Tiny House Battle, Scheefgroei & Je Huis op Orde

Met al die streamingsdiensten zou je bijna vergeten dat er ook nog ‘ouderwetse’ tv bestaat. En ook die tv-makers hebben tiny houses, ontspullen en persoonlijke financiën ontdekt. In dit blog deel ik drie programma’s die ik de moeite waard vind om (in ieder geval een aantal afleveringen van) te kijken.

Tiny House Battle ?

In de Tiny House Battle, gepresenteerd door John Williams, strijden twee teams tegen elkaar. Elk team krijgt een week de tijd om een tiny house te bouwen, natuurlijk wel volgens de wensen van de toekomstige bewoner(s).

Aan het einde van elke aflevering wint het team van het tiny house dat gekozen wordt als woning. Ik vraag wel af of het wel fijn is om in een huisje te wonen dat onder tijdsdruk is gebouwd. Heeft dat invloed op de kwaliteit?

Een paar afleveringen vond ik leuk om te zien, maar daarna wordt het meer van hetzelfde. Gelukkig kan ik de afleveringen via NLziet terugkijken zonder reclame. Dat scheelt weer. ✨

Tiny House Battle kijk je elke maandagavond op RTL4.

Scheefgroei ?

In Scheefgroei onderzoekt Jeroen Pauw in zes afleveringen hoe het kan dat de meeste mensen in hun dagelijks leven zo weinig terugzien van de groeiende economie.

Er zijn tot nu toe afleveringen geweest over onderwijs, arbeidsmarkt, de woningmarkt, gezondheid en pensioen. Kortom: allemaal interessante en actuele onderwerpen.

Ik heb tot nu toe alleen de aflevering over pensioen gekeken. Daar was ook onderzoeksjournalist Sander Heijne te gast, die het boek Fantoomgroei heeft geschreven.

Het leuke aan Scheefgroei vind ik dat er niet alleen geklaagd wordt, maar dat er ook naar mogelijke oplossingen wordt gekeken.

Scheefgroei kun je terugkijken op NPO Start.

Je Huis op Orde ?

Hoeveel spullen kan een mens wel niet hebben? In Je Huis op Orde helpen Viktor Brand en zijn team om de huizen van gezinnen op te ruimen. Alle spullen worden stuk voor stuk in een enorme loods neergelegd. Best wel indrukwekkend.

Natuurlijk gaan zij ook aan de slag met ontspullen. Wat kan blijven? En wat kan of moét er weg, zodat een leefbaar huis overblijft?

Ook hier weet ik niet of je elke aflevering moet kijken. Maar ik vind het wel iets gezelligs hebben. ☺️

Je huis op orde kun je terugkijken via KIJK.

Ken jij deze programma’s al? Wat vind jij ervan? Of heb jij een ander programma, serie of film die we écht moeten kijken?

Foto: Dario / Unsplash

5 gedachten over “3x kijken: Tiny House Battle, Scheefgroei & Je Huis op Orde”

 1. Ontspullen, lijkt me een goed idee. Een mens verzamelt heel wat in zijn leven, ook heel moeilijk om afstand te nemen. Stel je voor, je moeder is overleden, huis moet leeg. Je kan gewoon niet alles weggooien en dan zit je met nog meer spullen. Denk alleen al aan de foto’s tja die kan je digitaal maken. Pfff moeilijk hoor.

  Beantwoorden
 2. Tiny House Battle hebben we 1 aflevering van gezien, was aardig, maar genoeg voor 1x ;-)
  Je Huis op Orde hebben we wel alle afleveringen van gezien, wat een zooi hebben mensen vaak, geld hebben ze niet maar wel veel spullen ;-)
  Scheefgroei nog niet gezien, bedankt voor de tip!

  Beantwoorden
 3. Leuke onderwerpen, Tom!

  Scheefgroei afl. pensioen keek ik laatst terug, had (en heb) verder niets gezien. Hoorde dat Pauw en … de onderwerpen wel gebalanceerd behandelen en goed, voor wie het niet echt weet, de aandacht op scheefgroei in Nederland te vestigen.
  En de tiny house battle wel gezien, aantal afleveringen. Interessant door het thema en leuk om de huisjes te zien die gemaakt worden. Het show aspect vond ik vervelend.

  Binnenkort een keertje naar Almere gaan om daar rond te wandelen? https://www.tinyhouseoosterwold.nl/

  Beantwoorden

Plaats een reactie