3 manieren om te sparen, welke methode gebruik jij?

Geld hebben we allemaal nodig. Als je niet spaart heb je geen reserve, en als je geen reserve hebt dan zul je ook niet snel gaan sparen. Tijd om deze cirkel te doorbreken. Wacht niet op het nieuwe jaar, maar zet nu alvast wat geld opzij. Waarom zou je wachten tot 2018? Hier zijn 3 methoden om te sparen. En ik vertel hoe mijn financiële proces werkt.

1. Pay Yourself First

Ik ken een aantal mensen waarbij het geld in hun zak brandt. Ze moeten het geld uitgeven zodra ze het op het rekening hebben staan. Met deze methode zorg je ervoor dat je niet meer al je geld kan uitgeven. Zodra jouw salaris binnen is, maak je namelijk direct een bedrag over naar de spaarrekening. De rest van de maand moet je het dan doen met het geld dat nog op jouw lopende rekening staat. Je kan hier klein mee beginnen, met bijvoorbeeld 25 euro. En dit stap voor stap verhogen tot wat voor jou nog haalbaar en prettig is.

2. Ingeplande overboekingen

Vind je sparen lastig? Gedurende de maand kun je kleine bedragen automatisch overschrijven, die dan uiteindelijk een groter bedrag vormen. Dit is handig als je van nature geen spaarder bent. Haal je elke dag koffie of een koek op het station? Stop daar eens mee. En stort de bedragen die je daarmee bespaart op jouw spaarrekening. Wedden dat je deze slechte gewoonte zo snel afleert?

3. Restsparen

Voordat je nieuwe salaris gestort wordt, maak je het geld dat nog over was van de vorige maand naar je spaarrekening over. Bij sommige banken kun je instellen dat geld op datum X boven bedrag Y automatisch wordt afgeroomd. Daar vertel ik hieronder meer over.

Sparen kun je stapsgewijs opbouwen. Begin desnoods eens met 2 euro per dag. (beeld Stocksnap)

Wat kies ik?

Zelf maakte ik eerst gebruik van Pay Yourself First. Maar nu ik dichter bij mijn spaardoel kom, laat ik de teugels ietsje vieren en stap ik over naar Restsparen.

Zo ziet mijn automatische bankproces eruit:

  1. Mijn salaris wordt gestort
  2. De dag erna wordt automatisch een bedrag naar de gemeenschappelijke rekening overgemaakt (alle kosten voor het huis, boodschappen, de auto, etc) en leg ik in op mijn pensioenrekening
  3. De dag daarna wordt alles boven een X bedrag op mijn betaalrekening afgeroomd naar mijn spaarrekening. Met het bedrag dat dan nog overblijft moet ik het doen, totdat er weer nieuw salaris komt. En als daar iets van overblijft, gaat de volgende maand daar weer automatisch de kaasschaaf overheen.

Volhouden en doorzetten

Welke methode je ook kiest, als je een spaarrekening wilt vullen is het vooral een kwestie van volhouden en doorzetten. Het ene moment zal je meer geld overhouden om te sparen dan het andere moment. En boek vooral geen geld terug vanaf je spaarrekening. Je vult een bad. Als je telkens de stop eruit trekt, raakt het bad nooit vol. Je mag natuurlijk ook beginnen met het vullen van een emmertje, als dat voor jou beter werkt ;-).

Wat vind jij de handigste spaarmethode? Ik ben benieuwd!

Verder lezen

Hoe internetbankieren mij helpt om slechte gewoontes aan te pakken

Zo word je een spaarkoning(in)!

Tikkie – geld terugvragen via iDeal via alle Nederlandse banken

2 gedachten over “3 manieren om te sparen, welke methode gebruik jij?”

  1. Poeh, lastig, sparen. Moet eerlijk zeggen dat het er niet elke maand van komt… (hashtag eufemisme). Maar deze post inspireert me wel om toch weer eens wat kritischer naar mijn uitgaven te kijken. Die medische kosten zijn een vaste last. Maar Starbucks overleeft ook zonder mijn klandizie wel. Is trouwens ook beter voor me ;)
    Dank voor de inspiratie!

    Beantwoorden

Plaats een reactie