Paniek op de beurs

De afgelopen dagen brak er wat paniek uit op de beurs. Wereldwijd doken beursindexen in het rood. Er werd gevreesd voor een recessie. Eerlijk is eerlijk: ik schrok er ook wel even van. Wat nu?

Nu niks. Ik ben een passieve belegger. Beleggen doe ik voor de lange termijn. Pieken en dalen horen bij het aandelenleven. De voorgaande jaren hebben beurzen zich altijd weer hersteld. Waarom zou dat nu niet zo zijn?

Natuurlijk zou het goed uitkomen als ik ergens wat geld op de plank had liggen om extra aandelen ‘in de aanbieding’ te kopen. Maar daarmee zou ik actief beleggen. Ik heb wel spaargeld, maar dat heeft allemaal een doel. Bijvoorbeeld als inkomstenbuffer en natuurlijk de komende uitgaven voor ons nieuwe huis dit jaar.

Passieve beleggers volgen het adagium: tijd in de markt, verslaat het timen van de markt. We weten namelijk nooit of een beurs echt hoog of laag staat, alleen ten opzichte van het verleden. Wat er morgen gebeurt, weet niemand. En als je geld eerst op een rekening bewaart om later in te stappen, dan zeg je eigenlijk dat je weet wat de beurzen gaan doen.

Ik stort mijn geld dus in wereldwijd gespreide aandelenfondsen, zodra het binnenkomt en ‘over’ is. En natuurlijk alleen met geld dat ik voor langere tijd kan missen. Wachten op een dip, dat doe je als passieve belegger in principe niet. 

Mocht je toch in paniek raken of twijfelen, volg dan vooral dit topic over Passief Beleggen op Tweakers. Zoom uit, dan zie je dat de beurs t.o.v. jaren geleden gewoon netjes blijft stijgen. En relax! Rustig blijven zitten is de beste strategie voor de langetermijnbelegger. In mijn geval kan mijn geld nog tientallen jaren renderen.

P.S. En dan nog de verplichte disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur. Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes.

Foto: Clem Onojeghuo via Unsplash


Ontdek meer van Tips van Tom

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Plaats een reactie