Geven aan goede doelen wanneer je er zin in hebt

Delen maakt blij. Dat geldt niet alleen voor een lekkere reep chocola, maar ook voor kennis en geld. De afgelopen jaren heb ik af en toe iets gegeven aan goede doelen, gewoon wanneer ik daar zin in had.

Goede doelen steunen

Vooral op Amerikaanse blogs over geld lees je terug dat mensen een vast percentage van hun salaris doneren aan bijvoorbeeld de kerk of een goed doel. Mij leek het ook wel weer leuk om wat vaker te doneren.

Daarbij heb ik geen vast percentage gekozen, maar mijn leeftijd in euro’s. Ik ben namelijk geen fan van een maandelijkse bijdrage die automatisch geïncasseerd wordt. Dan worden het namelijk gewoon vaste lasten en is voor mij ook de intentie van het geven weg.

De afgelopen maanden maakte ik een financiële bijdrage over naar: Dorcas, Save the Childeren en het COC.

Andere manieren van doneren

Natuurlijk zijn er ook andere manieren van doneren. Zo kun je jouw tijd inzetten om een buur te helpen met opruimen of met techniek. (Pas wel op, want zodra in een buurt bekend is dat je handig bent met computers, gaat dat als een lopend vuurtje ;-)). Ook kun je bijvoorbeeld iemand uit jouw omgeving (na overleg) iets geven.

Goede doelen steunen op mijn manier voelt goed

Het voelt goed om goede doelen te steunen! Vooral ook omdat ik zelf de regie houd. Ik vind het fijn om verschillende organisaties te helpen en ook dat ik zelf besluit wanneer ik iets doneer. Mocht ik een maand wat krapper zitten, dan doneer ik een keertje niet.

Ben jij ook weleens bezig met het doneren van geld, tijd of kennis? En heb je nog interessante doelen om te steunen? Laat het weten onder dit blog!

Foto: Yingchih

3 gedachten over “Geven aan goede doelen wanneer je er zin in hebt”

 1. Ik geef standaard aan twee goede doelen per jaar en doe dit via een vastgelegde overeenkomst. Toen ik nog in de VS woonde gaf ik een percentage van mijn salaris, nu geef ik een vast bedrag dat ik jaarlijks verhoog. Ik vind het belangrijk dat geld geen “macht” over mij heeft, maar dat ik het ook kan weggeven en niet alleen sparen of investeren.

  Beantwoorden
 2. Goed dat je dit doet Tom! Ik heb ook een paar goede doelen uitgezocht (een derdewerelddoel, een cultuurdoel en een onderwijsdoel) die ik met een overeenkomst heb vastgelegd. Doordat ik met bruto salaris doneer, kan ik effectief bijna twee keer zoveel kan doneren.

  Beantwoorden
 3. Wat leuk dat je over dit onderwerp schrijft!

  Wij geven ook maandelijks aan de kerk en een ander goed doel. Toch vind ik het minder als een gift aanvoelen, maar inderdaad meer als een verantwoordelijkheid/ vaste last.

  Daarom probeer ik open te staan voor spontane, persoonlijke giften.
  Het voelt veel fijner om een gezin dat weinig heeft, geld te geven om hun kinderen sinterklaas of kerstcadeaus te geven. Daar wordt je zelf ook blij van.

  Beantwoorden

Plaats een reactie