Financiële vrijheid gaat voor mij niet over vroeg met pensioen gaan

“Zo ga je voor je 40e met pensioen”, “Met deze mindset trek je meer geld aan”, “Zo bouw je een passief inkomen op.” Het zijn slechts enkele krantenkoppen van de afgelopen tijd. Financiële vrijheid is hip, maar het eerste doel is vaak niet om eerder met pensioen gaan.

“Tom, jij doet toch aan FIRE?” Sinds ik met mijn hoofd in de krant heb gestaan en op mijn blog schrijf over financiën, wordt deze vraag mij regelmatig gesteld. Laat ik eerlijk zijn: op dat soort momenten zou ik het liefste willen dat ik anoniem zou bloggen. Dat maakt het toch wat makkelijker, dan hoef je minder uit te leggen en hoef je jezelf minder te verantwoorden. ?

Aan de andere kant is het ook wel weer leuk, want laatst sprak ik een collega over financiën en gaf ik spontaan een geldcollege over hoe je persoonlijke financiën overzichtelijk kunt inrichten. ?

FIRE staat voor Financial Independence Retire Early. Ook wel vertaald als Financieel Onafhankelijk en Vroeg met Pensioen. Volgens een vereenvoudigde berekening ben je FIRE als je 25x jouw jaaruitgaven bij elkaar hebt gespaard in aandelen (vaak indexfondsen) en daar maximaal 4% per jaar van verkoopt om van te leven.

Cashflow Quadrant van R. Kiyosaki en vastgoed verhuur

Maar de afgelopen tijd ben ik ook meerdere keren benaderd via LinkedIn, omdat ik zo’n interessant profiel heb. En dat ik bijvoorbeeld geselecteerd zou zijn voor een speciaal mentorprogramma. Ik wil helemaal geen vastgoed verhuren en ik wil ook niet aan de slag met de cashflow quadrant. Ophouden dus met deze LinkedIn spam graag. ?

Wat wil ik dan wel?

Ik wil nu van het leven genieten, maar ook aan mijn toekomst denken. Dat betekent dat ik niet van salaris naar salaris leef, waarbij maandelijks al het geld op gaat of ik zelfs meer geld uitgeef dan dat er beschikbaar is.

Eigenlijk is het heel saai.

Ik geef minder geld uit dan er binnenkomt. De dag na mijn salaris worden de bedragen automatisch overgemaakt naar mijn beleggingsrekening en spaarrekening. Had ik al gezegd dat dat eigenlijk heel saai is? ?

Omdat ik mijn persoonlijke financiën op orde heb, vind ik het leuk om mijn aanpak en ervaringen te delen op dit blog. Daar komen vaak leuke reacties op, wat mij ook weer verder helpt.

Maar ik wil niet op mijn 40e met pensioen

En dat kan ik ook helemaal niet. Dan moet mijn salaris zich toch echt een aantal keer verdubbelen. Of ik moet al vroeg een erfenis krijgen. En met een andere geld mindset zal je echt wel eerder kansen zien en daar anders op reageren, maar door anders te denken trek je echt niet opeens meer geld aan. Daar moet je zelf alsnog hard voor werken en daarnaast dus minder uitgeven dan er binnenkomt. Of ik moet iets met mondkapjes regelen… ?

Geld creëert mogelijkheden en rust

Het is mijn doel om financiële vrijheid te ervaren. Dat kan al als je een paar tientjes per maand overhoudt en dat spaart of investeert. Ergens in mijn leven zou ik wel de keuze willen hebben om eerder te stoppen met werken of minder te werken. ?? Als ik dan nog met plezier werk en gezond ben, dan ga ik natuurlijk lekker door. In de tussentijd geeft het mij rust dat ik geld achter de hand heb. Misschien ga ik me nog weleens laten omscholen, het is dan ook fijn om gewoon wat geld achter de hand te hebben en rustig te kunnen studeren. Of… een huisje in een fijn land? Wie weet. Het is allemaal nog zo ver weg.

Het is dus niet zo dat iemand die met FIRE bezig is, per se eerder wil stoppen met werken of gedemotiveerd is. Ik zou juist eerder zeggen dat het heel goede werknemers zijn. Ze zijn namelijk niet afhankelijk van de baan en kunnen -als zij willen- ontslag nemen. Het eerste doel van investeren in de toekomst is dus om minder afhankelijk te worden van het geld dat maandelijks binnenkomt. Werken omdat je het echt nog leuk vindt dus, dat geeft vrijheid en blijheid. ?

Bepaal eerst jouw doel. Alleen een buffertje van één maand aan uitgaven kan ook al veel vrijheid geven. Geef vervolgens minder uit dan dat er binnenkomt, en gebruik dat om maandelijks dichter bij jouw doel te komen. Daar hoef je geen cursussen van honderden euro’s voor te volgen.

De FIRE-methode kun je ook voor andere doelen inzetten. Waarom ben of wil jij aan de slag met jouw persoonlijke financiën? Wat is jouw doel?

Beeld: Unsplash

11 gedachten over “Financiële vrijheid gaat voor mij niet over vroeg met pensioen gaan”

 1. Soms betekent financiële vrijheid niet stoppen met werken, maar kiezen voor het werk dat je echt leuk vindt, ook al betaalt het veel minder.

  Beantwoorden
 2. Hoe zal ik het zeggen? Ik ben nu met pensioen en heb de strategie die jij omschrijft altijd toegepast in mijn werkzame leven. Dat betekent, dat ik nu een welkome aanvulling heb op mijn AOW en pensioen en ook e.e.a. los kan laten. Ik doe mijzelf niets te kort. Je leeft maar één keer en nu mag het OP. Heerlijk toch en toch smijt ik het “gespaarde” niet over de balk.

  Beantwoorden
 3. Helemaal mee eens! Ik wil ook echt niet op mijn 40ste al met pensioen, maar ik wil wel financiële vrijheid ervaren. Geen stress, dingen doen waar ik gelukkig van wordt. En uiteraard blijf ik werken, waarschijnlijk geen 50 uur per week meer, maar 3/4 dagen per week lijkt mij al een hele vooruitgang.

  Beantwoorden
 4. Leuk artikel! Precies zoals ik er zelf ook in sta.
  Een financiële buffer geeft mij een gevoel van vrijheid om keuzes te maken die je wilt en het geeft een gevoel van rust. En ik vind het, naast genieten in het nu, ook belangrijk om aan de toekomst te blijven denken en daarom ook voor dan te blijven opbouwen.

  Beantwoorden
 5. Ik wordt eind dit jaar 40 en we zijn op dit moment al een jaar volledig financieel onafhankelijk. Voor ons wil dat zeggen dat we beiden ook écht niet meer werken. Maar ik denk dat ieder zn eigen invulling kan geven aan financieel onafhankelijk zijn. Voor ons is het allemaal 10 jaar geleden begonnen met meer grip krijgen op onze financiële situatie en onze toekomst zelf in handen nemen. Daarbij verloren we nooit uit het oog dat je maar 1x leeft en dat het ook zo gedaan kan zijn.
  Een goed evenwicht tussen nu genieten en de toekomst veilig stellen is mooi. Wij proberen nu vooral fijne dingen te doen met ons gezin en heel veel tijd met elkaar door te brengen. Fijne dingen hoeven niet veel geld te kosten.

  Beantwoorden
 6. Ik wil niet eerder met pensioen, ik vind mijn werk nog steeds leuk en nuttig. Wat ik wel wil is een pensioen zonder financiële zorgen. Daarom heb ik mijn hypotheek versneld afgelost (volgend jaar hypotheek vrij) – ik ga dan gewoon verder met werken en ben van plan om een pensioenbuffer op te bouwen.
  Ik wil mijn leven ook niet drastisch veranderen, mijn auto uit 2004 doet het nog altijd prima, en wie weet blijft dat nog jaren zo. Ik heb geld gespaard om deze te vervangen, maar zolang het niet nodig is doe ik dat niet. Ik denk dat wat ik het allerbelangrijkste vindt is gezond blijven, en balans in mijn leven tussen FT werken en activiteiten die ik leuk vind. Zover lukt dat gelukkig.

  Beantwoorden
 7. Nee eerder met pensioen hoeft voor mij niet, al ben ik over niet zo veel jaren gepensioneerd. Het gaat mij over dat ik me onafhankelijk kan voelen. Dat ik keuzes kan maken omdat ik het zo prettig vind. Dat ik geen keuze hoeft te maken om het geld. Dat ik hulpmiddelen kan aanschaffen zonder dat ik beroep moet doen op een instantie, maar het perfecte hulpmiddel voor mij. Het is voor mij behouden van zelfstandigheid in de meest ontspannen manier. Dus ik werk met passie.

  Beantwoorden
 8. Ik hoef niet eerder met pensioen, maar een financieel zekere toekomst lijkt me prettig. Een (deels) passief inkomen is wat ik nastreef. De balans tussen nu genieten en werken aan een vrije en zekere toekomst is het belangrijkste.

  Beantwoorden

Plaats een reactie