Geen gezeik, iedereen rijk! Stand van Nederland

Hoeveel zijn we gaan sparen over de jaren heen? Een vriendin tipte me om De stand van Nederland terug te kijken, waarin het ging over geld. In dit blog deel ik een aantal leuke feitjes met je en natuurlijk de link om de uitzending terug te kijken.

Hoe interessant is sparen nog?

We zijn sparen steeds minder interessant gaan vinden. In 2002 vond 74% van de mensen sparen interessant. 7 jaar later in 2009 vond 35% van de mensen het nog maar interessant. Tja. Hoe zou dat nou toch komen? ;-) Wel zijn we van 260 miljard euro op de spaarrekening naar 305 miljard gegaan. Een toename van 45 miljard euro dus. Grappig, als we daar het nut niet van inzien.

Steeds meer particulieren beleggen

Beleggen wordt er meer gedaan door particulieren. In 5 jaar tijd is het aantal beleggers toegenomen tot 1.500.000. Zelf ben ik een fan van indexbeleggen, waarbij je maandelijkse een aantal stukjes van grote bedrijven opkoopt. Ik denk dat ik hier binnenkort nog weleens over ga schrijven. Mijn focus ligt voorlopig eerst nog op het aflossen van de hypotheek.

Vastgoed verhuren?

Ook wordt een dame geïnterviewd die door vastgoed te verhuren financieel onafhankelijk is geworden. Zelf vind ik dat een lastige kwestie, omdat ik mensen graag de mogelijkheid geef om zelf een huis te kopen. Door in huizen te investeren, ontneem je mensen die mogelijkheid. Wellicht is het interessant om hier nog eens met iemand een podcast over op te nemen :-). Wat wel weer grappig is, is dat de dame in kwestie zelf de vloeren legt in de appartementen die ze verhuurt. Dat vind ik dan wel weer stoer.

Alternatieve vormen van investeren

Verder komen er nog wat alternatieve vormen van investeren in het programma voorbij. Zoals in kunstobjecten, vintage tassen, whiskey en zelfs wedstrijdduiven. Shocking, sommige duiven zijn meer waard dan onze hypotheek. Als je het exacte bedrag wil weten, moet je even het programma terugkijken.

Zelf heb ik ook spaargeld, zodat ik mijn uitgaven een jaar kan betalen en onverwachte kosten mee op kan vangen. Spaar jij nog? Of vind je het zinloos?

De genoemde cijfers zijn afkomstig uit het programma “Stand van Nederland”. Kijk hier de aflevering terug.

11 gedachten over “Geen gezeik, iedereen rijk! Stand van Nederland”

 1. Zeker sparen wij nog.
  We hebben 5 spaarrekeningen;
  -voor de huisdieren (dierenarts en voer)
  -voor medische onkosten (wat niet vergoed wordt door de verzekering)
  -voor onverwachte uitgaven
  -voor later (man is ZZP-er en bouwt geen pensioen op)
  -voor extra aflossingen op de hypotheek
  Op al deze rekeningen wordt maandelijks een vast bedrag bijgeschreven.
  Voor ons werkt dit goed. We hebben 1 inkomen en de (5) kinderen zijn sinds vorig jaar allemaal de deur uit.
  Extra hypotheekaflossingen zijn ons grootste doel. Tot vorig jaar betaalden we nog 5% rente dus aflossen leverde toen veel meer op dan sparen. Inmiddels is het maandelijkse hypotheekbedrag 350 euro lager dan toen we begonnen (2009) en dit wordt elke maand netjes gespaard.
  Vorig jaar hadden we wat grote uitgaven en de rekeningen moeten nu extra aangevuld worden. 2020 Is dus een “niets nieuws kopen jaar” voor ons. We hebben dit eerder gedaan en het is zeker haalbaar.

  Beantwoorden
  • Dank je wel voor het delen, Ikkelien! Altijd leuk om te lezen hoe andere mensen hun financiën inrichten. Heerlijk dat jullie hypotheek nu al 350 euro lager is. Succes met het niets kopen dit jaar!

   Beantwoorden
 2. Wij hebben een ‘klein huisje’ gekocht en verbouwd van ons spaargeld. Ons huidige huis verkocht en na de overdracht (over twee maanden) zijn we hypotheek-vrij.
  We houden geld genoeg over van de verkoop van ons huis
  om comfortabel verder te leven.

  Beantwoorden
 3. Ik spaar ook maandelijks automatisch:
  – voor mijn kat (ipv een zorgverzekering voor het dier)
  – voor de fun (vakanties, uitstapjes, cadeautjes voor mijzelf)
  – als buffer
  – voor belastingen (voorlopige aanslag, definitieve aanslag)

  Die funrekening heb ik echt nodig, anders ben ik te zuinig om mijzelf iets te gunnen. Door die funrekening ga ik gemakkelijker uit eten en boek ik (in mijn ogen) dure vakanties, want het geld staat er voor klaar! Ik weet het, het zit tussen de oren, maar voor mij werkt die funrekening.

  Beantwoorden
  • Klinkt goed, zelf een noodfonds voor je kat opbouwen :). Ik heb ook een tijdje een funrekening elke maand verplicht moeten opmaken, omdat ik te zuinig was geworden. Nu is dat gelukkig niet meer nodig en is er een fijne balans.

   Thanks for sharing, Aaf!

   Beantwoorden
 4. Hier sparen we ook nog, omdat we geen hypotheek meer hebben en verder naar onze uitgaves hebben gekeken hebben we lage maandlasten dus wat er overblijft wordt gespaard, niet op een gewone spaarrekening, maar een deposito ladder, dan krijg je tenminste nog iets rente.
  En een deel gaat iedere maand naar het indexbeleggen via Meesman.

  Beantwoorden
 5. Grappig dat de mensen in 2009 sparen niet interessant vonden. Dat was namelijk het jaar dat ik sparen het allerinteressantst vond! Depositos van 10 jaar afgesloten van 4,50-4,75%, de banken zaten te springen om spaargeld toen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie