Ontspullen challenge | update #1

Wow, wat een gave reacties heb ik al gekregen van mensen die ook meedoen met een maand ontspullen. Ik ben nu 10 dagen bezig, dus het leek me tijd voor een update. Hoe bevalt de challenge en lig ik op schema?

Eind vorig jaar kon ik niet wachten, dus ben ik op 30 december al gestart. Nu ik dit bericht schrijf zit ik op dag 10. Dat betekent dat ik al afstand zou moeten hebben gedaan van 55 spullen. Denk je nu: huh, dagen? Check dan eerst even dit bericht waarin ik de minimaliseer challenge uitleg.

De grote ontspulsprint

Gisteren was ik een dagje vrij. Het ideale moment om stappen te zetten. Ik stroopte mijn mouwen op en ging aan de slag en trok allerlei lades en kasten open. Ook de boekenkast moest er aan geloven. Met de verouderde studieboeken, die ik tot nu toe altijd wilde bewaren. Dat heb ik geweten ook, want vanaf dag 1 heb ik nu 136 spullen weggegaan. Daarmee heb ik nu voor een kleine week voorsprong gezorgd.

Wat ging er weg?

We zijn nieuwsgierig! Dus wat ging er zoal weg? De totale lijst zal ik je besparen, maar ik kan natuurlijk wel een wat kortere opsomming van het ontspullen geven.

 • Boeken van mijn studie Logopedie en Media, Informatie en Communicatie
 • Oude usb-sticks
 • Diverse ongebruikte of te korte snoeren
 • Champagneglazen
 • Dvd’s, floppy’s, lege cd’s en dvd’s (ik brand ze tegenwoordig niet meer en kan ze ook niet eens meer afspelen. Jij wel?)
 • Oude telefoons
 • Keycords
 • Kapotte adapters
 • Oude kaarten
 • Oude usb filmcamera
Foto van mijn iPhone 3GS waarvan het scherm is losgekomen door een opgezwollen accu
Mijn eerste iPhone 3GS, had ik jarenlang bewaard. ? Ik zocht hem nu weer op, want ik was klaar voor het grote afscheid. Zoals je kan zien was de iPhone daar ook klaar voor! Kon ‘ie mooi mee naar de milieustraat…

Waarom konden die spullen dan eerst niet weg en nu ineens wel?

De (vegetarische) hamvraag blijft dan wel: waarom heb ik die spullen niet veel eerder weggedaan? Zo’n 6 jaar geleden begon ik al met hozen. Spullen die ik eerst nog wilde bewaren, daar kon ik nu ineens wel afstand van doen. Vond ik het soms eerst zonde om ze weg te doen? Voelde ik me bezwaard?

“Het is zonde dat je het gekocht hebt, niet dat je iets weg doet.” – Dennis Storm in zijn boek Weg Ermee.

Ja, dat bleek inderdaad zo te zijn. Maar zoals Dennis Storm het zo mooi in zijn boek zegt is dat je de fout maakte op het moment dat je het item kocht. De exacte quote kon ik niet terugvinden maar dit was de essentie.

Moet je omdat je het zonde vindt het item voor altijd maar bewaren en meeslepen in je leven? Moet het maar liggen te verstoffen in een donkere hoek op zolder? Dat is toch ook niet waar het voor gemaakt is? Dat is toch ook niet wat het verdient? Of is dit te zweverig??

De herinnering zit in mijn hart

Nee, ik hoef die spullen niet te bewaren. Ik vind het heel lief dat iemand me een cadeau geeft, maar als ik het verder niet gebruik dan is het dus ballast. Dan ligt het hier te verstoffen en wordt de wereld er ook niet beter van.

Dan breng ik het liever naar de kringloop of naar de milieustraat. Met die laatste optie worden er weer nieuwe spullen van gemaakt. Die mensen dan hopelijk heel weloverwogen aanschaffen ?.

Als je het moeilijk vindt om iets weg te doen, kun je er ook eerst een foto van maken. Of je doet het in een doos en schrijft de datum van een jaar later erop, zodat je weet vanaf welke datum de dan ongeroerde spullen alsnog weg kunnen.

De volgende stappen voor het ontspullen

In de volgende ronde ga ik met mijn kledingkast aan de gang. Nu maar hopen dat daar nog iets te oogsten valt, want volgens de challenge moet ik nog (496 minus 136) 360 spullen wegdoen. Ook ga ik kijken of er nog dubbele of niet-gebruikte items in de keuken liggen. En er zijn nog een paar rommelplekjes in ons huis. Ik ben benieuwd…

Hoe gaat het met jouw challenge? Of ben je gewoon lekker aan het ontspullen op je eigen tempo? Leuk als je ook deelt wat je hebt weggedaan, dan kunnen we elkaar inspireren!

10 gedachten over “Ontspullen challenge | update #1”

 1. Ha Tom,

  Je bent lekker bezig! Mocht je spullen tekort komen voor je challenge, bij ons ligt nog het een en ander van jou.

  Succes!
  Truus

  Beantwoorden
  • Gied bezig!
   Oude mobieltjes kun je ook inleveren voor goede doelen zoals de Cliniclowns of Stichting Aap.
   Toen mijn (stief)dochter van 20 definitief de deur uitging en haar kamer leeg ruimde, heb ik 19 (!) mobieltjes uit een vuilniszak gevist.
   Misschien lagen bij haar moeder ook nog wel een paar…

   Beantwoorden
  • Ik loop ver voor op mijn schema!
   Ondermeer ruim 1200 boeken, 20 kledingstukken, 26 schilderijen, ruim 300 stuks serviesgoed, de hele inrichting van het atelier (zeg 550 stuks ‘van alles en nog wat’), 2 tractors, 1 kastje, 2 bedden, complete inventaris van een recreatie-bungalow, 1 linnenkast en een speelgoedkist.
   Voor we verhuizen (eind maart) zal er zeker nog een massa spullen in andere handen overgaan!

   Beantwoorden
 2. Ik ben ook goed bezig! Al zo’n 6 zakken aan kleding, papier en klein prul. Ga de komende dagen met de boeken en keuken bezig.

  Beantwoorden
 3. Leuk om te lezen Tom! En ja, waarom iets bewaren waar je niets mee doet en niets (meer) aan hebt? Ik heb jaren geleden al mijn boeken verkocht en weggegeven. Ik lees heel graag en er komen zoveel mooie boeken uit dat ik het zonde vind om een boek twee keer te lezen als ik een nieuw boek kan lezen! En nu leen ik alles bij de bieb. Ik ben gelukkig geen bewaarder, ik denk al jaren ‘ik heb de herinnering nog’ en spullen betekenen weinig voor me.

  Beantwoorden
  • Klinkt super! Ik lees zelf vooral veel via mijn e-reader. De bieb is natuurlijk wel voordeliger, maar ik merkte dat ik het veel gedoe vond om daar dan heen te gaan. Vaak zijn de populaire boeken ook al uitgeleend en kun je ze wegens de enorme belangstelling maar eventjes lenen.

   Fijn dat je van nature geen bewaarder bent. Dat scheelt een hoop, lijkt me :)

   Beantwoorden

Plaats een reactie