Budgetteren met verschillende potjes, is dat iets voor jou?

De een gaat na het storten van het salaris gewoon door alsof er niets gebeurd is. Anderen hebben alles geautomatiseerd en/of verdelen hun budget over potjes. Vandaag ga ik het met je hebben over budgetteren volgens die laatste methode.

Budgetteren is niet hetzelfde als bezuinigen

Laat ik direct even een misverstand de wereld uithelpen, op budget gaan betekent niet dat je de teugels enorm strak aantrekt en niets meer mag uitgeven. Budgetteren kan je helpen om te bezuinigingen, maar dat hoeft niet. Wat betekent het dan wel? Heel simpel: dat je van tevoren bepaalt waar je jouw geld aan uit gaat geven.

6 potjes budgetsysteem

In dit blog leg ik je het potjes budgetteringssysteem uit. Je verdeelt hiermee jouw maandelijks besteedbare bedrag over 6 potjes. Het noodzakelijke potje, plezier, financiële vrijheid, groeigeld, sparen om uit te geven en een geefpotje.

? Noodzakelijke kosten (55%)
Meer dan de helft van je inkomen reserveer je voor noodzakelijke kosten. Dit zijn uitgaven zoals de huur of hypotheek, dingen die je nodig hebt, rekeningen, belasting, eten en drinken, kleding, etc. Gewoon de noodzakelijke dingen in het leven waar je niet zonder kunt.

? Plezier (10%)
Dit is een plezierpotje. Hiermee kun je dingen doen, waar je bewust voor kiest. Zoals gezellig uit eten gaan, een weekendje weg of nieuwe iPhone oortjes kopen. Als je een partner hebt dan kunnen jullie allebei een eigen potje hebben en ben je geen verantwoording naar elkaar verschuldigd. Dit potje moét aan het einde van de maand op zijn. Is goed.

? Financiële vrijheid (10%)
Geld dat in dit potje gaat, komt er voorlopig niet meer uit. Het is bedoeld om meer financiële vrijheid te creëren. Hier kun je bijvoorbeeld aandelen van kopen om vermogen op te bouwen voor de toekomstige jij.

? Groeigeld (10%)
De beste investering, is een investering in jezelf. Daar maak je namelijk niet alleen jezelf, maar ook anderen blij mee. Als je een cursus of opleiding tegenkomt die je wilt volgen, staat het geld voor je klaar in dit potje.

? Sparen om uit te geven (10%)
Anders dan het potje van de financiële vrijheid, mag je het geld uit dit potje wél uitgeven. Je spaart hier bijvoorbeeld mee voor grotere uitgaven zoals vakanties, een nieuwe laptop, een nieuwe auto of een nieuwe bank.

☘️ Geven (5%)
Het laatste deel van je salaris gebruik je om iets voor anderen te doen. Je kan een doel steunen waar je een goed gevoel mee hebt, maar je kan er natuurlijk ook iets mee doen voor iemand die het nodig heeft.

De potjes hebben mij geïnspireerd

Door bovenstaand potjessysteem heb ik mezelf een tijd geleden laten inspireren. Vooral het plezierpotje was op een gegeven moment écht nodig, omdat ik te zuinig was geworden. ? Bij alles dacht ik: mag ik dit wel uitgeven? Ook heb ik geen geefpotje en studiekosten boek ik zakelijk af.

Zoals Christel (Het Rijke Wijf) het laatst zo mooi zei: je kan ook geven op een andere manier dan met geld. Zoals mensen helpen die je hulp nodig hebben, bloggen en reageren op reacties. Zo had ik er eigenlijk nog niet over nagedacht… Door te bloggen over financiën geef ik ook in de vorm van energie en tijd.

Overigens steun ik weleens goede doelen hoor. Maar dat doe ik dan via eenmalige donaties en wanneer ik daar zelf zin in heb. Ik wil niet dat het een maandelijkse vaste last voor me is.

Mijn 4 potjes

Bovenstaand systeem heb ik na een aantal maanden gebruik toch aangepast. Het systeem voor mijn privérekening bracht ik terug naar 4 potjes. Bij mij ziet het er zo uit.

  • Vaste lasten (41,5%)
  • Vaste lasten voor jaarlijkse betaling (4,5%)
  • Sparen, beleggen en aflossen (32%)
  • Plezier en vervoer (22%)

Natuurlijk hoef je bij budgetteren niet per se fysieke potjes met cash geld te hebben. Je kan ook gewoon aparte rekeningen openen of de tussenstand van je potjes bijhouden in een spreadsheet. In een later blog zal ik nog wat dieper ingaan op mijn cashflow.

Heb jij een budget voor jezelf opgesteld? Wat vind je van het potjessysteem? En wil je er ook iets van delen? Ik ben heel benieuwd.

De 6 potjes zijn geïnspireerd op het JARS System of Money Management.

11 gedachten over “Budgetteren met verschillende potjes, is dat iets voor jou?”

  1. Wij hebben verschillende potjes.
    -Een voor aanvulling pensioen omdat man sinds 12 jaar ZZP-er is. In mijn eigen baan die ik 33 jaar vervuld heb kreeg ik slechts 15 jaar pensioen. Doktersassistenten hadden vroeger geen CAO en bouwden ook geen pensioen op.
    -Een voor de hond, 3 katten en 3 kippen voor voer en de dierenarts.
    -Een voor medische kosten die niet vergoed worden door de zorgverzekering en bv een nieuwe bril.
    -Een voor extra aflossingen op de hypotheek.
    -Een voor (onverwachte) uitgaven zoals een kapotte auto of een nieuwe bank.
    -Een voor vaste lasten. Wat aan het eind van de maand overblijft schuift door naar de volgende maand en kan dan gebruikt worden voor bv een keertje uit eten of het gaat naar een spaarrekening.
    -Een voor boodschappen.
    Het potje voor (onverwachte) uitgaven is aardig leeg omdat we vorig jaar wat nieuwe meubels kochten dus we hebben nu een “niets nieuws kopen jaar”. Dit geldt voor alles wat niet perse noodzakelijk is. Een kapotte wasmachine wordt door nieuw vervangen maar bv een kapotte mixer wordt vervangen door een kringloopexemplaar.

    Beantwoorden
  2. Hi Tom,
    Ik gebruik ook het potjessysteem. Je kan bij de bank diverse potjes openen onder je rekening. Dat doe ik bv voor de Woz of voor de zorgverzekering van 380.. per maand stort ik daar dan 1/12e deel op. Voor eten en drinken heb ik ook een vaste pot. Als het bijna op is ga ik zuiniger boodschappen doen

    Beantwoorden
    • Leuk, Karin! Dat zuiniger boodschappen doen herken ik. Zodra het einde van de maand nadert en we bijna door het budget heen zijn, focussen we altijd om op te maken wat we nog in huis hebben. Er is altijd meer dan we denken :-). Zorgverzekering zet ik ook 1/12e deel van aan de kant.

      Beantwoorden
  3. Ik heb er drie.
    Buffer 400 p maand
    Medisch/Auto (Premie ziektekosten verzekering, hoogste vrijwillig eigen risico, auto verzekering +APK e.d) zodra dit op 4000 e is, doe ik er niets bij, ik gebruik mijn 13e maand hiervoor om weer aan te vullen.
    Extra aflossen woning 400 p maand – zodra woning is afgelost vervalt dit.
    Sparen andere auto – 300 p maand
    En ik geef nu 5% per jaar aan een goed doel, mijn idee is om naar 10% te groeien (Van mijn bruto salaris) — ik haal dit in dec. van de buffer af en dan doneer ik het bedrag via de periodieke gift mogelijkheid. Ik doe dit omdat ik dankbaar ben voor wat ik heb, en omdat ik niet wil dat geld macht over mij heeft. (How much is enough, just a little bit more) ik probeer dat dus los te laten. En als ik iets weggeef helpt mij dit.

    Beantwoorden
  4. In mijn middelbare schooltijd hield ik een kasboek bij van mijn zakgeld. Vanaf mijn 1e salaris daarnaast een bank/giroboek. Vanaf mijn 1e PC (1991) e.e.a. in een database en op enig moment in een spreadsheet (Open Office). Elke cent in mijn admistratie is genoteerd en verantwoord, letterlijk. Persoonlijk heb ik niets met “potjes” voor deze of gene uitgaaf, maar dat neemt niet weg dat het voor een ander wellicht een ideale oplossing is, ieder het zijne.

    Beantwoorden

Plaats een reactie