Wel of geen fooi geven? Wat vind jij?

In mijn laatste blog over budgetteren met potjes vertelde ik dat 22% van mijn salaris beschikbaar is voor leuke dingen en vervoerskosten. Het hoeft natuurlijk niet op, maar dat mag wel. Daar hoort dan natuurlijk ook een kop koffie of een hapje buiten de deur bij. Maarja, wat doe je dan bij het afrekenen? Geef je wel of geen fooi? En in hoeverre is het dan belangrijk hoe vriendelijk je geholpen wordt?

Ongemakkelijk moment

Lekker zitten met een kopje koffie, even in een andere omgeving. Heerlijk! Maar er moet natuurlijk ook betaald worden. Vaak vind ik het moment van afrekenen toch wel wat ongemakkelijk. Ik ben niet gierig en geef mensen ook best graag een fooi. Maar moet je dat ook doen als je alleen een kopje koffie afrekent in een tentje waar je wel vaker zit? Ik vind van niet.

Geen fooi = ontevreden?

Dat ik geen fooi betaal voor kleine bedragen, betekent natuurlijk niet dat ik ontevreden ben over de service.

Misschien moet ik voor mezelf maar gewoon een drempel bedenken waarop ik alleen nog fooien geef. Bijvoorbeeld alleen bij bedragen boven de 15 euro. Dan hoef ik daar verder ook niet ingewikkeld over te doen. Afrekenen? 6 euro? Dan geen fooi. Afrekenen, 16 euro? Maak er maar 17,50 van.

Hoeveel fooi?

Stel dat ik dan boven de drempel kom. Hoeveel fooi moet ik dan geven? 10%? Of afronden naar boven? Misschien laat ik dat dan maar wel van het moment afhangen.

Uit onderzoek van RTL nieuws blijkt trouwens dat wel meer Nederlanders fooi maar ingewikkeld vinden. Misschien ook omdat het in Nederland echt als een extraatje gezien wordt?

In Amerika hebben mensen de fooien echt nodig om van te kunnen overleven. Dat vind ik eigenlijk ook wel weer een beetje sneu… Zou liever hebben dat de werkgever die mensen fatsoenlijk betaalt. In sommige Aziatische landen zijn ze weer beledigd als je bij het afrekenen extra geld toelegt.

Wat vind jij van fooien? Geef jij ze weleens? Wanneer wel en wanneer niet? Ik ben benieuwd.

16 gedachten over “Wel of geen fooi geven? Wat vind jij?”

 1. Ik rond bedragen vaak af.
  Moet ik in een restaurant bv €62 euro betalen, dan maak ik er €65 van. Kopje koffie €2,25 wordt €3.
  Het gaat dus om een klein bedrag. Grote fooien van zoveel procent geef ik nooit.

  Beantwoorden
 2. Ik vind het nogal van de prijs afhangen. Als ze voor een kopje koffie al 2,80 vragen en voor een kopje thee ook met een gewoon zakje zonder poespas en geen koekje. Dan vind ik dat al behoorlijk betaald en geef ik geen fooi hoe aardig de bediening ook is. Of afronden naar boven maar soms is dat maar 0,10 en dat staat ook weer zo gierig. Voel me dan altijd wat schuldig. Liever ga ik gewoon naar de toonbank om iets te bestellen of zelf te pakken. Dus liever ergens waar geen bediening is. Het blijft een moeilijk traject

  Beantwoorden
 3. Ik vind de prijzen in de Nederlandse horeca veel te hoog, dus geef ook geen fooien meer!
  Een glaasje cola met een flesje van 200cl voor bijna 3 euro vind ik echt belachelijk!

  Beantwoorden
 4. Ik geef altijd fooi mits ik goed behandeld wordt. 99% is de fooi voor de medewerkers.

  Ik betaal graag extra voor service en een glimlach.

  De bediening waardeert dat zeer en als je vaker terugkomt wordt je als gast verwelkomt met vriendelijkheid.

  Moet ook eerlijk zijn 90% ben ik wel in Brabant en niet in het westen.

  Beantwoorden
 5. Bij een goede bediening geven wij altijd een fooi. De salarissen in de horeca zijn laag. En van gierigheid word je ook niet blijer!

  Beantwoorden
 6. Als de bediening goed is geef ik altijd tussen de 5 en 10% fooi. Behalve bij lage bedragen en de lunch. Wel altijd bij kroegen en diners. Beetje inconsequent, maar voel me er prima bij. Nooit fooi vind ik gierig.

  Beantwoorden
 7. Ik heb in de horeca gewerkt en kreeg zelf veel fooi. Per maand werd mijn salaris omhoog afgerond dus maximaal kreeg ik per maand 9 euro fooi uitbetaalt. Dit is de reden waarom ik zelf niet vaak fooi geef. Ik vind het altijd een moeilijk moment dus laat mijn vriend eigenlijk altijd afrekenen, hij heeft er minder moeite mee.

  Beantwoorden
   • De fooi zal wel verdeeld worden over het hele personeel, dus niet alleen de zichtbaren: de ober, kelner of hoe je ze ook noemt. Denk eens aan de kok, schoonmaakpersoneel, bordenwasser, ook zij zorgen voor een lekker kopje koffie met lekker broodjes.
    Idd zuur als je zelf veel fooi ontvangt, maar dit moet delen, maar nog zuurder als je ook ontzettend hard werkt voor weinig loon, maar wel achter de schermen en helemaal niets vangt.
    Oftewel, wees blij met elke fooi, hou dit apart en ga het investeren, eens kijken hoeveel geld je dan in de tijd kunt verdienen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie