Zo train je jezelf om sneller keuzes te maken

Je staat in de supermarkt. Wat ga je kopen? Voor je is een eindeloze keuze aan opties uitgestald. En jij blijft daar 5 minuten staan. Herkenbaar? Dan kunnen deze tips je helpen.

We leven in een tijd waarin er zoveel mogelijk is. Maar we kunnen niet voor alle opties gaan, dus moeten we keuzes maken.

Wat trek je vandaag aan? Wat ga je eten? Wat koop je wel? Wat koop je niet? Wat is de volgende taak waar je aan begint? Wat wordt de volgende carrièrestap? Gemerkt en ongemerkt kunnen keuzes je veel energie kosten.

Beperk het aanbod

Zelf merk ik dat ook. Ik kon eerst bijvoorbeeld alleen al ontzettend twijfelkonten over wat voor kleding ik zou dragen. Sinds ik mijn kast heb uitgemest is er alleen nog kleding over waar ik blij van word. Dus wat ik ook kies, het is goed. Hoera voor minimalisme!

Maar het grappige is dat ik hier op werkgebied helemaal geen last van heb. Zodra ik de prikkel voelde om graag iets nieuws te ontdekken, heb ik mijn hart gevolgd en ben ik overgestapt. Dat is niet na een week hoor, maar na een half jaar kun je dat vaak wel voor jezelf inschatten. Als je het bij sollicitatiegesprekken maar goed kan uitleggen. ?

Geef jezelf een paar seconden

In de supermarkt wordt het wat lastiger om het aanbod te beperken. Je hebt mensen die alle opties overwegend eindeloos door een supermarkt struinen en je hebt mensen die er heel doelgericht doorheen racen. Zelf hoor ik bij de laatste groep. Toch verzand ik ook weleens in keuzestress. Mensen, wat zijn er een hoop opties.

Mij helpt het om mijzelf een aantal seconden de tijd te geven. Oké, Tom. Welke salade (of lekker gebakje, zoals op de foto ?) gaat het worden? 3. 2. 1. Go! Niet iedereen vindt dat even fijn. Sorry voor het nerveus maken, Titia! ?

Je kan ook een productpoule maken waar je uit kan kiezen. Je hebt dan bijvoorbeeld een aantal producten die jou altijd wel bevallen en hoeft dan niet eindeloos te denken. Je kiest gewoon één van jouw favoriete producten.

Ga uit de denkmodus

Van nature schieten we snel in de denkmodus. En hoe meer je nadenkt, hoe minder je doet. Hmmm, waar zal ik deze week over bloggen? Tijd om die keuzespier een beetje te trainen dus. 3. 2. 1. Go!

En natuurlijk is het verstandig om goed na te denken over bepaalde zaken in het leven. Maar kom op, we hebben het over eten en kleding. Als het je niet bevalt, koop of draag je de volgende keer gewoon iets anders. ?

Simpele dingen leren je ook moeilijke keuzes maken

Het leven bestaat natuurlijk niet alleen maar uit kiezen wat je draagt of eet. Maar doordat je jezelf aan het trainen bent, zal je merken dat wat grotere keuzes je ook beter af zullen gaan. Zoals overstappen naar een andere baan.

Zijn er verkeerde keuzes?

En tja, soms kies je het verkeerde in het leven. Maakt dat iets uit? Nee. Bijna alles is weer op te lossen. Mijn nieuwe motto is: beter verkeerd gekozen, dan niet gekozen. Bevalt iets niet? Dan doe je de volgende keer gewoon weer iets anders. En de ervaring van wat niet het goede was, neem je ook mee!

Ben jij een twijfelaar? Of ben jij goed in het maken van keuzes? Tips en ervaringen zijn welkom.

Foto: Natalia Y via Unsplash

2 gedachten over “Zo train je jezelf om sneller keuzes te maken”

  1. Sommige mensen hebben altijd dezelfde kleren om nooit daar keuzes in te hoeven maken. En je kan ook op een vaste dag in de week hetzelfde eten, zodat je het boodschappenlijstje al klaar hebt liggen. En daar niet van af wijken he snoepdoos ;)
    Een beetje voorbereiding helpt in het maken van keuzes die onder de streep helemaal niet zo belangrijk zijn. Zodat je de mentale ruimte hebt om de keuzes te maken die wel belangrijk zijn, zoals een nieuwe baan.

    Beantwoorden

Plaats een reactie