Zo heb ik mijn financiën ingericht

Geïnspireerd door andere bloggers, deel ik vandaag ook maar weer eens een update van mijn geldsysteem. Wat gebeurt er met mijn financiën zodra mijn salaris wordt gestort? En wat zijn mijn doelen voor de korte termijn?

Geld is fijn. Bezig zijn met geld is mijn hobby. Ik vind het dan ook leuk om er mee te experimenteren. Wat voelt goed en wat niet? Wat zijn de langetermijndoelen en wat zijn de doelen voor de korte termijn?

Mijn ‘geldsysteem’ is daarbij aan verandering onderhevig. Zo deelde ik een paar maanden geleden dat ik stopte met sparen. Ik vond het allemaal wel welletjes en wilde niet zo streng meer voor mezelf zijn. Kunstmatig arm zijn, daar had ik het wel even mee gehad.

Nieuwe spaardoelen

Nu zijn er voor de korte termijn weer nieuwe spaardoelen bijgekomen, waar ik zelf best wel enthousiast van word.

 1. Aan het einde van het jaar komt er een tweedehands (maar voor ons nieuwe) auto. Daar draag ik waarschijnlijk zo’n 4.000 tot 5.000 euro aan bij.
 2. In 2021 mogen we weer extra aflossen op onze hypotheek. In januari willen we daar (deels) gebruik van maken.

Restsparen als oplossing van het spaardilemma

Kortom: er moet weer gespaard worden. Nu kan ik mijzelf natuurlijk klemzetten en zodra mijn salaris er is heel veel naar de spaarrekening boeken. Maar ik wil niet de hele maand nadenken of ik wel duurdere boodschappen kan doen of een extra keer uit eten kan. Ik wil mezelf niet kunstmatige arm maken.

De oplossing voor mijn financiën is restsparen. Ik zal hieronder mijn geldsysteem uitleggen, waarbij ook het voordeel van restsparen duidelijk wordt.

Mijn geldsysteem

 1. 20ste tot 24ste: Payday!
  Mijn salaris wordt gestort. Hoera. Hier word ik blij van, want het brengt me weer wat dichter bij mijn doelen.
 2. 25ste: ingeplande betalingen
  Een dag later worden mijn ingeplande betalingen verwerkt.

  • Er gaat een vast bedrag naar de gezamenlijke rekening. Daar worden onder andere de hypotheek, vereniging van eigenaren, boodschappen, de auto, verzekeringen, energie en de jaarlijkse belastingen van betaald.
  • Er wordt 100 euro overgemaakt naar Meesman. Daar wordt het vervolgens automatisch belegd in wereldwijde indexfondsen. Ik hoef het bedrag alleen over te maken, dat is fijn. Scheelt weer wat denkwerk.
 3. 26ste: restsparen 
  En dan nu waar deze blog om draait, mijn betaalrekening wordt afgeroomd. Alles boven de 750 euro gaat naar mijn spaarrekening.

Het hoeft niet op

Nadat mijn opdracht van de 26ste verwerkt is, blijft er dus 750 euro over op mijn privé betaalrekening. Gedurende de maand worden er nog wat kleine bedragen afgeschreven, voor bijvoorbeeld Spotify en Netflix (toch jammer dat ik geen andere incassodatum kan kiezen). Ook worden de kosten van benzine en het openbaar vervoer, cadeautjes, uit eten en cadeautjes hier van betaald.

Maar het belangrijkste: het hoeft niet op. Mijn doel is om aan de zaken die ik hiervoor beschreef maximaal 200 tot 300 euro per maand uit te geven. Mocht het eens wat meer zijn, dan heb ik geen stress, omdat er nog genoeg op mijn rekening stond.

En nu komt het leuke. Alles wat ik van mijn vorige salaris niet heb opgemaakt, wordt dus elke 26ste van de maand ook weer automatisch afgeroomd. Zo ben je dynamisch aan het sparen, waarbij je ook weleens over je budget heen kan.

Ik word hier in ieder geval blij van en ga het de komende maanden weer eens uitproberen. Spaar jij? En hoe heb jij jouw financiën ingericht?

24 gedachten over “Zo heb ik mijn financiën ingericht”

 1. Ik heb een budget van €300/€350 p.m. voor fun dingen, cadeautjes, uit eten, etc Dit budget is voor mij en 2 kids, die heb ik 4 vd 7dagen. Voor kleding en kapper heb ik een apart budget, ik koop namelijk niet elke maand kleding en ga ook niet elke maand naar de kapper. We gaan niet elke week uit eten of iets, dat scheelt ook al. Ik heb daarnaast een apart benzine budget van €100 p.m. en een apart boodschappenbudget van €250 p.m. Het is wel allemaal zelf opgelegd zeg ik erbij, want ik kan meer uitgeven als ik wil. En heel soms geef ik ook €20 meer uit, maar meestal kom ik wel uit. Maar ik kan niet zeggen dat ik me arm voel of zo doordat ik mezelf die budgetten heb opgelegd.
  Mijn spaargeld schrijf ik over, zodra mijn salaris binnen is, soort van pay yourself first. Ik heb dat bedrag berekend aan de hand vd vaste lasten en de budgetten. Zo is het altijd een realistisch bedrag en hoef ik niet steeds terug over te boeken. Ik werk onregelmatig in de zorg, alles wat ik boven mijn basissalaris verdien met ORT, gaat ook naar de spaarrekening.

  Beantwoorden
 2. Nooit geweten dat bij sommige banken afromen bestaat. Bij de ING kan het niet (of ik kan het niet vinden) en doe ik dat dus zelf. Ook ik vul allerlei potjes net nadat het salaris is gestort en net voor de storting van het volgende salaris, room ik af.

  Beantwoorden
 3. Alles op order geeft finaciele rust hè? Wij hebben een excel bestand die mijn man heeft neergezet die ELKE kost heeft staan. Alle automatische kosten die wij hebben, zoals jullie, gaan automatisch er af of passen zich aan wanneer wij de vak invullen van ons maandelijk salarissen. Dus wij zien altijd hoe ons spaargeld oploopt (of in de min komt) bij het invullen van ons salaris. ALLE kosten staan erop en wij sparen door het jaar voor dingen ook zoals gemeentelijke belasting. Zo komen wij nooit tekort in de eerst helft van het jaar wanneer alle die moeten betaald worden. Ook een bedraag voor pension, noodgeld, verzekering en eventueel een nieuw auto staan daarin. En regel wij hebben altijd gehad … als wij het geld voor iets niet hebben, dan kopen wij het niet. Wat makkelijker als je geen kinderen hebt maar het werkt prima voor ons. Ook belangrijk vind ik is het feit dat we leven nu. Je weet niet wat morgen brengt. Wij zien mensen steeds meer rond ons heen overlijden of zeer beperkt in hun gezondheid worden dermate dat WIJ ouder worden. Het balans tussen verantwoodelijke zorg van ons toekomst en het genieten van het leven is steeds meer een overweging voor ons tegenwoordig. Gelukkig wonen wij Nederlanders in een land met grote welvaart.
  Succes IEDEREEN!!!
  Gr David

  Beantwoorden
  • Klinkt goed, David! En inderdaad. Van berichten van anderen die jong overlijden, word je niet vrolijk. Het is dan de kunst om niet álle spaargewoontes los te laten. Maar de teugels wat laten vieren kan dan wel een goed idee zijn :-).

   Beantwoorden
   • Ik heb het filmpje van de Rabobank inmiddels gezien. Handig, maar ik raad je toch aan om met je spaargeld naar een andere internetbank te gaan. Mochten kwaadwillenden via phishing of andere truukjes toegang krijgen tot je betaalrekening met bijbehorende spaarrekening, dan is je spaargeld weg. Mijn spaargeld op die manier gescheiden houden vind ik prettiger.

    Beantwoorden
    • Goede tip, al ben ik zelf niet zo bang voor phising! Mijn grootste bulk spaargeld heb ik ook niet bij dezelfde bank als mijn betaalrekening. Je kan ook je spaarrekening verbergen in het overzicht.

     Beantwoorden
    • Ik boek al jaren alles boven een bepaald bedrag over naar spaarrekening via Rabobank Internetbankieren middels periodieke overboeking. Apart dat daar tegenwoordig een marketingnaampje aan wordt gehangen. Waarom zou dit onveilig zijn? Ik gebruik geen Rabo App of iets dergelijks.

     Beantwoorden
 4. Ik kende het afromen ook nog niet. Ik maak wel trouw elke maand een paar honderd euro over, dan reken ik zelf uit hoeveel ik kan afromen. Zojuist de aanvraag gedaan bij de Rabo om het saldosparen in werking te zetten. Heel handig, bedankt voor de tip!

  Beantwoorden
   • Ik zit bij de ING en room elke maand handmatig af tot 1000 euro. Werkt prima. Dat gaat in de jaarbuffer, en die gaat aan het einde van elk jaar op.
    Elk jaar een pot opbouwen voor de aflossing van de hypotheek laat ik dan ook van januari tot december lopen om geen vrh te betalen over deze pot.

    Beantwoorden
 5. Ik vind het zo grappig dat ik een blog heb ontdekt waarbij de blogger zich ook “kunstmatig arm” voelt. Wij ervaren precies hetzelfde, mijn vrouw is zzp’er en ik werk in loondienst. We vinden het fijn om nog aparte betaalrekeningen te hebben en samen 1 en/of. Salaris komt binnen op de betaalrekeningen maar wij houden allebei hetzelfde bedrag achter, het surplus gaat naar de en/of. We houden allebei hetzelfde achter omdat we financieel elke maand gelijk willen zijn. Ik weet dat we allebei van de enkele rekeningen vaste bedragen sparen en we sparen nog van de en/of. Maar een dag na ons salaris voelen we ons al wat armer omdat geld naar spaarrekeningen gaat en aan het eind van de maand kopen we soms andere boodschappen ipv geld van de spaarrekening te halen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie