Voor mensen die mij kennen zal het geen verrassing zijn dat ik van zingen houd. Maar het liefst wel instrumentaal. Want ik vind het zo irritant als de originele zanger of zangeres door mij heen blèrt ;-). Hier zijn drie sites waar ik mijn karaoke- en instrumentale versies vandaan haal.

Instrumentaal? Karaoke? Het verschil.
Maar wat is nu eigenlijk een instrumentale versie? Bij een instrumentale of karaoke-versie van een liedje zingt de hoofdzanger of hoofdzangeres niet mee. Jij krijgt dus zelf het podium om een lied te zingen. Bij een karaoke-versie is vaak ook beeld aanwezig, zodat je weet welke woorden je wanneer moet zingen.

Karaoke-versie
De website karaoke-versie heeft veel nummers in haar database. Voordat je een nummer koopt kun je er eerst een stukje van luisteren. Het leuke is dat je de nummers ook een toontje hoger of een toontje lager kunt zetten (wat overigens niet altijd ten goede komt aan de geluidskwaliteit), zodat het voor jou makkelijker is om de tonen te halen. Ook nog goed om te weten: het aanbod op de Nederlandse en internationale website verschilt.

Spotify
Ook op Spotify zijn veel instrumentale versies van nummers te vinden. Hier worden de termen karaoke en instrumentaal door elkaar heen gebruikt. Zoek je dus een nummer op Spotify? Zoek dan op [artiest] [nummer] en typ daarachter “instrumental”. Als je zoekopdracht geen resultaat oplevert kun je het ook nog proberen met “instrumentaal” of “karaoke”.

YouTube
Heb je niet genoeg aan een instrumentale versie en wil je ook graag weten wát je wanneer moet zingen? Dan is het een goed idee om een karaoke-video te zoeken, waarbij op het juiste moment de tekst op het scherm komt. Veel karaoke-nummers staan op YouTube.  Zoek daarbij op de artiest en de titel, inclusief ‘karaoke’. Bijvoorbeeld: “Hello Adele Karaoke”. Je krijgt dan bijvoorbeeld deze video. Je vindt ook veel instrumentale nummers op YouTube door te zoeken op [artiest] [titel] inclusief “instrumental” of “instrumentaal”.

Zangtips
Let wel op, wees zuinig op je stem. Op internet is veel informatie te vinden over stemhygiëne (de manier waarop je met je stem moet omgaan) op de website van de Nederlandse Vereniging van Logopedie en Foniatrie en zangtips op de website van The Vocal Couch.

Fotocredits