Wintertijd: vannacht een uurtje cadeau

Als je naar buiten kijkt dan zie je het wel. Alle bomen maken zich weer klaar voor de winter. Het waait en ook de verwarming staat weer aan. Daarmee verandert er ook weer iets in hoe wij met de tijd omgaan. De klok gaat dit weekend een uur terug. Het is wintertijd.

Wintertijd ezelsbruggetjes

Maar gaat de klok nu vooruit of achteruit? Er zijn al aardig wat ezelsbruggetjes bedacht voor de wintertijd, zoals:

 • Wintertijd lijkt op wint-er-tijd, dus je wint er tijd mee.
 • De temperatuur gaat omlaag, dus ook de klok.
 • Lange broeken, langer slapen. De klok gaat dus terug.

Automatisch of handmatig verzetten?

Dit weekend krijgen we dus een uur cadeau. En wel in de nacht van zaterdag op zondag. Nu houd ik natuurlijk van technologie, dus vind ik het ook wel handig dat mijn telefoon, horloge en laptop de klok vanzelf goed zetten. Maar hoe kun je controleren of ze hun ‘kunstje’ wel hebben gedaan en de tijd klopt?

Ik keek vroeger heel ouderwets naar Teletekst, maar daar staat bij de online versie geen klok meer bij. Een website zoals deze biedt dan ook een uitkomst. En dan zijn er natuurlijk altijd nog de klokjes van de oven, waarvan je dacht: dat instellen van de tijd, hoe moest dat nou ook alweer?

Verzet tegen de zomertijd en wintertijd

Er is de afgelopen jaren steeds meer verzet gekomen tegen de zomer- en wintertijd. Een commissie onderzoekt zelfs vanuit de EU of we het niet moeten afschaffen. Mensen hebben er namelijk last van, hun lichaam moet er aan wennen. En verandering, tja, daar houden de meeste mensen niet van.

Voorlopig lijken de zomer- en wintertijd nog wel even te bestaan. De wintertijd is de standaardtijd. Maar als we toch gaan switchen, welke tijd moeten we dan permanent aanhouden? RTL Nieuws maakte er onderstaande video over.

Wat doe jij met het extra uur?

Het extra uur zet ik heel wijs in. Ik blijf lekker een uurtje langer in mijn bed rotten liggen. Dat kan ik goed gebruiken nu.

Hoe ga jij het extra uur inzetten? En ben jij (net als ik) ook zo’n gevoelig typje dat moet wennen aan de omschakeling van de klok?

Foto: Fabrizio Verrecchia

5 gedachten over “Wintertijd: vannacht een uurtje cadeau”

 1. Wij snappen werkelijk niet wat het ‘probleem’ nu is met die tijd verzetten.
  We doen het al bijna 45 jaar zonder problemen en vinden het wel fijn dat uurtje meer licht.
  Van ons mag het zo blijven.

  Beantwoorden
 2. Ik als it-er heb altijd gelazer met “daylight saving time”. Het kan beter afgeschaft worden vanuit technologie gezien. Voor de rest ben ik geen ochtendmens dus meer licht ‘s avonds is voor mij fijner :) Helaas, nu is het juist eerder donker…

  Beantwoorden

Plaats een reactie