Wat staat ons allemaal te wachten? In ieder geval een hoop verbazing.

Het Coronavirus is gewoon een griepje. Dat is wat ik tot een aantal weken geleden ook dacht. Totdat ik zag wat er gebeurde met Italië en Spanje. De ziekenhuizen stromen vol en de capaciteit in ziekenhuizen is niet genoeg om iedereen te helpen.

Werken vanuit huis…

Een aantal weken geleden had ik ook niet kunnen bedenken dat ik de komende 3 weken vanuit huis zou moeten werken. De eerste dag zijn we doorgekomen met z’n allen. Ik moet toegeven dat het best wel leuk is ook, om zo met elkaar in een videomeeting de week op een andere manier te starten. Maar de gedachte dat ik de komende drie weken zo vanuit huis moet werken, maakt me angstig.

Beurzen in de uitverkoop

Ook de beurzen gaan flink onderuit. Alle winst die ik tot nu toe had is weg en ik sta zelfs in de min. Voor mij geen probleem, want ik beleg voor de lange termijn. Ik verwacht over 20 jaar het geld pas nodig te hebben en dan zullen we toch wel weer zijn opgekrabbeld? De dalende beurzen hebben nu zelfs een positief effect, want met mijn maandelijkse inleg kan ik nu meer aandelen kopen dan normaal.

Lekker nuchter blijven

Dan zijn er nog de mensen die het allemaal wel gezegend vinden. De maatregelen zijn onzin en het is allemaal de schuld van de overheid, want die doen niet genoeg. Lieve mensen, laten we nu gewoon eens luisteren naar wat de deskundigen ons zeggen. Ik kom zo schrikbarend veel bagger tegen op sociale media. Ineens is iedereen epidemioloog.

Als we nu eens stoppen met de wc-rolgrappen of petities, maar starten met onderstaande video van de NOS? Het gaat er niet om hoeveel doden er gaan vallen. Het gaat er niet om of er tijdens een griep meer of minder doden vallen. Het gaat erom dat we ervoor moeten zorgen dat de ziekenhuizen genoeg capaciteit hebben. De verspreiding van het virus vertragen dus. En ja. Dat moet je ook doen als je met beide benen op de grond staat. En dat kunnen we alleen samen. Als iedereen meedoet. #flattenthecurve

ZZP’ers op de barricade

Ook de eerste ZZP’ers staan al op de barricade, want ze willen steun van de overheid. Ook weer verbazing. Hoe kan het dat je als zelfstandige geen buffer hebt? Je mag toch wel verwachten dat je de eerste maanden zonder schrammen kan doorkomen? Daar hoef je echt niet rijk voor te zijn. Het kan wel even duren om zo’n buffer op te bouwen natuurlijk. Dat kost tijd.

Wiebes heeft zijn boodschap dan wellicht wat hard verwoord, maar het is inderdaad wel deels het risico van het vak. Dat zelfstandigen, kleine en grote bedrijven hulp nodig hebben als deze crisis een paar maanden duurt, dat is logisch. Daar moeten inderdaad maatregelen voor komen. Maar het kan toch niet zo zijn dat al na de eerste week de pleuris uitbreekt in je huishoudboekje? De uitzonderingen van de gedwongen ZZP’ers die voor een zeer laag uurtarief werken daargelaten.

Minder vervuiling

Er zit wat mij betreft dan toch wel een positieve kant aan dit hele virus. Er wordt minder gereisd. Dat betekent minder uitstoot door auto’s en vliegtuigen. Kunnen we daardoor toch even genieten van schonere lucht, tijdens de schaarse momenten dat we ons huis kunnen ontvluchten.

En nu? Wat gaat er de komende dagen gebeuren? Zitten we de komende maanden nog binnen met z’n allen of zijn de komende weken genoeg? Ik ben heel benieuwd en hoop dat iedereen verstandige keuzes maakt. Samen kunnen we dit! #blijfbinnen

P.S. Wil je weten wat je moet en kunt doen? Je leest alle adviezen op de website van de RIVM.

4 gedachten over “Wat staat ons allemaal te wachten? In ieder geval een hoop verbazing.”

 1. Tja ik vind het ongelofelijk dat er nog steeds mensen zijn die het allemaal maar onzin vinden.
  Ik vind wel dat we met humor deze tijd door kunnen komen.
  Maar als iedereen zich aan de regels houdt dan komen we wel door deze moeilijke tijd.

  Beantwoorden
 2. Het is een hele bizarre onwerkelijke tijd voor ons allemaal en we zullen ons best moeten doen om hier doorheen te komen en om te zorgen voor elkaar en inderdaad luisteren naar wat de diverse deskundigen vertellen en daarnaar handelen.

  Beantwoorden
 3. Meneer Wiebes lijkt weinig compassie te hebben. Misschien als een adviseur tegen hem daar iets over zegt dan is hij vriendelijk, eerst laat hij je gewoon in de kou staan. Vraag maar aan de aardbevingsslachtoffers.
  En er zijn heel veel ZZPers die dit niet vanuit vrije wil zijn.
  Ja, thuis zitten, het moet maar even. Ik probeer mijn brein te programmeren dat dit een voorproefje is van mijn vroegpensioen, maar het wil nog niet helemaal ;)
  En het is inderdaad iets beter voor het milieu, kijk maar naar dat ene filmpje van Venetie waar de grachten ineens helder zijn.

  Beantwoorden
 4. Ja, er zitten ook positieve kanten aan inderdaad. In Beijing maakten de voormalige gastouders van mijn jongste dochter een foto van de stralend mooie blauwe lucht die ineens goed zichtbaar was geworden.

  Beantwoorden

Plaats een reactie