Waarom ik overstap naar een groene bank

Oh oh. Dacht ik even snel uit te zoeken waarom ik bij mijn bank 0,4% extra rente krijg dan ergens anders. Eerlijke Geldwijzer gaf me het antwoord: de bank krijgt een 1 op het gebied van klimaatverandering en investeert dus vooral in fossiele energie en nauwelijks in duurzame. En ook op het gebied van mensenrechten en bonussen scoort de bank laag. Op zoek naar een groene bank dus.

Over welke bank heb ik het?

Een tijdje geleden stapte ik over naar Knab, vanwege de hoge spaarrente die zij bieden. En ze waren een nieuwe speler met een hippe online omgeving, die ik graag een kans gaf. Maar ik had me blijkbaar eerst wat beter moeten verdiepen in hun investeringsbeleid.

Waar komt die hoge rente vandaan?

 1. Knab kost 5 euro per maand, waarmee je een deel van de hogere spaarrente dus ook zelf betaalt.
 2. Knab is een kleine startende bank die mensen wil aantrekken door een hogere rente te bieden dan de concurrenten.
 3. Het investeringsbeleid dus, dat niet zo groen is. Knab is onderdeel van Aegon en volgt het beleid van haar moedermaatschappij.

Dus over naar een groene bank!

Dus heb ik begin deze maand een rekening aangevraagd bij een groene bank. Niet de groene bank van Gerrit Zalm, maar een echte groene: Triodos. Het voelt nu al goed om daar klant te zijn. Wel merkte ik bij de aanvraagprocedure gelijk al een verschil. Knab is een echte innoverende internetbank. Het openen van een rekening duurde maar één werkdag en binnen enkele dagen kreeg ik mijn pas al opgestuurd.

Groen, maar wel langzaam

Bij Triodos krijg je eerst per post je rekeningnummer opgestuurd en moet je daarna formulieren ondertekenen en weer per post terugsturen. Uiteindelijk heeft het heel wat post en 10 werkdagen geduurd voordat alles aanwezig en geregeld was. Om veiligheid te garanderen, worden alle benodigde onderdelen en info apart verzonden: pincode betaalpas, betaalpas, pincode identifier en de identifier zelf aangetekend. Gelukkig is het aanvraagproces eenmalig, en hoef je niet wekelijks een nieuwe pas of een nieuwe login aan te vragen.

De klantenservice van Triodos is heel betrokken

Omdat ik het aanvraagproces best lang vond duren nam ik contact op met de klantenservice van Triodos. Daar kreeg ik direct iemand aan de lijn, zonder keuzemenu. Degene klonk heel geïnteresseerd en betrokken en dacht actief met me mee. Ik hoefde niet te vragen om met me mee te kijken, dat stelde de medewerker zelf voor.

Bankomgeving Triodos oogt wat gedateerd

Internetbankieren is wel wat gedateerd. Je moet inloggen met een identifier, de omgeving oogt wat verouderd en ook niet alles is op de eerste oogopslag snel te vinden. Gelukkig heeft Triodos ook een (simpele) app, waarmee je op je mobiel of tablet betalingen tot 1.000 euro via een mobiele pincode kan bevestigen. Wat ik wel een minpunt vind is dat je geen lijstje van geplande periodieke overboeking in de app kan inzien en geen periodieke overboeking kan inplannen. Daar is nog wat ruimte voor verbetering!

De spaarrente is 0

En dan nog de spaarrente. Bij Triodos staat de rente op 0%. Een beetje treurig, maar ik heb het er bij nader inzien toch wel voor over als ik weet dat mijn geld niet in vieze fossiele brandstoffen of andere onethische zaken wordt gestopt.

Mooie betaalpas

De betaalpas van Triodos is echt heel mooi! Een groen blaadje. Daarmee ben ik als groene bankklant helemaal in mijn nopjes ;-). haha.

Bij welke bank zit jij? En wat is jouw motivatie om te blijven? Ik ben benieuwd. Verbeter de wereld, begin…

Meer Tips van Tom:

Beeld: Triodos Bank

5 gedachten over “Waarom ik overstap naar een groene bank”

 1. Hey Tom,
  Wat een fantastische stap dat je nu investeert in een betere toekomst voor iedereen! Ikzelf heb al jaren een spaarrekening van Triodos en ook een betaalrekening, maar doordat ik te lui was om alles om te zetten, bleef de betaalrekening steeds ongebruikt. Door jouw inspirerende blog heb ik nu direct de stap genomen om mijn salaris voortaan op die Triodos betaalrekening te laten storten, dus dan moet ik wel over! Voortaan ga ik ook het groene blaadje gebruiken, dank voor je duwtje in de juiste richting met je blog!
  Gaat je volgende blog toevallig over hoe je alle rekeningen uit het adresboek over krijgt naar de nieuwe rekening? ;)
  Groeten,
  Daphne

  Beantwoorden
  • Hey Daphne!

   Dank voor je enthousiaste reactie. Super dat je de betaalrekening van Triodos nu ook serieus gaat gebruiken.

   Het adresboek moet je helaas per stuk overzetten. Daarvoor kun je het beste twee vensters of tabbladen openen en bij allebei je banken inloggen.

   Veel succes!! :)

   Groetjes Tom

   Beantwoorden
 2. Wat leuk om je ervaringen te lezen! Hier ook een hele tevreden opstappen. En ja, de klantvriendelijkheid van de telefonische ondersteuning is echt een wereld van verschil…

  Beantwoorden
  • Thanks voor je reactie, Mariimma! Fijn dat jij ook tevreden bent :-). Het fijn dat je geen keuzemenu krijgt is al heel prettig.

   Beantwoorden

Plaats een reactie