Waarom ik geen goedkope blikken tomaat meer koop

Als pastaliefhebbers gaan er in huize Tomas en Tom heel wat blikken tomaat doorheen. Meestal kiezen we gewoon het goedkoopste blik tomaten, ik geloof dat het een paar dubbeltjes kost, en maken daar een lekkere saus van. We maken de goedkope voorraad nog op en stappen dan over op een wat duurder alternatief. Waarom? Je leest het in dit blog.

Eigenlijk was het al te mooi om waar te zijn. Gepelde tomaat uit Italië in blik voor maar 45 cent. Daar moet de boer van betaald worden, degene die de tomaten plukt, het vervoer naar Nederland en de supermarkt wil er natuurlijk ook iets aan verdienen. Toch dacht ik: het zal wel meevallen.

Slavenarbeid in Italië

Totdat de Keuringsdienst van Waarde de blikken tomaat onderzocht. Hoe kan het dat prijzen zo verschillen van elkaar? Het antwoord is niet echt leuk. Vele migranten worden in Italië uitgebuit en moeten in de felle zon tomaten plukken.

De migranten krijgen een dagloon van een paar euro, waarvan ze ook een buitenproportioneel deel moeten afstaan om een lunch te kopen van de boer. Daarnaast slapen de arbeiders vaak in schuren op de grond en houden ze dus maar heel weinig over van het werk dat ze moeten doen. Oei, daar gaat het romantische beeld van het heerlijke blikje tomaat uit het beeldschone Italië… Nou, die pasta smaakt nu toch ineens héél anders.

Welke blikken tomaat mag je dan wel kopen?

Dat het ook anders kan, kwam ook in de uitzending van de Keuringsdienst aan bod. Bij producent Mutti bijvoorbeeld (waarbij de blikjes 2 tot 2,5 keer zoveel kosten), werkten helemaal geen mensen op het land. Daar worden de tomaten door een machine geoogst. De eigenaar van Mutti vertelde ook dat voor de prijs waarvoor zij hun product leveren, je niet voor een menselijke prijs arbeiders kan inhuren. Ik kocht weleens vaker Mutti als er iemand bij ons kwam eten en ik moet je zeggen: naast dat de tomaten slaafvrij zijn, zijn ze ook nog eens een stuk smaakvoller.

Doorbreek jij de keten van slavernij?

Door alleen voor de goedkoopste producten te kiezen, werk je indirect mee aan het in stand houden van de slavernij. Daar word ik niet echt vrolijk van… Het programma Gefileerd besteedde eerder ook al aandacht aan de schaduwkant van goedkope rijst, kip, garnalen en vis. Bij alle producten was de conclusie dat de mensen onder zeer slechte omstandigheden werken en daarnaast eigenlijk geen leven hebben.

Financiële vrijheid gaat voor mij niet over zo goedkoop mogelijk boodschappen doen

Op diverse blogs en op Instagram zie ik regelmatig bonnetjes voorbij komen, waar mensen zo weinig mogelijk willen uitgeven aan boodschappen. Inmiddels weet ik dat dit iemand anders voor dit soort goedkope producten de prijs betaalt. Daar wil ik niet langer aan meedoen.

Geld besparen vind ik natuurlijk nog fijn, maar na het zien van deze afleveringen kan ik niet meer doen alsof ik niet weet waardoor deze producten zo goedkoop zijn… Als dat betekent dat we maandelijks een paar tientjes extra uitgeven aan boodschappen, dan is dat maar zo. Smaakt het allemaal een stuk lekkerder van, vind ik.

Hoe zit dat met jouw boodschappen? Kies jij vaak het goedkoopste product, of ben jij een macrobiotische eter? :)

Foto: Alex Ghizila via Unsplash

12 gedachten over “Waarom ik geen goedkope blikken tomaat meer koop”

  1. Inderdaad Tom, dat geldt ook voor chocola en koffie en nog veel meer producten..helemaal mee eens…en eigenlijk is het nog beter om producten dicht bij huis te kopen…

    Beantwoorden
    • Goed stuk en ben het er helemaal mee eens. Naast levensmiddelen geldt dit ook voor kleding en spullen. Daar zijn ook duurzame(re) opties voor en deze kosten inderdaad meer geld, maar ik wil niet meewerken aan slavernij, kinderarbeid, chemische stoffen in het milieu, etc.

      Beantwoorden
  2. Helemaal mee eens Tom en je kunt de saus ook zelf maken van verse tomaten die in de buurt te koop zijn. Zoveel werk is het niet en als de tomaten goedkoop zijn kun je ze ook invriezen om daar later een grote hoeveelheid pastasaus met heerlijke verse kruiden van te maken die je bewaart in potten.

    Beantwoorden
    • Nee, kan niet van verse tomaten.
      Tenzij ze uit Spanje of Italië dus uit de ZON komen. De KAS-tomaten die htl als vers worden verkocht zijn smakeloos en totaal ongeschikt.
      Voor pastasaus en soep heb ik veel uitgeprobeerd maar kom steeds op blik uit. Mutti of Petti, ontloopt elkaar weinig, allebei top.

      Beantwoorden
  3. Ik sluit me hier ook bij aan. Dat is zuinigheid ten koste van iemand anders! Ik ben blij dat iemand hier eens aandacht aan durft te geven.

    Beantwoorden
  4. Het klinkt als de gedwongen winkelnering in veengraverij rond mijn woonplaats, waarbij mensonterende omstandigheden de welvaart opleverden waar de duurde en chiquere dorpen uit onze omgeving zijn onstaan. Vreselijk, iets waar we ons nu voor schamen en dat we hier niet meer willen en dus ook niet moeten willen voor andere landen.

    Beantwoorden
  5. Eens met diegenen die pleiten voor het kopen van ‘echte’ tomaten die in eigen omgeving zijn verbouwd om je saus mee te maken. Daarmee steun je deze boeren en weet je dat dit soort uitbuiting niet heeft plaatsgevonden. Althans… Geen blikken, want niet duurzaam. Ik koop zoveel mogelijk biologisch geteelde producten, w.o. tomaten. Of bijv. deze saus van AH waarvan gezegd wordt dat deze ook wordt gecontroleerd e.d. https://www.ah.nl/producten/product/wi416658/ah-biologisch-pastasaus-basillicum
    Nadeel is dat daar al andere producten in zijn verwerkt.
    Of bijv. https://www.ah.nl/producten/product/wi207510/ah-biologisch-gepeld-tomaten-in-tomatensaus
    Of bij de Natuurwinkel: https://www.gezondheidaanhuis.nl/nl/product/55207/Pomodori-Pelati-La-Bio-Idea-400-gram

    Beantwoorden
  6. Ik koop in de tomatentijd een of meer kistjes tomaten, maak een lekkere tomatensaus, vries een gedeelte in en weck het andere gedeelte. Blik tomaten smaken blikkerig, vind ik.
    Ik vraag me bij goedkope producten altijd af wie het gelag betaald!

    Beantwoorden
  7. Hi Tom, ook ik ben het helemaal met je eens, wij kopen die blikken tomaat ook al jaren niet meer. Je hebt besparen en besparen. Op goede voeding (op alle fronten) moet je niet willen besparen. Ik geef daar ook gewoon mijn geld aan uit. En ik koop dan weer nooit iets bij de Action; heb daar niets nodig, is geproduceerd in verre landen onder slechte omstandigheden. Daar bespaar ik dan liever op. Scheelt me ook een huis vol troep!

    Beantwoorden
  8. Ik had de aflevering ook gezien (is al even geleden), en let er nu ook zelf een beetje op.
    “Inmiddels weet ik dat dit iemand anders voor dit soort goedkope producten de prijs betaalt” – dit hoeft niet persé zo te zijn. Kijk maar even de aflevering over Macarons, ook van de KVW :)

    Beantwoorden
  9. En uiteindelijk zitten we via ETF’s/trackers & beleggingsfondsen (onbewust) allemaal in dit soort bedrijven en willen we mooie/hoge rendementen… Het is wat dat betreft een lastige discussie! Mooi programma KVW, het zet de kijkers flink aan het denken.

    Beantwoorden

Plaats een reactie