Waarom ik als minimalist toch de nieuwste iPhone kocht

Trots leg ik mijn nieuwe telefoon op tafel. “Hè? Heb jij een nieuwe iPhone? Niet echt iets voor een minimalist…” Ook al is het op een leuke manier plagerig bedoeld, ik vind het toch een beetje irritant als ik met dit soort uitspraken geconfronteerd word. Daarom een blog over minimalisme. Wat betekent minimalisme voor mij?

Een lege woonkamer. In de hoek staat een plant, ernaast ligt een kussen om op te chillen. Een bank ontbreekt en de keuken is helemaal leeg. Veel mensen denken dat dit het echte minimalisme is. En ja, als je daarvoor kiest dan kun je het inderdaad zo aanpakken. Maar dat is wel een extreme vorm als je het mij vraagt.

Alleen wat je nodig hebt of gebruikt

Het zal je niet verrassen dat mijn vorm van minimalisme samenhangt met een financieel bewustzijn. Dat betekent dus niet dat ik rondloop met een oude telefoon of een enorm trage laptop, om zoveel mogelijk geld te kunnen sparen. In tegendeel zelfs. Ik zorg ervoor dat de spullen die ik dagelijks gebruik van goede kwaliteit zijn. Daar staat vaak wel tegenover dat er een hoger prijskaartje aan hangt. Dat vind ik niet erg, want als ik iets dagelijks gebruik dan is dat de moeite waard.

Te zuinig geweest

Mijn ‘domme’ actie van vorig jaar bewijst maar weer dat ik eraan moet vasthouden om niet te bezuinigen op spullen die ik vaak gebruik. Zo dacht ik slim te zijn door een goedkopere telefoon te kopen. Na een paar weken was ik toch teleurgesteld en gefrustreerd. Overal moest je weer aparte apps voor installeren, ik kon niet makkelijk samenwerken met mijn iPad en Macbook. Het was omslachtig. Shit. En ik wilde het goedkopere merk zo graag een kans geven…

Dus toen kwam daar toch die nieuwe iPhone

Toen dacht ik: oké Tom, goed geprobeerd maar dit werkt dus niet voor jou. Ga je je dan aan de telefoon vasthouden, omdat je nu eenmaal die keuze hebt gemaakt. Of ga je toch voor wat beter bij je past? Ik ging voor het laatste en kocht toch de iPhone 11 Pro. Dat mag, omdat ik hem elke dag een aantal keer gebruik. Ik geniet nog dagelijks van zo’n snelle telefoon, de geweldige camera en van het mooie scherm. De andere telefoon heb ik weer verkocht, zodat ik die kwijt ben. Wel zonde natuurlijk, maar ik heb ervan geleerd.

Niet altijd minimalist geweest

Ik ben niet altijd zo geweest dat ik alleen spullen koop die ik vaak gebruik. Tot een paar jaar geleden kocht ik altijd nog de nieuwste gadgets. Later ben ik steeds meer afscheid gaan nemen van spullen die ik had. Een blender die ongebruikt in de kast stond is tijdens ontspulrondes weggegaan. Toen ik het kocht was ik er blij mee en dacht ik dat ik het ding vaak zou gebruiken. Helaas was dat niet het geval. Het ontspullen kost wel tijd en is een proces dat je vaak meerdere keren herhaalt. Dat is niet erg, want je hebt al je bezittingen ook niet in één keer om je heen verzameld.

Wat koop ik als minimalist dan niet meer?

Wat ik niet meer vaak koop zijn kleding en schoenen. Er komt alleen iets bij ter vervanging van iets dat versleten is. Dan bestel ik iets nieuws en gaat er iets anders uit. Dat geeft ruimte en rust en zo zorg je ervoor dat je alles wat je in je kledingkast vindt ook aan kan trekken :-). Ook zoiets als een rijstkoker zou ik nu niet meer kopen.

Natuurlijk ben ik nog wel in ontwikkeling en ben ik nog geen volleerd minimalist. Ik leer elke dag bij en laat me inspireren door bijvoorbeeld de Tiny House beweging en Matt D’Avella.

Hoe ga jij om met spullen? Investeer je ook graag in weinig spullen met een topkwaliteit of kies je voor goedkopere opties?

16 gedachten over “Waarom ik als minimalist toch de nieuwste iPhone kocht”

 1. Een iPhone vind ik te duur, maar ik snap wel wat je bedoelt dat minimalisme niet perse betekent dat je in een wit huis woont zonder meubels. Bij mij is het vooral me afvragen of ik iets echt nodig heb. En meestal blijkt het antwoord ‘Nee,’ te zijn, wat soms overigens best balen is…

  Beantwoorden
  • Ik heb ook een iphone, ipad en macbook, precies om de reden die Tom ook noemt, het is kwaliteit en het werkt allemaal goed samen. Groot voordeel vind ik ook dat ik die apparaten kan gebruiken zonder verplicht Google account. Het is inderdaad wel heel duur en ik hoef niet zo nodig de nieuwste modellen te hebben, daarom koop ik refurbished apple apparaten. Dat is veel goedkoper.

   Beantwoorden
 2. Er zijn veel apparaten die ik óf weg gedaan heb, óf niet vervangen heb nadat ze stuk gegaan waren.
  Ik heb de volgende elektrische apparaten niet meer:
  -strijkijzer
  -tostiapparaat
  -broodrooster
  -vaatwasser
  -magnetron
  -elektrisch mes
  -citruspers
  -waterkoker
  -Senseo apparaat
  -koffiezetapparaat
  -wafelijzer
  -ijsmachine
  -DVD-speler
  -zonnehemel
  -laser ontharingsapparaat
  -draagbare radio/CD speler
  Verder heb ik een keer meegedaan aan de opruim-challenge in januari. Toen is er echt heel veel de deur uit gegaan.
  Tegenwoordig doe ik af en toe een rondje door het huis. Ik weet dat uit het zicht (op zolder achter de schuifdeurtjes) écht alleen maar spullen liggen die ik wil houden zoals fotoboeken van de kinderen, koffers enz. Daar hoef ik dus niet meer te kijken. Soms doe ik nog iets weg wat in een eerdere ronde mocht blijven en soms is er toch weer iets “binnengeslopen”…
  Mijn luxe vind ik toch wel mijn elektrische fiets (die ik overigens gekregen heb van mijn moeder) en de wasdroger (omdat ik zowel binnen als buiten geen droogruimte heb).

  Beantwoorden
 3. Ik ga voor goede prijs- kwaliteit, met een lichte voorkeur voor kwaliteit. Ik zou nooit de duurste telefoon kopen, maar wel als het vlaggenschip in de aanbieding is. De huidige topmodellen kosten zo meer dan 1000 euro, belachelijk gewoon.
  Met kleding koop ik (de iets goedkopere) merkkleding. Esprit is bijvoorbeeld een merk dat ik veel heb. En net zoals jij, koop ik pas iets als er iets uit moet. Wat zijn jouw favoriete merken?

  Beantwoorden
  • Ik hoor je. Wij kopen ook meestal merkkleding. Mijn ervaring is dat de top merken zijn die artikelen dat je heel lang mee kan doen want het is kwaliteit en versleept heel langzaam. Ik heb trouwens een Boss jas dat ik in 2002 gekocht in Berlijn toen ik eerste naar Nederland kwam wonen. Ik heb hem nog en hij is nog steeds mooi. Oh en favorieten? Boss, Mussimo duti (die eigenlijk niet heel duur is maar wel mooie spul), G-Star R, Timmy H, ed.

   Beantwoorden
  • Mijn favoriete merk is Scotch & Soda. Ik probeer waar mogelijk wel voor duurzame kleding te kiezen. Voor spijkerbroeken heb ik nu bijvoorbeeld Kuyichi (https://kuyichi.com). Kost wat, maar wel fijn om te weten dat kleding onder prettige omstandigheden zijn gemaakt.

   Beantwoorden
 4. Haha… ik ken het, maar heb ook al jaren een iPad en een iPhone. Mensen snappen dat juist weer niet omdat we verder zuinig zijn, maar inderdaad alleen dingen kopen die we nodig hebben en gebruiken en dan dus ook goed moeten zijn en dat is een iPhone nou eenmaal.
  Wel heb ik een iPhone 8 die ik twee jaar jaar geleden heb gekocht, maar mijn iPhones gaan altijd minstens 5 jaar mee net als de iPad, dit is nu een iPad Pro 12.9 is die gelijk de laptop vervangt.
  Kleding kopen we ook alleen maar als er iets versleten is, onlangs een paar nieuwe Skechers wandelschoenen gekocht kan ik weer een paar jaar voorruit ;-)

  Beantwoorden
 5. Hoi Tom en allen – Heel interessant deze post (alle trouwens) en het brengt me weer terug naar het feit dat ik ook minimalisme aantrekkelijk vind. De opruiming challenge is er nog want ik maak weinig vooruitgang wat dat betreft. Eerlijk gezegd, het lijkt als allemaal te veel dat ik wil doen en dus een berg dat ik nooit de eerste stap neem om de hellende vlak te beklimmen. Recentelijk door een kamer of lade of kast te kiezen per dag of week lijkt meer succes op te leveren. Ik ben steeds meer milieubewust om mijn afdruk op deze aarde te verminderen. Maar de grootste deel om te minimaliseren is om druk in me hoofd te dampen en meer overzicht te houden. Jouw (Tom) eigen type van minimalisme kan ik mezelf erg in vinden. Dank voor het delen en alle rest hier voor de meningen en ervaringen die jullie geven.
  Gr Dave

  Beantwoorden
 6. Mijn iphone is ook traag, iPhone 5S, ik zit ook na te denken over een iPhone 11 pro, staat op mijn verlanglijstje. Maar ja zo zuinig als ik ben werk ik nog steeds op mijn iMac uit 2009 (al 11 jaar lang elke dag gebruikt), hij begint wat meer te ratelen en is (erg) traag. Maar toch werkt het nog wel allemaal. Ik begrijp het volkomen dat je beter wat meer geld kan uitgeven voor goede spullen.

  Beantwoorden
  • Ik ben een echt maximalist. In gedachten niet hoor. Hier iPhone XR, iPad 2019, iMac uit 2010, kind en man delen een Macbook. Verder heeeeeeel veel boeken, tijdschriften en crea spullen. Ach, mini of maxi, als je zelf maar gelukkig bent/wordt van je keuzes ;)

   Beantwoorden
 7. Minimalise is iets persoonlijks. Je kan bijvoorbeeld een rugzak kopen voor een paar centen, waarschijnlijk moet je dan vaker een nieuwe kopen. Een keer een groot bedrag neerleggen kwaliteit kan prima als minimalist! Ik zou wel willen weten waar het grote handboek met regels voor minimalisme is! Volgens mij vullen we dat allemaal zelf in en is dat voor iedereen net weer even anders, maar daarom niet minder ‘goed’. Dus Tom… geniet van je mooie nieuwe aankoop!!

  Beantwoorden

Plaats een reactie