Focus is mooi, maar waar moet ik ‘m leggen?

Van vele wijze mensen lees ik dat focus het keyword is. Naast mijn vaste baan heb ik twee hobby’s. Dat is deze website, Tips van Tom, maar ik zing ook graag. Vorig jaar speelde ik de hoofdrol in Urinetown, wat ontzettend gaaf was. Ik had alleen niet elke week zin om te repeteren en in alles wat erbij kwam kijken. Daarom besloot ik om dit jaar niet mee te doen aan de nieuwe productie van mijn stichting.


Totdat ik gisteren een workshop tekst- en liedinterpretatie volgde. De aanwijzingen van de regisseur hebben me weer een stuk verder geholpen. En ik moet je eerlijk zeggen dat ik bij het zingen van een nummer nog nooit de emoties zo gevoeld heb en dat ik bij het toch al dramatische nummer (Lege stoelen, lege tafels uit Les Miserables) mijn eigen tranen in bedwang moest houden en ik me bij een slokje water na het zingen bijna verslikte. Ook van mijn collega’s was ik onder de indruk. Oef, wat is theater toch mooi. Wat is zingen gaaf! En wat krijg ik er energie van!

De hele week naar schermen turen

Dus ja. Daar begon de twijfel. Want ik had besloten om niet met een musical mee te doen en me 100% te focussen op Tips van Tom. Maarja. Op mijn werk zit ik ook al de hele dag op m’n gat achter de computer. En dat zou ik met 100% focus op deze site dan dus ook nog eens thuis doen. Ik denk dat het goed is om naast je baan iets heel anders als hobby te doen. En dat is in mijn geval dus niet de hele week naar schermen turen.

Auditie doen of niet? Waar leg ik de focus?

Daar is het dilemma. Zal ik auditie doen? Of niet? En dat terwijl ik de knoop eigenlijk al had doorgehakt. Ik geef mezelf nog even de tijd om er over na te denken. Focussen op één doel is goed. Maar variatie in het leven vind ik toch ook wel belangrijk. Dus waarschijnlijk kom ik toch tot de conclusie dat ik wel mee ga doen.

Never a dull moment

Zucht. In mijn hoofd is het never a dull moment. Haha. Ik ben benieuwd naar of ik volgende week het auditieformulier heb ingevuld… Wat zou jij doen als je in mijn schoenen stond? En herken je het dilemma?

Foto: Anton van Daal

8 Reacties

 1. Ik heb even in mijn glazen bol gekeken Tom! En wat denk je? Ik zag dat je ‘m toch gewoon zat in te vullen hoor, dat formulier! 😂 X

 2. Vraag jezelf af: is wat het kost (energie, tijd, logistieke problemen) groter of kleiner dan wat het oplevert (verrijking, plezier, diversiteit, leerervaring).
  En: wat zou je je beste vriend(in) aanraden als die met dit dilemma bij je kwam?

  Tip terug: Ben de laatste tijd bezig met de Buffett-list, het stellen van prioriteiten en je daar op focussen: https://www.lifehack.org/608970/warren-buffett-says-most-people-end-up-being-average-because-they-dont-keep-this-list
  in combinatie met de lepel-theorie die ook werkt als je niet chronisch ziek bent: https://butyoudontlooksick.com/articles/written-by-christine/the-spoon-theory/
  Mijn strategie: maak een lijst van de vijf dingen waar ik me dit jaar op wil richten en kies vervolgens per dag of week hoeveel lepels ik per ding wil en kan besteden.
  Het is nog een work in progress. Maar het voelt goed om er op die manier mee bezig te zijn.

 3. Jaaaa doen Tom! Je kan zo goed zingen en spelen. Lekker van genieten naast het turen op je schermen. Als je het echt wilt. Dan vind je die balans wel ;) ben ik ook aan het vinden nu met HBO studie, werk, koor en yoga. Wisseling en je passies volgen is voor mijn idee ook erg belangrijk ;)

 4. Niet doen Tom, de vorige productie heeft jou (en je omgeving) zoveel energie gekost… doe het jezelf niet nog een keer aan!

  • Tom
   Tom

   27/10/2017 op 18:17

   Haha, dat is waar. Maar heeft me ook veel goeds/moois gebracht hoor. Het is wel zo dat deze productie één jaar repetitietijd heeft en niet een half jaar. Dat scheelt al!

   Groetjes Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2019 Tips van Tom

Thema door Anders NorénOmhoog ↑

Lees meer:
Dit gebeurt er met jouw plastic afval
Afstand meten zonder telefoon of sporthorloge
7 websites voor een talig 2016
Sluiten