Dat wij Nederlanders ervan houden om met geld bezig te zijn, is inmiddels duidelijk. Niet voor niets worden blogs over geldzaken veel bezocht. Ook de Publieke Omroep haakt hier op in met een nieuw tv-programma: Waar doen ze het van?
In dit nieuwe tv-programma worden een half jaar lang vier gezinnen gevolgd in hun dagelijks leven. Wat komt er maandelijks aan geld binnen en wat gaat er uit? We kunnen ook ‘live’ meekijken terwijl de sterk uiteenlopende gezinnen door hun bankrekening scrollen. Hierop zijn wel de namen van de supermarkten en webwinkels gesimplificeerd (zoals: Supermarkt en Online warenhuis), want ja de NPO mag natuurlijk geen reclame maken :-).
De verschillende gezinnen
Een inkijkje in financiën is natuurlijk leuk, maar ik voel me tijdens het kijken van dit programma ook vaak wel ongemakkelijk. Zo is er een ondernemer die 130.000 euro per maand verdient. Wat een geld, hè? Wel ontzettend knap is dat hij naar Nederland is gekomen als vluchteling, er thuis weinig geld was en hij zichzelf omhoog heeft gewerkt. Respect.
Aan de andere kant is er een gezin dat moet rondkomen van 300 euro per maand en hoopt dat ze in de schuldsanering terecht gaan komen. Van dit gezin moest het huis gedwongen verkocht worden, omdat het zeven maanden lang niet goed was gegaan met het afschrijven van het maandelijkse hypotheekbedrag. Dat geld was ondertussen al uitgegeven aan andere zaken. Oeps. Goed je facturen en bankrekening blijven checken dus.
Wat dan niet meehelpt is dat een groot deel van het weekbudget van 75 euro opgaat aan roken en er 7 katten in huis rondlopen, die natuurlijk ook de nodige kosten met zich meebrengen. Het is natuurlijk niet aan mij om te oordelen en ik weet dat die mensen ontzettend hun best doen, maar ik vind het pijnlijk om te zien.
Weeffouten in ons belastingstelsel
Daarnaast hebben we nog een alleenstaande moeder die samenwoont met haar dochter en € 1.750 per maand met haar baan in de zorg verdient. Door daarnaast nog een extra client te helpen als zzp’er, wordt ze eigenlijk gestraft omdat ze er daardoor zelfs qua koopkracht op achteruit gaat. Vreemd, want extra werken moet natuurlijk altijd beloond worden.
Gezin met 7 kinderen
Dit programma wordt gemaakt door de EO, wat duidelijk wordt bij het volgen van een gezin met 7 kinderen. Vader werkt voor een telecombedrijf en verdient hiermee 4.500 euro netto per maand. Moeder wilde eigenlijk een carrière en goedbetaalde baan, maar deze hoeveelheid kinderen is haar ‘overkomen’. Wat ik dan wel jammer vind, want waarom moet de moeder altijd voor de kinderen zorgen?
Ik vind het oprecht knap hoe het gezin van dit salaris met zoveel kinderen kan rondkomen. En een topjob van de moeder dat ze alle kinderen elke dag op de rit kan houden. Wat een planning… Ik zou echt niet met haar willen ruilen. Zij verdient een dikke pluim!
Thema-uitzendingen
Wat ik leuk vind aan Waar doen ze het van? is dat de afleveringen zijn ingedeeld in verschillende thema’s. Dat maakt het vergelijken van de gezinnen, inkomens en leefgewoontes extra duidelijk. De eerste aflevering begint met boodschappen, gevolgd door verjaardagen, kerst vieren, hobby’s, grote veranderingen en een afsluitende aflevering.
Volg jij Waar doen ze het van ook? Het is tot en met 28 oktober elke woensdag te zien. Eerdere uitzendingen kun je terugkijken op NPO gemist.
Ik vind het ook een interessant programma! Het is boeiend om te zien welke keuzes mensen maken. De alleenstaande moeder vraagt bijvoorbeeld maar 50 euro kostgeld van haar studerende dochter, terwijl ze zelf duidelijk geld te kort komt. Dat zou ik anders doen en het kostgeld verhogen.
Het gezin dat moet rondkomen van 300 euro per maand, heeft verbazend genoeg 7 katten en ze nemen er ook nog vissen bij. Uit hun weekbudget kopen ze een nieuw aquarium en daarnaast ook rookwaar! Ik zou denken: weg met een deel van de katten en vooral geen huisdieren er bij! Hopelijk helpt voor hen het regelmatig checken van hun uitgaven, zodat ze na de schuldsanering waar ze graag in willen, niet opnieuw in de problemen komen
Ik vind het vooral stuitend om te zien hoe de dochter haar moeder in de stress laat zitten door zo weinig bij te dragen. Terwijl ze zelf wel een goed inkomen heeft uit bijbaan en studiefinanciering. Na deze aflevering zou ze maar liefst €25! extra bijdragen ?en de moeder voelt zich nog schuldig omdat ze haar dochter vroeger niet kon bieden wat anderen uit de familie wel konden aan hun kinderen en heeft een blinde vlek op dat gebied. De dochter geeft openlijk toe nog thuis te wonen omdat dit zo goedkoop is. Dan doet dat gezin met 7 kinderen het beter door van de oudste te vragen 20% van zijn inkomen bij te dragen.
Het gezin dat hoopt op schuldsanering kan duidelijk niet met geld omgaan. Ze gingen direct voor een nieuwe droger, terwijl ze ook een 2e handse hadden kunnen kopen en een reserve potje aanleggen. Vervolgens miepen dat het anti luizenmiddel zo duur is. Maar de bewindvoerder laat daar ook een kans liggen om ze wijzer te maken. Ik vermoed dat deze mensen ook na de schuldsanering moeite zullen houden om rond te komen omdat ze minder slimme beslissingen blijven nemen.
Verder een leuk programma dat ik bekijk met mijn puber. Voor hem ook een eyeopener hoe hard je moet werken om heel veel geld te blijven verdienen. Hij vond dat de rijke meneer minder zou kunnen werken, de helft minder inkomen was ook heel rijk ?
Heerlijk programma om te zien en vooral de keuzes die gemaakt worden door de verschillende gezinnen.
Het had mooi geweest als het programma ook hulp had geboden aan de gezinnen en wellicht juist elkaar koppelen om ideeen etc uit te wisselen.
Leuk programma om te zien. En 265.000 euro op de bank hebben is toch wel heel veel. Bij nlziet kan je vooruitkijken, dat doen wij dan ook. En ik herken mij in die mw. die extra werkt in de zorg en netto erg achteruitgaat. Ik kwam daar jaren geleden al achter en ging ook in koopkracht erop achteruit. Dus sindsdien werk ik niet meer alleen maar minder. Werken loont nog steeds niet voor de gewone man, mits je natuurlijk een goed betaalde baan heb waar een gezin van 7 kinderen mee rond kan komen.
Ik vind dit ook erg interessant om naar te kijken. Ik was voorheen ook heel snel met oordelen maar dat heb ik wel afgeleerd. Wat me wel even van het hart moet is het gezin met de 7 kinderen. De 2 meiden waren jarig en even kort gezegd was er geen geld voor een feestje. En toen dacht ik huh hoe dan? Er wordt toch ook 1000 euro gespaard zag ik net voorbij komen? Ja, later zag ik het weer staan en ze zeiden het zelf ook nog; we hebben wel 1000 gespaard! Toen had ik zoiets van; oke…als je nu elke maand daar een klein beetje van in een apart potje stopt, dan kun je wel een kinderfeestje houden. En hoezo moet je altijd maar weg met feestjes? Ik heb heel veel feestjes “gewoon thuis” gehouden en elk kind vond het geweldig om te gaan snoep happen, lekker knutselen, even met een bakje chips een leuke film zien en nog een potje voetballen of karaoke! Het hoeft echt niet veel geld te kosten…dat vond ik dan wel weer sneu.
Dat werd wel uitgelegd. Na ontevreden reacties van kinderen die waren uitgenodigd, hebben ze besloten om het niet meer te doen. En ik zag een pot waarin geld werd gespaard om met z’n allen een uitje te doen.
Dan heb ik dat niet goed meegekregen. Ik dacht dat het gewoon te duur voor ze werd. Die pot met geld heb ik gezien ja, leuk idee.
Ik volg dit gezin op Instagram en zij doen meer uitjes in bijvoorbeeld de zomervakantie dan ik in een heel jaar, haha!
Voor een kind is het wel moeilijk als het overal uitgenodigd wordt op feestjes en je kunt zelf geen feestje geven. Ik heb het gevoel dat het geen kwestie van geld is bij dit gezin, maar meer van geen zin in hebben. Je hoeft echt geen 7 feestjes per jaar te geven. Vanaf 5 jaar is mooi en op het middelbaar willen ze al niet meer. Tip voor feestjes thuis is Bingo met kleine prijsjes. Vinden ze echt leuk!
Ik ken dit programma nog niet. Meteen even kijken!
Volgende keer een aflevering met Tom en Tomas. Ben benieuwd wie dat zijn.
Hahaha, wie weet! ;)
Het grote gezin is niet christelijk en alleen de eerste was haar ‘overkomen’. Heb haar op insta opgezocht en naar mijn idee hebben ze bewust voor een groot gezin gekozen. Die eerste zin over het grote gezin komt wel wat denigrerend over. Verder leuk stukje en leuk programma.
Nou, dat grote gezin heeft het zogenaamd moeilijk om rond te komen, maar motorrijbewijs+ motor+ pak voor moeders is geen enkel probleem. Ik zou van dat geld elk kind zijn eigen verjaardag laten vieren.
Respect voor de alleenstaande moeder!
Familie de Vrind doet er alles aan om gratis uit de schulden te geraken..