Sinds kort is het mogelijk om Spotify gratis te beluisteren op je smartphone en tablet. Super handig en leuk, maar er zijn meer handige mogelijkheden. Vijf tips om meer uit Spotify te halen.

Luister via de webplayer

Wat weinig mensen weten is dat je naar Spotify kunt luisteren via je browser (net als bij Grooveshark). Dat betekent dat je alleen maar naar play.spotify.com hoeft te gaan en je verder geen programma hoeft te installeren. Handig als je op je werk bent of op een andere werkplek zit waar je niets kunt installeren.

Maak mapjes

Een belangrijke functie die mist is het sorteren van afspeellijsten op alfabet. Om te voorkomen dat je een grote brij aan afspeellijsten krijgt, kun je mappen aanmaken. Zo kun je bijvoorbeeld zelf je afspeellijsten per categorie of artiest indelen. Je maakt een map aan via: file > New Playlist Folder

Laat muziek in elkaar overlopen

Tijdens het luisteren naar muziek vind ik het zelf prettig als ik geen stilte tussen de nummers hoor. Die stilte tussen tracks kun je uitzetten door bij de instellingen te kiezen voor ‘gapless playback’. Wil je de muziek in elkaar laten overvloeien, kies dan ook voor ‘crossfade tracks’. Je kunt hier zelf het aantal seconden kiezen waarop je wilt dat de muziek in elkaar overloopt. Zelf heb ik gekozen voor drie seconden.

Deel muziek

Wil je een song met iemand delen? Je kunt hem of haar eenvoudig een directe link sturen. Klik daarvoor met de rechtermuisknop op het betreffende nummer en kies voor ‘Copy Spotify URL’. Als je deze linkt naar iemand stuurt, zal het nummer zich in Spotify openen. Wil je dat het nummer zich in de webplayer van Spotify opent, kies dan voor ‘Copy http URL’. Op deze manier kun je ook hele afspeellijsten delen. Ik zeg: handig!

Luister muziek in hoge kwaliteit zonder reclame en bepaal zelf de volgorde op tablet en mobiel

Als je alles uit Spotify wilt halen, kun je premium member worden. Dit kost 10 euro per maand en zorgt er allereerst voor dat je geen reclame meer tussen je muziek hoort. Een ander voordeel is dat je bij de instellingen kunt kiezen voor ‘High Quality Streaming’, zodat de geluidskwaliteit van de muziek toeneemt. Als premium lid kun je ook zelf de volgorde van afspelen bepalen op je tablet of telefoon en heb je de mogelijkheid muziek offline te beluisteren, zodat je geen internetverbinding nodig hebt. Je draagt als betaalde gebruiker Spotify ook nog eens een hart onder de riem toe en vergroot de kans dat het bedrijf de kosten dekt en kan blijven bestaan.

Happy Spotify‘ing!